Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompę ciepła wybrać? Haier Super Aqua 7,8 kW czy Kaisai Arctic KHC-08RY3-B 8 kW?

prezzess

Recommended Posts

5 godzin temu, Ratpaw napisał:

A co ma piernik do wiatraka?

Zapytałem ponieważ chciałbym mieć pewność czy puszczając mieszaninę wody i glikolu bezpośrednio w podłogówkę nie przyczynię się do skrócenia żywotności elementów instalacji, w tym rur, uszczelnień itp. 

29 minut temu, prezzess napisał:

Zapytałem ponieważ chciałbym mieć pewność czy puszczając mieszaninę wody i glikolu bezpośrednio w podłogówkę nie przyczynię się do skrócenia żywotności elementów instalacji, w tym rur, uszczelnień itp. 

Możesz się przyczynić, więc lepiej wlać mieszaninę gotową do rozcieńczenia wodą demineralizowaną, a zawierającą również inhibitor korozji oraz biocydy (ważne przy podłogówce), np coś takiego:

Cytat

Skład: glikol propylenowy, inhibitory korozji, biocydy, środki antypienne, regulatory pH i barwniki

Ceny monobloków lecą na łeb, podobnie z resztą jak panele PV. Ja ogrzewam dom drugi mieszkalny sezon buforem z grzałkami ale przy obecnych cenach monobloków również zamierzam takowy nabyć i podłączyć pod bufor. I też myślę o zakupie asortymentu jak z tytułu tematu. Ciekawe tylko kiedy nastąpi apogeum obniżek cen.

2 godziny temu, klimek_89 napisał:

Ceny monobloków lecą na łeb, podobnie z resztą jak panele PV. Ja ogrzewam dom drugi mieszkalny sezon buforem z grzałkami ale przy obecnych cenach monobloków również zamierzam takowy nabyć i podłączyć pod bufor. I też myślę o zakupie asortymentu jak z tytułu tematu. Ciekawe tylko kiedy nastąpi apogeum obniżek cen.

To nie zwlekaj bo za chwilę będzie po ptokach , ja mam ale też kupiłem na zapas bo było tanio.

Piszesz o panelach PV czy o pompie? Jeśli chodzi o panele to kupiłem we wrześniu, a one jeszcze bardziej tanieją. A hurtownia z której kupowałem pełna po brzegi. Tak jak ktoś tu napisał że nie jeden kontenerowiec z tym towarem do nas przypłynął a tu polityka się zmieniła. Jeśli chodzi o monobloki PC to ostatnio koleś się ogłaszał z Haierem 8kw za 5tys, zastanawiam się na co postawić.

4 godziny temu, klimek_89 napisał:

Piszesz o panelach PV czy o pompie? Jeśli chodzi o panele to kupiłem we wrześniu, a one jeszcze bardziej tanieją. A hurtownia z której kupowałem pełna po brzegi. Tak jak ktoś tu napisał że nie jeden kontenerowiec z tym towarem do nas przypłynął a tu polityka się zmieniła. Jeśli chodzi o monobloki PC to ostatnio koleś się ogłaszał z Haierem 8kw za 5tys, zastanawiam się na co postawić.

O pompie mówiłem bo panele nawet po 195 zł brutto widziałem i zastanawiam się czy nie kupić kolejnych 10 szt , pompę szukaj na grupach o pompach ciepła tam hutownicy co chwilę wyskakują z obniżkami ,prędzej niż na portalach aukcyjnych.

Raczej nie ma to znaczenia, po prostu pompa może dać większą temperaturę na wyjśćiu, ale może dać też 30C z lepszym COP

Tu fajna cena na tę pompę (5,5 kzł):

https://instalator24.pl/pl/products/pompa-ciepla-monoblok-r32-arctic-8-kw-kaisai-khc-08ry3-b-20374.html?srsltid=AfmBOopbI9i1VCiTPyUWTX9-d7AchUKzxa2jxEbpl3e9YYJFYrdLcB1K

Jest gdzieś dostępna pełna dokumentacja ?

COP i moc w zależnośći od temp zewn. ? 

2 godziny temu, pandzik napisał:

Zastanawiacie się w tym wątku nad pompa Kaisai . Np KHC-08RY3-B

A to są pompy wysokotemperaturowe. Nie jest tak, że one dobrze współpracują z grzejnikami, a jednak gorzej z podlogowką? 

To nie są pompy wysokotemperaturowe to normalne pompy , wysokotemperaturowe to przeważnie na czynniku R290 czyli zwykły LPG taki jak do kucenki no prawie taki.

6 godzin temu, fotohobby napisał:

Raczej nie ma to znaczenia, po prostu pompa może dać większą temperaturę na wyjśćiu, ale może dać też 30C z lepszym COP

Tu fajna cena na tę pompę (5,5 kzł):

https://instalator24.pl/pl/products/pompa-ciepla-monoblok-r32-arctic-8-kw-kaisai-khc-08ry3-b-20374.html?srsltid=AfmBOopbI9i1VCiTPyUWTX9-d7AchUKzxa2jxEbpl3e9YYJFYrdLcB1K

Jest gdzieś dostępna pełna dokumentacja ?

COP i moc w zależnośći od temp zewn. ? 

To dobrze :)

Mam ofertę na 5400 za pompę 6kW. Celuje w te mniejsze bo i chałupa teraz mniejsza i chce 1 fazowe, bo nie wiem czy uda mi sie do magazynu kupić 3 fazowy hybrydowy inwerter, czy jednak 1 fazowy z wyborem priorytetowym fazy.

Z drugiej strony mam ofertę na kompletnego(pilot i sterownik cwu) haierka 8kw za 6300.  Ponoć jakąś zworką można zmniejszyć jego moc....  ten sklep z Bytomia miał kompletne 5ki za 5200.

Generalnie użytkownicy nie psioczą na te firmy. Nie wiem co robić :)

Tu jest sporo danych https://kaisai.klima-therm.com/#/index

Edytowane przez pandzik

16 godzin temu, pandzik napisał:

To dobrze :)

Mam ofertę na 5400 za pompę 6kW. Celuje w te mniejsze bo i chałupa teraz mniejsza i chce 1 fazowe, bo nie wiem czy uda mi sie do magazynu kupić 3 fazowy hybrydowy inwerter, czy jednak 1 fazowy z wyborem priorytetowym fazy.

Z drugiej strony mam ofertę na kompletnego(pilot i sterownik cwu) haierka 8kw za 6300.  Ponoć jakąś zworką można zmniejszyć jego moc....  ten sklep z Bytomia miał kompletne 5ki za 5200.

Generalnie użytkownicy nie psioczą na te firmy. Nie wiem co robić :)

Tu jest sporo danych https://kaisai.klima-therm.com/#/index

W module ATW masz listwę i na niej masz taką możliwość mostkując styk  to sprężarka obcina o połowę częstotliwość to się przydaje w okresach przejściowych i wiem że w okolicach zera dom 140m2 dobrze docieplony pompa leci stale na 600 watach poboru prądu w domu 23-24 st. oprócz tego masz jeszcze tryb eco,turbo i qaiet.

Godzinę temu, prokurator napisał:

W module ATW masz listwę i na niej masz taką możliwość mostkując styk  to sprężarka obcina o połowę częstotliwość to się przydaje w okresach przejściowych i wiem że w okolicach zera dom 140m2 dobrze docieplony pompa leci stale na 600 watach poboru prądu w domu 23-24 st. oprócz tego masz jeszcze tryb eco,turbo i qaiet.

Właśnie widziałem na grupach ze jadą na quiet co daje 60% mocy i ma zworkach. To co brać do garażu, Kasai 6kw za 5400zl, czy kompletny Haierek 8kw za 4957zl?

Godzinę temu, pandzik napisał:

Właśnie widziałem na grupach ze jadą na quiet co daje 60% mocy i ma zworkach. To co brać do garażu, Kasai 6kw za 5400zl, czy kompletny Haierek 8kw za 4957zl?

Powiem tak , miałem haiera teraz mam swojskiej roboty (zajebista) ale kupiłem na zapas tez kaisaia 6kw ale jeśli miałbym ci radzić to na twoim miejscu brałbym haiera bo to pewniak a kaisaj nie wiadomo bo mało opini a ja sam jej nie podłączam puki obecna nie wyzionie ducha ,  kaisaia kupowałem chyba w paździeniku 5700 split z dostawą do domu a haier staniał tydzień później trochę szkoda bo pewnie kupiłbym haiera ale trzeciego zapasu chyba nie będę kupował raczej , ciężki wybór bo haier dobry sprawdzony a kaisai jest rozbudowany o grzałki i  lepszy sterownik . innymi słowy jak chcesz coś więcej wiedzieć o kaisaiu to szperaj opini o rotenso aqami bo to to samo a wiem że rotenso aquami chwalą.

Chyba pogubiłem się... miałeś Haiera , zamontowałeś Gree z własną przeróbką na super pompę ciepła i kupiłeś na zapas Kasai 6 kW split. O Kasai nic nie wiadomo ale kupiłeś na zapas. Pierwszego Haiera masz na zapasie czy poszedł do drugiego domu?