gogush 23.11.2024 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) Włączyłem ogrzewanie domu (mój syn się rozchorował wraz ze mną więc komfort cieplny bez wychodzenia po drewno miał być zapewniony ) . CO miałem ustawione na 33 stopnie ( nie używam obecnie krzywej tylko nastawionej na stałe - mam termostaty pokojowe) i dzisiaj wykonałem test zmniejszenia temperatury do 31 stopni. Dość mocno się zdziwiłem bo pobór prądu PC z ok 3-3,5 kW spadł na .... stabilne 1,7 kW. Wydaje się że to duża różnica , temperatura zewnętrzna zbliżona wahająca się w granicach jakieś 0,8 stopnia. Jak wygląda u Was zależności temperatura CO vs pobór prądu ? EDIT : drobne wyjaśnienie ( pewnie główna przyczyna) pompa startowała dzisiaj rano a wczoraj nie było grzane więc pewnie to jest przyczyna większego poboru Edytowane 23 Listopada 2024 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.11.2024 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, gogush napisał: Ale to żadna rewelacja , pompa osiągnęła wcześniej temperaturę zadaną i się zmodulowała , żeby wypuszczać ciągle tą , o tym parametrze. Tylko teraz odwieczny dylemat, bo chyba to jest jasne , że będziesz musiał grzać teraz dłużej niż wcześniej , więc czy Twoje obniżenie temperatury spowoduje również to ,że mniej energii zużyjesz. ( Bo dla zużycie anergii to bez znaczenia , czy Ty będziesz pobierał 3,4kW przez godzinę , czy 1,7kW przez dwie godziny , w obu przypadkach zużyjesz 3,4kWh). Natomiast jest taka zasada , że każdy stopień niżej , do jakiej temperatury pompa grzeje , to COP wzrasta realnie( w zależności od temperatury zewnętrznej ). Edytowane 23 Listopada 2024 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts