Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwierty pod pompę 1,5m od płyty fundamentowej

Felik

Recommended Posts

Cześć,

Mam do was pytanie odnośnie wiercenia tuż przy płycie fundamentowej. U mnie spód płyty fundamentowej jest na poziomie terenu, docelowo mam usypać skarpy ale jeszcze nie są usypane. Firmy od odwiertów sugerują wiercenie 1,5m od fundamentu. Zastanawiam się czy jest to bezpieczne dla fundamentów. Czy przypadkiem nie spowoduje to ewentualnego wypłukania piasku spod płyty (woda z płuczki) lub osunięcia się piasku spod płyty do odwiertu. Alternatywą jest poprowadzić rury tak jak idzie fioletowa linia i zrobić odwierty za domem ale wtedy poziome doprowadzenie każdej sondy wydłuży się o około 25m a więc i koszt sporo urośnie.

Jak myślicie ? Zdanie kierownika dopiero poznam ale nauczyłem się już kierować wieloma opiniami.

Na zdjęciu czerwone kropki to sugerowane odwierty. ODwierty mają mieć 100m głębokości, nie wiem ile średnicy ale podejrzewam 15-20cm.

image.png

Edytowane przez Felik

• 1 month później...

Całkiem standardowy detal jak na pompkę. Wykop dół obok wykopu lub ewentualnie dwa. Umieść kawałek perforowanej rury o średnicy 18 cali, aby utworzyć stabilny otwór do wpuszczenia węża ssącego lub pompy głębinowej poniżej poziomu podłoża. Zasyp otwór czystym kruszywem, aby woda mogła przez niego przepływać. Następnie podłącz kruszywo do otworu wykopu. Włącz pompę. Problem rozwiązany.