Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opalanie węglem a ekologia

Recommended Posts

Czy nowoczesne piece na węgiel są rzeczywiście takie ekologiczne?

Mam niewielkie obawy, że po wejściu do UE ktoś zakarze mi niedługo plaić w piecu węglowym, pomimo, że zainwestuję w nowoczesny retortowy piec za 7000 - 8000 PLN opalany eko-groszkiem.

Dopiero rozpoczynam budowę i stoję przed wyborem sposobu ogrzewania, nie chciałbym jednak popełnić kosztownego błędu.

my w warunkach zabudowy dostaliśmy, ze ogrzewanie ma być ekologiczne na gaz, olej lub prąd, a do pozwolenia na budowę złozylismy piec na ekogroszek z opisem i certyfikatem i bez problemów zatwierdzili

Ja też mam podobne warunki (ogrzewanie ekologiczne bez wskazań co to takiego jest - a są różne interpretacje), w związku z czym jak składaliśmy wniosek o pozwolenie założyliśmy, że będziemy grzać gazem z butli. To było jakiś czas temu, nie do końca byliśmy zorientowani w kosztach grzania takiej inwestycji, a też się zmieniły nasze finanse i teraz myślimy o czymś innym. Ciekawe jest to, że ekogroszek u was przeszedł mimo takich warunków. Zaczynam myśleć o podobnym rozwiązaniu. Tylko co teraz zrobić z tą nieszczęsną gazówką w pozwoleniu? Wystąpić o nowe? CO właściwie trzeba zrobić?

Ja naszczęście w warunkach mam możliwość zamontowania piecsa na węgiel.

Ale poprostu bełaem się że kiedyś sąsiad zobaczy że leci sobie dymek z komina trochę gul mu skoczy że ja mieszkam i nagle pomyśli dlaczego gościa nie wkopać z tym ogrzewaniem. Tym bardziej że dym bywa czasem wkurzjący szczególnie takie jesienne wieczory kiedy kręci się wokół domu a nie ulatuje ku górze.

Chyba że to niedotyczy dobrze zaprojektowanych kominów i nowoczesnych kotłów.

Pozdrawiam

• 15 years później...
ja u siebie postawiłem na fotowoltaikę i piec elektryczny płacę niskie rachunki dzięki idealnie dobranej instalacji przez [sPAMER]

Ty geolog a ja opalam ekogroszkiem i też płacę niskie rachunki a piec ekologiczny bo spełnia normy , aeś się popisał wykopując posty15-to letnie byle reklamę wstawić .