Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temperatura CO a pobór prądu - obserwacja

gogush

Recommended Posts

Włączyłem ogrzewanie domu (mój syn się rozchorował wraz ze mną więc komfort cieplny bez wychodzenia po drewno miał być zapewniony :) ) . 

CO miałem ustawione na 33 stopnie ( nie używam obecnie krzywej tylko nastawionej na stałe - mam termostaty pokojowe) i dzisiaj wykonałem test zmniejszenia temperatury do 31 stopni.

Dość mocno się zdziwiłem bo pobór prądu  PC z ok 3-3,5 kW spadł na .... stabilne 1,7 kW. Wydaje się że to duża różnica , temperatura zewnętrzna zbliżona wahająca się w granicach jakieś 0,8 stopnia.

Jak wygląda u Was zależności temperatura CO vs pobór prądu ? 

EDIT : drobne wyjaśnienie ( pewnie główna przyczyna) pompa startowała dzisiaj rano a wczoraj nie było grzane więc pewnie to jest przyczyna większego poboru 

Zrzut ekranu 2024-11-23 130225.png

Edytowane przez gogush

2 godziny temu, gogush napisał:

Ale to żadna rewelacja , pompa osiągnęła wcześniej temperaturę zadaną i się zmodulowała , żeby wypuszczać ciągle tą , o tym parametrze.

Tylko teraz odwieczny dylemat, bo chyba to jest jasne , że będziesz musiał grzać teraz dłużej niż wcześniej , więc czy Twoje obniżenie temperatury spowoduje również to ,że mniej energii zużyjesz. ( Bo dla zużycie anergii to bez znaczenia , czy Ty będziesz pobierał 3,4kW przez godzinę , czy 1,7kW przez dwie godziny , w obu przypadkach zużyjesz 3,4kWh). 

Natomiast jest taka zasada , że każdy stopień niżej , do jakiej temperatury pompa grzeje , to COP wzrasta realnie(  w zależności od temperatury zewnętrznej ).

Edytowane przez MiG25