Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robótki dziergane itp.

stander

Recommended Posts

Kiedy jestem zdenerwowana albo muszę coś dogłębnie przemyśleć, najlepszym sposobem jest szydełkowanie. Napięcie spowodowane budową zamierzam rozładowywać na firance do kuchni (na razie mam jedną czwartą, a potrzebuję 180 centymetrów, bo takie jest okno), a jeśli pojawi się więcej problemów, to kto wie, może jeszcze jakaś narzuta na małżeńskie łóżko się wykończy. Mam już za sobą wiele serwetek i bieżników. Wszystkimi sprawiedliwie obdzielam znajomych i rodzinę.

Zazwyczaj reagują słowami "Jak ci się chce to robić?", tym bardziej że wszyscy wyobrażają sobie mnie tylko przy książkach.

Ciekawa jestem, czy któraś z Pań budowniczych lubi szyć, dziergać, haftować itp.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O! fajnie, a myślałam że tylko ja oszlałam i robie firanke do nowego domu :D , mam dopiero 90cm na jedną kwatere a kwater 5 :evil: tzn. dwa okna po 180cm i jedno 90 to jest kuchnie połączona z jadalnią,a firaneczkę robie z elementów łączonych więc nie wiem czy zdąże na pierwsze wieszanie. Poza tym trochę wyszywam krzyżykami.

Pozdrawoam wszystkie dziergające dziewczyny

Kurcze to może i mi zrobicie firaneczkę? ;) Uwielbiam takie cudeńka, sama jednak nie robię, choć przyznam, że jak byłam mała :D (poważnie, miałam kilka lat - tak do początkowych nastu), szydełkowałam sobie, dziergałam i fajnie nawet mi to wychodziło (no po dziecięcemu raczej, ale całkiem ładnie). Zaprzestałam i teraz już czasu brak. A taka firaneczka mi się marzy :(

Ja też się przyznaję, chociaż nie wiem do czego, bo przecież dzierganie, wyszywanie itp. to nie żaden wstyd. Myślę nawet że to zaletą jest posiadanie takich umiejętności. Ja bardzo lubię haftować obrazy haftem krzyżykowym i mam już w swoim " dorobku" kilka dużych, średnich i małych obrazów, które zajmują honorowe miejsce na ścianach w naszym domku. Pozdrawiam wszystkich dziergających Hej.

KaeR, to Ty jesteś jednak KaeRka. Pozdrawiam krajankę!

*Marta* - ja nie robiłam na szydełku dwadzieścia lat, ale tego się nie zapomina. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam po tylu latach, był okropnie nieforemny sweterek dla mojego synka, który miał się dopiero narodzić. Siedziałam już wtedy w domu i szukałam różnych zajęć. Wyobraziłam sobie, że jako przyszła mama powinnam coś takiego stworzyć dla mojego maluszka i tak się zaczęło. Później kupiłam parę numerów "Robótek ręcznych" (w tym pisemku najprzejrzyściej pokazane są wzory, z oznaczeniem) i stwierdziłam, że chyba bym potrafiła... I zaczęłam od bardzo skomplikowanego bieżnika. Udało się. Wprawdzie wisi teraz na lampie, ale też pięknie wygląda. A firanki robi się przeważnie wzorem siateczkowym, tak prostym, że aż nudnym.

Robótki są dla mnie doskonałą odskocznią od pracy umysłowej (którą też sobie notabene sama wymyśliłam). Jak mi się jedno znudzi, to zabieram się za drugie. Czy mam czas na to? Wprawdzie nadal siedzę w domu, ale właściwie dopiero wieczorami mogę znaleźć czas tylko dla siebie. Dzień poświęcam synkowi i różnym koszmarnym pracom domowym.

Stander, może w takim razie ja też spróbuję :) Tylko jest jeden problem: przy moim maleńkim brzdącu czas mam ewentualnie tylko w pracy, tak z pół godzinki, no może trochę więcej. Dziwnie by to chyba wyglądało, gdybym się przed kompem z szydełkowaniem rozsiadła :-? Ale mi ochoty narobiłaś! No nic, jeszcze nocki przecież mam ;)