Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompę ciepła wybrać? Haier Super Aqua 7,8 kW czy Kaisai Arctic KHC-08RY3-B 8 kW?

prezzess

Recommended Posts

10 godzin temu, d7d napisał:

Wygląda jak byś czasami nie potrafił czytać ze zrozumieniem. @Ratpaw pytał @fotohobby a nie @d7d.

Zliczyć swoich zasoby pomp ciepła tez nie potrafisz... kolejna do jedynej posiadanej na zapas to może być tylko druga a nie trzecia na zapas.

Nie wiem ile ty ich u mnie naliczyłeś ale utrudnię ci zadanie i informuję że prawdopodobnie będę budował kolejną pompę ciepła własnej produkcji ale tym razem gruntową  typu dwie studnie i dwa węże zanurzone na dnie z wyciągniętym powietrzem i pompką obiegową taką do CO , ale zanim wybudują sprawdzę w praktyce jak zachowa się autorski projekt z wodą , ty pewnie nie wiesz o czym mówię ale ja wiem , licz może zliczysz kiedyś mi te pompy , a hobby mam duuużo .

Edytowane przez prokurator

14 godzin temu, d7d napisał:

Ciekawe ile kosztuje poważna lub niepoważna awaria pompy ciepła. Materiał i robocizna.

Warunki gwarancji są jasno przedstawione przez Haiera a jeżeli instalator, sprzedawca, Karol Katowice mają inne zdanie to pewnie gwarantują własną bezpłatną naprawę.

Warunki utrzymania gwarancji:

ikona-montaz-urzadzen@2.png

Montaż urządzenia przez APS
(Autoryzowany Punkt Serwisowy)

ikona-pierwsze-uruchomienie@2.png

Pierwsze uruchomienie – przeprowadzone przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Partnerów APS, którzy przeprowadzą pierwsze uruchomienie znajdziesz na mapie. Tylko wtedy obowiązuje 5-letnia gwarancja!

ikona-przeglad-techniczny@2.png

Przegląd techniczny 1 (raz) do roku, przeprowadzony przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Koszt przeglądu wg cennika Instalatora.

źródło https://haier-ac.pl/gwarancja/

W sprawie gwarancji z praktyki to właśnie jestem po rozmowie z kilkoma serwisami tzw APS. Pompę mogę sam zainstalować i uruchomić zgodnie z wymogami, a serwis przyjedzie sprawdzi i klepnie gwarancję za 600zł netto. 

W tytule tego tematu jest coś o liczeniu pomp ciepła lub kto ma ich więcej? 

Edytowane przez klimek_89

Zwykle pierwsze uruchomienie obowiązkowo wykonuje autoryzowany serwis a nie klient. Może praktyka APS'ów Haiera jest inna.

600 zł netto a VAT doliczają 8% czy 23% czy bez faktury?

Nie ma tytułu o liczeniu pomp ciepła. Jest podwątek "nie będę kupował trzeciej pompy  na zapas". :)

8 minut temu, d7d napisał:

Zwykle pierwsze uruchomienie obowiązkowo wykonuje autoryzowany serwis a nie klient. Może praktyka APS'ów Haiera jest inna.

600 zł netto a VAT doliczają 8% czy 23% czy bez faktury?

Nie ma tytułu o liczeniu pomp ciepła. Jest podwątek "nie będę kupował trzeciej pompy  na zapas". :)

Teoria teorią, a praktyka swoje. Firmy instalacyjne też zapewne mają mniej roboty i wolą za pieczątke wziąć kasę niż nie wziąć jej w cale. 

A jak sobie życzysz, jak bez to 600zł jak z VAT to sobie dolicz

3 godziny temu, klimek_89 napisał:

Teoria teorią, a praktyka swoje. Firmy instalacyjne też zapewne mają mniej roboty i wolą za pieczątke wziąć kasę niż nie wziąć jej w cale. 

A jak sobie życzysz, jak bez to 600zł jak z VAT to sobie dolicz

Fajnie, że podjąłeś decyzje. Ja sie waham miedzy Twoją (na zworce i w trybie silent) a 6ką kaisai.

edit
A już sie nie waham   :)  Podniesli cene do 6tys zł

Edytowane przez pandzik

20 godzin temu, Ratpaw napisał:

Nie każ mi się domyślać i napisz wprost, jakie są Twoje intencje.

Wtedy broniłeś tego rozwiązania jak lew, a teraz widzę, że to samo się dzieje z Haierem, przy czym dość enigmatycznie piszesz o np. Kasai, że wystarczy pooglądać materiały, żeby wiedzeć, że nie warto, albo że ma jakieś błąd konstrukcyjny, ale "nie pamiętasz jaki"

Może ci promujący Haiera wywarli na Ciebie taki wpływ, jak wtedy "pani inżynier" i trochę obiektywizm ucierpiał ?

46 minut temu, pandzik napisał:

Fajnie, że podjąłeś decyzje. Ja sie waham miedzy Twoją (na zworce i w trybie silent) a 6ką kaisai.

edit
A już sie nie waham   :)  Podniesli cene do 6tys zł

To przynajmniej gość mówił prawdę że jak sprzeda 13szt to cena w górę, jak ja kupowałem to niby miał 5szt sprzedane. Jestem ciekaw jak będą się zmieniały ceny w przeciągu miesiąca dwóch.

Czyli im więcej sprzeda tym drożej sprzeda bo ludzie kupują :) Teraz wiadomo dlaczego taka nachalna reklama Haiera jest :D Chodzi tylko o kasę... żeby złupić. Może jeszcze sprzedawca powie "po ile kupił" te co sprzedawał po 5 tysięcy?

1 godzinę temu, d7d napisał:

Czyli im więcej sprzeda tym drożej sprzeda bo ludzie kupują :) Teraz wiadomo dlaczego taka nachalna reklama Haiera jest :D Chodzi tylko o kasę... żeby złupić. Może jeszcze sprzedawca powie "po ile kupił" te co sprzedawał po 5 tysięcy?

A myślałeś że o co chodzi w handlu??? O wolontariat??? Wolę być złupiony za 5tys niż za 10tys. Eureki kolego nie odkryłeś odkrywczym stwierdzeniem że chodzi o kase. 

Po ile kupił? Nie wiem czy gdzieś nie rzuciło mi się w oczy ostatnio że takie haierki po ponad 700euro i to też pewnie od pośrednika. Policz marżę do ceny polskiej wyjściowej 10-12tys.

Edytowane przez klimek_89

No jak schodzą to trudno żeby nie chciał zarobić. I tak jest najtańszy. Sporo ofert jest i za ponad 8 i pod 10 tys. 

Wczoraj były w ofercie Rotenso 8kw za 4400...pełna faktura itd.  Tylko zanim się zdecydowałem to juz ich nie bylo. Gośćprzyznal się że  miał je za punkty. Pewnie przez lato nawsadzal że 100 klimatyzacji. 

20 minut temu, klimek_89 napisał:

A myślałeś że o co chodzi w handlu??? O wolontariat??? Wolę być złupiony za 5tys niż za 10tys. Eureki kolego nie odkryłeś odkrywczym stwierdzeniem że chodzi o kase. 

Po ile kupił? Nie wiem czy gdzieś nie rzuciło mi się w oczy ostatnio że takie haierki po ponad 700euro i to też pewnie od pośrednika. Policz marżę do ceny polskiej wyjściowej 10-12tys.

5 czy 10 tys to ok ale jak na dotację skroili biedaków na 40 tys za pompę sprosun to już tęgi przegięcie, mam nadzieję że ci z gangu Olsena od koalicji się za to wezmą szkoda że to spartolą ale nastraszyć nie zaszkodzi.

Edytowane przez prokurator

Zapytaj tych co montowali je na dotację na ile skroili klijentów i nas.

2 minuty temu, prokurator napisał:

5 czy 10 tys to ok ale jak na dotację skroili biedaków na 40 tys za pompę sprosun to już tęgi przegięcie, mam nadzieję że ci z gangu Olsena od koalicji się za to wezmą szkoda że to spartolą ale nastraszyć nie zaszkodzi.

Jak tu jeszcze politykę wtrącimy to będzie totalna masakracja🥴. Zielonego unijnego ładu więcej trzeba😀

Na szczęście jest internet i fora żeby przedyskutować pewne rzeczy, a i przy okazji podsunąć pomysł. 

21 minut temu, d7d napisał:

Niektórych ciągle świerzbi... i muszą się gdzieś wygadać.  W domu nikt ich już nie słucha i w pracy też już nikt nie chce słuchać tego wiecznego marudzenia. :D

Najlepie się zamknąć co innym tez zamknąć a za kilka lat sam będziesz trawę wpieprzał bądź tego pewien to nie groźby tylko realia .

35 minut temu, klimek_89 napisał:

Jak tu jeszcze politykę wtrącimy to będzie totalna masakracja🥴. Zielonego unijnego ładu więcej trzeba😀

Na szczęście jest internet i fora żeby przedyskutować pewne rzeczy, a i przy okazji podsunąć pomysł. 

Ale z tym krojeniem na dotacje to fakt , dziś oglądałem jak wcisnęli za 40 patli pod stare rury monobloka sprosun (kiepska pompa) za 40 tys a dwa lata temu te pompy po 6 tys kosztowały i nikt ich nie chciał , da się ? da się .