prezzess 05.12.2024 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 5 godzin temu, Ratpaw napisał: A co ma piernik do wiatraka? Zapytałem ponieważ chciałbym mieć pewność czy puszczając mieszaninę wody i glikolu bezpośrednio w podłogówkę nie przyczynię się do skrócenia żywotności elementów instalacji, w tym rur, uszczelnień itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 05.12.2024 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 29 minut temu, prezzess napisał: Zapytałem ponieważ chciałbym mieć pewność czy puszczając mieszaninę wody i glikolu bezpośrednio w podłogówkę nie przyczynię się do skrócenia żywotności elementów instalacji, w tym rur, uszczelnień itp. Możesz się przyczynić, więc lepiej wlać mieszaninę gotową do rozcieńczenia wodą demineralizowaną, a zawierającą również inhibitor korozji oraz biocydy (ważne przy podłogówce), np coś takiego: Cytat Skład: glikol propylenowy, inhibitory korozji, biocydy, środki antypienne, regulatory pH i barwniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 06.12.2024 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 12:30 Ceny monobloków lecą na łeb, podobnie z resztą jak panele PV. Ja ogrzewam dom drugi mieszkalny sezon buforem z grzałkami ale przy obecnych cenach monobloków również zamierzam takowy nabyć i podłączyć pod bufor. I też myślę o zakupie asortymentu jak z tytułu tematu. Ciekawe tylko kiedy nastąpi apogeum obniżek cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 06.12.2024 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 14:03 Lecą tylko tych ktore ściągnął BIMS Plus czyli np Kaisai i York. Wyczyszczą stock magazynowy z zapasów i wtedy zobaczymy jaki to będzie mieć wpływ na rynek. Wszystko zależy od tego jak bardzo są pod kreską z tymi PC. Inni producenci tak ochoczo nie robią wyprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 06.12.2024 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 15:12 2 godziny temu, klimek_89 napisał: Ceny monobloków lecą na łeb, podobnie z resztą jak panele PV. Ja ogrzewam dom drugi mieszkalny sezon buforem z grzałkami ale przy obecnych cenach monobloków również zamierzam takowy nabyć i podłączyć pod bufor. I też myślę o zakupie asortymentu jak z tytułu tematu. Ciekawe tylko kiedy nastąpi apogeum obniżek cen. To nie zwlekaj bo za chwilę będzie po ptokach , ja mam ale też kupiłem na zapas bo było tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 06.12.2024 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 15:49 Piszesz o panelach PV czy o pompie? Jeśli chodzi o panele to kupiłem we wrześniu, a one jeszcze bardziej tanieją. A hurtownia z której kupowałem pełna po brzegi. Tak jak ktoś tu napisał że nie jeden kontenerowiec z tym towarem do nas przypłynął a tu polityka się zmieniła. Jeśli chodzi o monobloki PC to ostatnio koleś się ogłaszał z Haierem 8kw za 5tys, zastanawiam się na co postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.12.2024 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 19:58 Orientujecie sie jaka jest cena Haierka 5 czy 8kw poza obecnym okresem? Wiele firm sprzedaje te pompy za kwoty 8-9tyszł i wyższe. Teraz mozna dostać ostatnie sztuki 8ki za ok 6500zł i 5ki za 7500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 06.12.2024 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 20:07 4 godziny temu, klimek_89 napisał: Piszesz o panelach PV czy o pompie? Jeśli chodzi o panele to kupiłem we wrześniu, a one jeszcze bardziej tanieją. A hurtownia z której kupowałem pełna po brzegi. Tak jak ktoś tu napisał że nie jeden kontenerowiec z tym towarem do nas przypłynął a tu polityka się zmieniła. Jeśli chodzi o monobloki PC to ostatnio koleś się ogłaszał z Haierem 8kw za 5tys, zastanawiam się na co postawić. O pompie mówiłem bo panele nawet po 195 zł brutto widziałem i zastanawiam się czy nie kupić kolejnych 10 szt , pompę szukaj na grupach o pompach ciepła tam hutownicy co chwilę wyskakują z obniżkami ,prędzej niż na portalach aukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.12.2024 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 08:28 Zastanawiacie się w tym wątku nad pompa Kaisai . Np KHC-08RY3-B A to są pompy wysokotemperaturowe. Nie jest tak, że one dobrze współpracują z grzejnikami, a jednak gorzej z podlogowką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.12.2024 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 09:26 Raczej nie ma to znaczenia, po prostu pompa może dać większą temperaturę na wyjśćiu, ale może dać też 30C z lepszym COP Tu fajna cena na tę pompę (5,5 kzł): https://instalator24.pl/pl/products/pompa-ciepla-monoblok-r32-arctic-8-kw-kaisai-khc-08ry3-b-20374.html?srsltid=AfmBOopbI9i1VCiTPyUWTX9-d7AchUKzxa2jxEbpl3e9YYJFYrdLcB1K Jest gdzieś dostępna pełna dokumentacja ? COP i moc w zależnośći od temp zewn. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 07.12.2024 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 10:45 2 godziny temu, pandzik napisał: Zastanawiacie się w tym wątku nad pompa Kaisai . Np KHC-08RY3-B A to są pompy wysokotemperaturowe. Nie jest tak, że one dobrze współpracują z grzejnikami, a jednak gorzej z podlogowką? To nie są pompy wysokotemperaturowe to normalne pompy , wysokotemperaturowe to przeważnie na czynniku R290 czyli zwykły LPG taki jak do kucenki no prawie taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.12.2024 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 16:12 (edytowane) 6 godzin temu, fotohobby napisał: Raczej nie ma to znaczenia, po prostu pompa może dać większą temperaturę na wyjśćiu, ale może dać też 30C z lepszym COP Tu fajna cena na tę pompę (5,5 kzł): https://instalator24.pl/pl/products/pompa-ciepla-monoblok-r32-arctic-8-kw-kaisai-khc-08ry3-b-20374.html?srsltid=AfmBOopbI9i1VCiTPyUWTX9-d7AchUKzxa2jxEbpl3e9YYJFYrdLcB1K Jest gdzieś dostępna pełna dokumentacja ? COP i moc w zależnośći od temp zewn. ? To dobrze Mam ofertę na 5400 za pompę 6kW. Celuje w te mniejsze bo i chałupa teraz mniejsza i chce 1 fazowe, bo nie wiem czy uda mi sie do magazynu kupić 3 fazowy hybrydowy inwerter, czy jednak 1 fazowy z wyborem priorytetowym fazy. Z drugiej strony mam ofertę na kompletnego(pilot i sterownik cwu) haierka 8kw za 6300. Ponoć jakąś zworką można zmniejszyć jego moc.... ten sklep z Bytomia miał kompletne 5ki za 5200. Generalnie użytkownicy nie psioczą na te firmy. Nie wiem co robić Tu jest sporo danych https://kaisai.klima-therm.com/#/index Edytowane Sobota o 16:20 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 07.12.2024 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 16:52 (edytowane) A co powiecie o firmie York? W okolicy kilka takich urządzeń stanęło przed domami. Facet z Gdyni sprzedaje haierka 8kw za 4999zł, brutto 23% że sterownikiem. Sklep Auroks teraz mi wpadł w oko. Haier za 4957zł tylko nie wiem na jakim vat Edytowane Sobota o 19:32 przez klimek_89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.12.2024 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 23:36 Auroks -> HAIER 1FZ POMPA CIEPŁA 7,8/5,5 KW DO CO/CWU/CHŁODZENIA AU082FYCRA(HW) (komplet monoblok + sterownik + moduł C.W.U) - AUTORYZOWANY DYSTRYBUTOR !!! Cena 4.957,00 PLN z 23% VAT bo nie ma innej możliwości niż 23% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 08.12.2024 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 08:59 16 godzin temu, pandzik napisał: To dobrze Mam ofertę na 5400 za pompę 6kW. Celuje w te mniejsze bo i chałupa teraz mniejsza i chce 1 fazowe, bo nie wiem czy uda mi sie do magazynu kupić 3 fazowy hybrydowy inwerter, czy jednak 1 fazowy z wyborem priorytetowym fazy. Z drugiej strony mam ofertę na kompletnego(pilot i sterownik cwu) haierka 8kw za 6300. Ponoć jakąś zworką można zmniejszyć jego moc.... ten sklep z Bytomia miał kompletne 5ki za 5200. Generalnie użytkownicy nie psioczą na te firmy. Nie wiem co robić Tu jest sporo danych https://kaisai.klima-therm.com/#/index W module ATW masz listwę i na niej masz taką możliwość mostkując styk to sprężarka obcina o połowę częstotliwość to się przydaje w okresach przejściowych i wiem że w okolicach zera dom 140m2 dobrze docieplony pompa leci stale na 600 watach poboru prądu w domu 23-24 st. oprócz tego masz jeszcze tryb eco,turbo i qaiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.12.2024 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 10:19 Godzinę temu, prokurator napisał: W module ATW masz listwę i na niej masz taką możliwość mostkując styk to sprężarka obcina o połowę częstotliwość to się przydaje w okresach przejściowych i wiem że w okolicach zera dom 140m2 dobrze docieplony pompa leci stale na 600 watach poboru prądu w domu 23-24 st. oprócz tego masz jeszcze tryb eco,turbo i qaiet. Właśnie widziałem na grupach ze jadą na quiet co daje 60% mocy i ma zworkach. To co brać do garażu, Kasai 6kw za 5400zl, czy kompletny Haierek 8kw za 4957zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 08.12.2024 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:32 Jakiej firmy sprężarki są obecnie montowane w monoblokach Haiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.12.2024 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:38 4 minuty temu, klimek_89 napisał: Jakiej firmy sprężarki są obecnie montowane w monoblokach Haiera? Mitsubishi Electric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 08.12.2024 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:54 Godzinę temu, pandzik napisał: Właśnie widziałem na grupach ze jadą na quiet co daje 60% mocy i ma zworkach. To co brać do garażu, Kasai 6kw za 5400zl, czy kompletny Haierek 8kw za 4957zl? Powiem tak , miałem haiera teraz mam swojskiej roboty (zajebista) ale kupiłem na zapas tez kaisaia 6kw ale jeśli miałbym ci radzić to na twoim miejscu brałbym haiera bo to pewniak a kaisaj nie wiadomo bo mało opini a ja sam jej nie podłączam puki obecna nie wyzionie ducha , kaisaia kupowałem chyba w paździeniku 5700 split z dostawą do domu a haier staniał tydzień później trochę szkoda bo pewnie kupiłbym haiera ale trzeciego zapasu chyba nie będę kupował raczej , ciężki wybór bo haier dobry sprawdzony a kaisai jest rozbudowany o grzałki i lepszy sterownik . innymi słowy jak chcesz coś więcej wiedzieć o kaisaiu to szperaj opini o rotenso aqami bo to to samo a wiem że rotenso aquami chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.12.2024 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 12:44 Chyba pogubiłem się... miałeś Haiera , zamontowałeś Gree z własną przeróbką na super pompę ciepła i kupiłeś na zapas Kasai 6 kW split. O Kasai nic nie wiadomo ale kupiłeś na zapas. Pierwszego Haiera masz na zapasie czy poszedł do drugiego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts