Olszewska 25.11.2024 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 Dzień dobry, zamontowaliśmy w pażdzierniku kominek onix. Przez miesiąc było wszyko dobrze natomiast w ciągu ostatnich dni się już 2 razy dymił. Raz w środę 20.11 i wczoraj 24.11. W środę wyciągnełam z niego dość dużo drobinek takich jakby mini blaszek teraz pewnei będzie znów to samo. Z pierwszych porad jakie mi przyszły do głowy to rura jest nieocieplona na poddaszu a na poddaszu jest temp minimalnie cieplejsza niż na zewnątrz. Ktoś mi też doradził założenie strażaka. Co do palenia od góry to ja zwykle wrzucam do niego po 2-3 drewienka, nie wiecej więc myślę,że to nie ma znaczenia. Może też za blisko siebie są założone takie jakby blokadki przysłąniające wenątrz część rury, jedną dostaliśmy w zestawie a drygą dokupiliśmy taką ruchomą, jedna jest nad drugą (takie metalowe blaszki zmniejszające otwór). Jakie moggą być jeszcze inne przyczyny? Uwielbiam mój kominek ale już mniej mi się podoba dym i czad w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta Jakubowska 30.11.2024 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2024 Przyczyn może być kilka, nawet pogoda na zewnątrz. Rozpalaj przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż dobrze sie rozpali. Daj więcej tlenu, komin złapie temperaturę i pociągnie. Drewno jest suche sezonowane ? czasami pomaga pocięcie sztabek drewna na mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Pijowczyk 24.01.2025 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia Dymienie kominka może być spowodowane nieocieploną rurą na poddaszu, co wychładza spaliny i osłabia ciąg – ocieplenie rury lub zamontowanie strażaka powinno pomóc. Problem mogą powodować też przesłony zmniejszające przekrój komina, dlatego warto rozważyć ich regulację lub usunięcie jednej z nich. Dodatkowo upewnij się, że drewno jest suche, a przewód kominowy drożny – kontrola przez kominiarza rozwieje wątpliwości. W ogóle jakiej wielkości masz dom ? Co do ogrzewania kozą poczytaj też tutaj https://poradnikbudowlany.com.pl/ogrzewanie-domu-za-pomoca-kozy-kominkowej/ W zasadzie jest to dobra opcja przy większych powierzchniach na dogrzewanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts