Felik 21.11.2024 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2024 (edytowane) Cześć, Mam do was pytanie odnośnie wiercenia tuż przy płycie fundamentowej. U mnie spód płyty fundamentowej jest na poziomie terenu, docelowo mam usypać skarpy ale jeszcze nie są usypane. Firmy od odwiertów sugerują wiercenie 1,5m od fundamentu. Zastanawiam się czy jest to bezpieczne dla fundamentów. Czy przypadkiem nie spowoduje to ewentualnego wypłukania piasku spod płyty (woda z płuczki) lub osunięcia się piasku spod płyty do odwiertu. Alternatywą jest poprowadzić rury tak jak idzie fioletowa linia i zrobić odwierty za domem ale wtedy poziome doprowadzenie każdej sondy wydłuży się o około 25m a więc i koszt sporo urośnie. Jak myślicie ? Zdanie kierownika dopiero poznam ale nauczyłem się już kierować wieloma opiniami. Na zdjęciu czerwone kropki to sugerowane odwierty. ODwierty mają mieć 100m głębokości, nie wiem ile średnicy ale podejrzewam 15-20cm. Edytowane 21 Listopada 2024 przez Felik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.11.2024 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2024 Ile metrów masz do prawej granicy działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 21.11.2024 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2024 Od okien 4m. Odwierty miałyby byc 1,5m od okien i 2,5m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.11.2024 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2024 Poczytaj może to https://www.odwierty.eu/pompy-ciepla-dolne-zrodla Może rury obsadowe na początku odwiertów załatwiły by problem bliskiej odległości od krawędzi płyty fundamentowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafikar1 20.01.2025 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia Całkiem standardowy detal jak na pompkę. Wykop dół obok wykopu lub ewentualnie dwa. Umieść kawałek perforowanej rury o średnicy 18 cali, aby utworzyć stabilny otwór do wpuszczenia węża ssącego lub pompy głębinowej poniżej poziomu podłoża. Zasyp otwór czystym kruszywem, aby woda mogła przez niego przepływać. Następnie podłącz kruszywo do otworu wykopu. Włącz pompę. Problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts