mwa 23.11.2024 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2024 Witajcie, temat smogu wraca wraz z pierwszymi chłodnymi nocami. U siebie mam rekuperator Mitsubishi Lossnay LGH-35RVX3-E. Jako filtry stosuję maty filtracyjne - na lato G4, zimą F7 lub F9. Z uwagi na małą powierzchnię opory i spadki wydajności są znaczne, a przy tym gdy sąsiad rozpali swój węgiel, w domu czuć zapach dymu. W efekcie zmniejszam wentylację na najsłabszy bieg, a i tak delikatnie czuję dym W tym roku postanowiłem się tym zająć i byłem zdecydowany na zakup SmogBoxa od filtryaero, ale natrafiłem na urządzenie Thessla Green Particle+. Jak sądzicie, czy warto kupić urządzenie od Thessli, które kosztuje 3x tyle, co SmogBox? Jak wypadają oba urządzeniu w porównianiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halokolano 08.12.2024 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2024 Mialem podobny problem z zatykajacym sie filtrem F7 (w reku ProVent), pylem w domu i zapachem dymu. Zamontowałem ostatnio skrzynkę izzi z 3 filtrami Czerpnia > M5 > Mata węglowa > F9 > Rekuperator. Fajna jest ta skrzynka bo jest bardzo dobrze zaizolowana od srodka co ma znaczenie przy fitrowaniu na czerpni i reku na strychu. Ogolnie jesli chodzi o pyły to jest bardzo dobrze: nie mam powyzej 3 PM2.5 w domu przy 100 na zewnątrz... Co ciekawe opory sie nie zmienily bo te nowe filtry mają większą powierzchnię niż ten stary F7 w rekuperatorze. Kosztowało mnie to ok 1500 zl z montażem. Filtry w miare tanie. Niestety czasami jeszcze trochę czuć dym (u mnie sasiedzi palą w kominkach drewnem) i będę myślał o czymś dodatkowym miedzy rekuperatorem a domem, pewnie coś z węglem aktywnym w dużej ilości, czego na czerpni bym nie montował ze względu na wilgoć i mróz. Współczuję sąsiadów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 09.12.2024 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 Idealny filtr antysmogowy to: G4 -> M5 -> F9 -> węgiel aktywny. G4, M5 i F9 kieszeniowe, a węgiel aktywny o takiej masie i powierzchni natarcia powietrza, aby przepływało przezeń nie krócej niż przez 0,2s. Wówczas będziesz miał nawiew 0 PM1 i żadnych zapachów z zewnątrz, a same filtry będziesz wymieniał raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halokolano 09.12.2024 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 37 minut temu, wello napisał: Idealny filtr antysmogowy to: G4 -> M5 -> F9 -> węgiel aktywny. G4, M5 i F9 kieszeniowe, a węgiel aktywny o takiej masie i powierzchni natarcia powietrza, aby przepływało przezeń nie krócej niż przez 0,2s. Wówczas będziesz miał nawiew 0 PM1 i żadnych zapachów z zewnątrz, a same filtry będziesz wymieniał raz w roku. a jak byś sugerował ten wegiel aktywny zamontować? Są jakieś gotowe skrzynki rozwiazanie ktore mozna montować miedzy czerpnia a rekuperatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 09.12.2024 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 Z gotowymi to ciężko, ale robiąc samemu, najkorzystniej zastosować filtry tego typu: https://bodim.com.pl/sklep/filtr-weglowy-patronowy-pw/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts