Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamek do drzwi/wkładka jaką wybrać

Recommended Posts

Poszukuję zamka wpuszczane w drzwi, najlepiej jakby miał opcję blokady klamki gdyż są to drzwi wychodzące na zewnątrz budynku. dodatkowo poszukuję wkładki 30/55, 31/56 trochę tego jest i nie wiem która jest dobra, zależy mi na takiej aby była bezawaryjna i bezpieczna, Cenowo ciężko powiedzieć, nie za tysiące ale też nie za 100zł

Pod hasłem "zamek wpuszczany" kojarzy się zwykły zamek podklamkowy do drzwi "pokojowych". Nie jest mi znany taki który by miał blokadę klamki. Może coś z bardziej zaawansowanej produkcji zachodniej lub skandynawskiej. U nas w tej chwili dominuje chińszczyzna z różnym logo znanych producentów. Ale czego oczekiwać za 20zł.. 

A Tobie chyba chodzi o zamek do drzwi zewnętrznych. Normą w lepszych drzwiach są zamki listwowe, a wersje TOP to "automaty" zamykające się w 3 punktach. I taki po przekręceniu klucza ma zwykle zablokowaną klamkę. Moje wybory od zawsze to GU Automatic - do kupienia w sklepach internetowych, ale potrafią mieć chorą cenę, zwłaszcza w tych popularnych. Moim ostatnim odkryciem jest ten sklep - miałem okazję rozmawiać, czuć było fachowca po drugiej stronie:

https://online.centrumokuc.pl/13-zamki?q=typ-zamek+listwowy+automatyczny

Jak widzę w opisie - produkują też wkładki. Nie znam ich. Najpopularniejszą marką z segmentu premium jest u nas Wilka. No i Gerda też. 

Drugi sklep z innymi markami który polecam to VBH i simteq.pl - też się znają i można do nich podjechać, pogadać. 

Okucia do drzwi przesuwnych są do bani. Bierzesz, co możesz dostać. Te cylindry są dość kiepskie, ale za 10 dolarów nie można narzekać. Biorąc to pod uwagę, wydajesz się bardzo zainteresowany jakością, ale masz też inteligentne klucze, co jest absolutnym bzdurą. Są szanse, że tani cylinder wytrzyma dłużej niż twoje zamki Smartkey, więc nie przesadzałbym z tym.

4 godziny temu, renra napisał:

Okucia do drzwi przesuwnych są do bani. Bierzesz, co możesz dostać. Te cylindry są dość kiepskie, ale za 10 dolarów nie można narzekać. Biorąc to pod uwagę, wydajesz się bardzo zainteresowany jakością, ale masz też inteligentne klucze, co jest absolutnym bzdurą. Są szanse, że tani cylinder wytrzyma dłużej niż twoje zamki Smartkey, więc nie przesadzałbym z tym.

Tym razem mamy IA o niskim poziomie inteligencji.. ;)