Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepis na wylewkę betonową

Recommended Posts

Witam,

Mam prośbę chciałbym wykonac wylewkę betonową (jastrych), grubość takiej wylewki planuje w okolicach 10cm i będę ją ukręcał betoniarką. W internecie znalazłem kilka przepisów bardzo różniących się od siebie zawartością cementu, wylewkę zamierzam wykonać z dostępnych mi materiałów czyli pasku płukanego 0-2 i cementu 32,5r CEMIV:

na internecie znalazłem przepis na 1:3 czyli: 25kg cementu przypada 60kg piasku i 10l wody(piasek w obecnych warunkach mam wilgotny stad taka ilość wody minimalna), przy takim stosunku wyjdzie na m3 z 500kg cementu wydaje mi sie że to jednak za dużo jak na wylewkę na której nie będą trzymane ciężkie sprzęty.

zastanawiam się nad stosunkiem 1:4, ale z kolei znalazłem również przepisy na 2,5t piasku 300kg cementu tylko z wykorzystaniem miksokretu, nie wiem czy takie proporcje nadaja sie do betoniarki.

Proszę o konkretną podpowiedz jaki stosunek cementu do piasku byl by optymalny dla wylewki w pomieszczeniu gospodarczym bez ogrzewania podlogowego. 

„Jastrych” to po prostu aluminiowy 2x4 lub drewniany 2x4… lub „magiczny jastrych” wibracyjny.. używany do wyrównywania poziomu betonu za pomocą „podkładek” lub krawędzi formy.

Tutaj dzieje się więcej…. Chciałbym wiedzieć, co stworzyło ten wygląd… Jako betoniarz widziałem już wcześniej ten wygląd w starych domach i zawsze zastanawiałem się, jak oni to zrobili.

Jeden z was, stare, słone dranie, wie, jak osiągnęli taki wygląd

Mam zamiar to wkrótce zrobić (izolacja podłogi w garażu, dpm i wyrównanie). Wydaje się to proste, ale musisz podzielić zadanie na dające się ukończyć sekcje. Mam betoniarkę, więc jest łatwiej, ale nawet wtedy mam nadzieję mieć pomocnika, który pomoże ze względu na ilość ścinania, którą będę musiał wymieszać.