TomaszK 01.02.2005 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Zaczynam rozgladac sie za materialem na budowe domu. Na razie mam 3 typy. 1. Thermodom - styropianowe bloczki zalane betonem 2. Fortis - keramzytowe bloczki wypelnione styropianem 3. YTONG Czy ktos moze uzytkuje dom wybudowany w technologii Thermodom? Jak to sie sprawdza w praktyce? Czy ten styropian we wnatrz pomieszczen nie przysparza wiecej klopotow z montowaniem elementow wiszacych na scianach niz jest z niego pozytku? Czy warto sie ta technologia w ogole zajmowac? Prawie nikt z tego nie buduje? Jedyne co do tego przekonuje to zapewnienia firmy ktora to sprzedaje i podawane przez nia wartosi wspolczynnika przenikania ciepla. Czy mozecie podzieli sie na ten temat swoimi doswiadczeniami? A jak jest z pustakiem FORTIS. Szukam tez jakiegos praktyka ktory juz przerobil ten temat. Najpopularniejszy wydaje sie YTONG. Ale tez niektorzy mowia, ze nie nadaje sie na nasze warunki klimatyczne i czasem sie kruszy?? Co uwazacie na te tematy a moze zaproponujecie jakis inny material. Dzieki za jakiekolwiek "budujace" uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28507-thermodom-fortis-ytong-co-doradzacie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 02.02.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 ja mam postawioną chałupę z Thermodomu. Zalety- jeśli budujesz sam to robi się to szybko, czysto, ściany są równe, nie ma mostków termicznych, szybko się nagrzewają pomieszczenia w domu, można powiedzieć że termos- wentylacja w każdym pomieszczeniu-konieczna.Wady: brak akumulacyjności ciepła, trzeba w miare szybko otynkować- przynajmniej zaciągnąć klejem-bo niestety styropian sie szybko utlenia pod wpływem UV. Wieszanie ciężkich przedmiotów - zależy jak ciężkich i jakie będziesz miał tynki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/28507-thermodom-fortis-ytong-co-doradzacie/#findComment-527549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts