Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robótki dziergane itp.

stander

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żadna ?!? nie wierzę!!!

Ja maluję wszystkim (olejne, pastele, etc) na wszystkim (płótno, szkło, jedwab, etc). Też trochę szyłam, ale to bardziej z obowiązku niż z zamiłowania - ktoś musiał obrzucić zasłony!

Kadra, a co malujesz? Bo ja mam ostatnio kuku na punkcie drzew i chciałabym mieć ich w nowym domu duuuużoooo, nie tylko w ogrodzie!

Stander A teraz sprawdż – fotki powinny już być widoczne :p

Pozdrawiam słonecznie

Tak, tak!!! Teraz już widzę. Podobają mi się. Może i ja bym umiała... Tylko muszę pomyśleć o maszynie. Robiłam sobie ciuchy na szydełku i wciąż rodzą się w mojej głowie nowe pomysły, ale ostatnio skutecznie spycham je do "schowka". Teraz dopiero mi się na głowę zwaliło. Muszę szukać kredytu, na gwałt zdecydować o kolorystyce elewacji, bo od tego zależy zamówienie dachówki, zaprojektować-zwymiarować kuchnię, bo okno trzeba przesunąć na elewacji i poszukać dobrej firmy od kominków, żeby mi szybko przejrzeli projekt i zdecydowali, czy da się założyć instalację nawiewu powietrza... A tu zima paskudna, ja sama z dzieckiem, ciocie-babcie zagrypione. No i wybierz się tu gdzieś, człowieku.

• 2 weeks później...
U mnie "babka tkała, matka tkała no i teraz ja tkam", żarty, tylko ja tkam, nie przeszło z pokplenia na pokplenie. Mimo żem chłop to lubię potkać, niestety czas mam tylko w zimie, bo od wiosny do jesieni praca.

Pozdrawiam "siostry" robutkowe.

Brawo, Zbinal! Witam Cię w naszym nielicznym gronie. A jakie dzieła pozostają Ci po zimie? Tkasz użytkowo (chodniczki itp.) czy bardziej artystycznie (gobeliny...)? A jak można sobie wyczarować taki warsztacik tkacki? Chciałam kiedyś kupić krosna, ale nie znalazłam żadnego namiaru.

Raczej "artystycznie". Gobeliny.

Nie tkam na krośnie, tylko na ramie. Można powiedzieć że rama to prymitywna forma krosna tkackiego.

Ramę możesz sobie zrobić ( w zależności od wielkości ) z listew drewnianych, lub kantówek. Coś na wzór blejtramu. Na dolnej listwie, lub kantówce trzeba nabić gwoździe w dwóch rzędach, przesuniętych o 1/2 względem siebie. Następnie naciągasz osnowę. Następny krok, to wybranie co drugiej nici z osnowy i przetykanie listwy.

A potem to już sama przyjemność tkania.

Jeżeli sama nie możesz zrobić ramy to zamów u stolarza.

Jeszcze jedno, rama może być skręcana w robach na śruby.

Pozdrawiam

Raczej "artystycznie". Gobeliny.

Nie tkam na krośnie, tylko na ramie. Można powiedzieć że rama to prymitywna forma krosna tkackiego.

Ramę możesz sobie zrobić ( w zależności od wielkości ) z listew drewnianych, lub kantówek. Coś na wzór blejtramu. Na dolnej listwie, lub kantówce trzeba nabić gwoździe w dwóch rzędach, przesuniętych o 1/2 względem siebie. Następnie naciągasz osnowę. Następny krok, to wybranie co drugiej nici z osnowy i przetykanie listwy.

A potem to już sama przyjemność tkania.

Jeżeli sama nie możesz zrobić ramy to zamów u stolarza.

Jeszcze jedno, rama może być skręcana w robach na śruby.

Pozdrawiam

A jakiego materiału używasz do tkania?

Tak sobie pomyślałam: fajnie byłoby mieć w kuchni firanki wykonane szydełkiem.

I znalazłam już sposób aby to drobne marzonko urzeczywistnić - tzn jest osoba chętna do zrobienia. Tylko mam sobie wybrać wzór i określić co chcę.

Szukam w internecie, ale chyba źle to robię bo nic nie znajduję.

Dlatego bardzo proszę o pomoc.

Czy ktoś zna linki na których znajdę ładne wzory.

proszę. :p

Tak sobie pomyślałam: fajnie byłoby mieć w kuchni firanki wykonane szydełkiem.

I znalazłam już sposób aby to drobne marzonko urzeczywistnić - tzn jest osoba chętna do zrobienia. Tylko mam sobie wybrać wzór i określić co chcę.

Szukam w internecie, ale chyba źle to robię bo nic nie znajduję.

Dlatego bardzo proszę o pomoc.

Czy ktoś zna linki na których znajdę ładne wzory.

proszę. :p

AnetaS, wydaje mi się, że nie znajdziesz w internecie. Ja nie natrafiłam na taką stronę, ale też nie przeglądałam specjalnie pod tym kątem. Szukałam w ogóle kogoś, kto wykonuje takie rękodzieło.

Mam trochę wzorów (gazetki z kilku lat), mogłabym Ci zeskanować i przesłać mailem, ale muszę wiedzieć, czego szukasz. Czy chodzi Ci o firanę na całe okno, czy komplet zasłonek z zazdrostką, czy może krótką firankę na pół okna (tych jest, prawdę mówiąc, najwięcej). I w jakim mają być stylu (ludowym, elegancki rustik czy bardziej nowowczesne? - motywy roślinne, kwiatowe, owocowe, "domowe, jak dzbanuszki itp.", a może kaczuszki, motylki, czy też geometryczne?). Zastanów się i napisz na priva.

A w dużych księgarniach albo Kolporterze trzeba szukać czasopism "Robótki ręczne" (tu jest najwięcej serwet i obrusów, ale czasem trafiają się firanki) albo dla bardziej wprawionych w sztuce dziergania "Szydełkiem i na drutach" (wzory są pokazane bardziej profesjonalnie, a zatem dość nieprzystępnie dla początkujących).

z opóźnieniem, ale odpowiadam:

na szkle najlepiej wugląda fauna i flora (no ostatnio świeczniki z ikei - takie na tealight'y zamieniły się w motyle) - polecam, jak ktoś lubi bibeloty - to można cudnie domek przyozdobić. A i do minimalistycznych wnętrz - duży szklany obiekt skupiający uwagę - mozna pomalować pod wystrój...

No tak wtrąciłam

pa K

Rekodzieło artystyczne jest ponadczasowe z wielka przyjemnoscia odwiedziliśmy ostatnio miniskansen w Kadzidle. Kupilismy broszurki o haftach kurpiowskich dla mojej siostrzenicy ktora uwielbia haftować . Fajnie że wnetrza naszych domów beda zdobiły dekoracje osadzone w naszej kulturze a nie tylko sprowadzane przez markety pseudonowoczesne szkaradztwa. W ceramice, tej kaflano- kominkowej ,mamy jeszce dobrych wytwórców plastyków i recznie malowane motywy są dostepne w wielu wzorach. Osobiście jestem zafascynowany jednym wzorkiem wykonanym dla pewnego ministra , jak naucze sie wklejac obrazki to go opublikuje.

• 2 months później...

cześć :)

Dołączam więc do kącika zapaleńców.

Też wyszywam krzyżykowo, chociaz czasu bardzo mało. Ostatnio zrobiłam takiego aniołka

http://www.haft.piwko.pl/1%20kolor/Czytajaca/aniolekczytajacyvervaco.jpg, a trochę przed nim, takie sikorki

http://foto.onet.pl/upload/37/72/_480004_n.jpg

i takie wróbelki

http://foto.onet.pl/upload/31/90/_480006_n.jpg

To oczywiście nie są zdjęcia moich prac - te wiszą oprawione na ścianach, tylko wzory.

Sciskam wszystkie robótkowe dziewczyny