Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompę ciepła wybrać? Haier Super Aqua 7,8 kW czy Kaisai Arctic KHC-08RY3-B 8 kW?

prezzess

Recommended Posts

47 minut temu, Unlimited_PL napisał:

na allegro są po niecałe 6k, czyli cena taka sama jak za kaisai

Śliczna. Ale chyba pozycjonowana niżej od rozważanego Kaisaia...  Ma np 1 obieg grzewczy. Co mi nie przeszkadza. To, jak to mówią, ich podstawowy model.

No i 6ki nie ma w tej cenie. Tylko ósemki. Hm..

41 minut temu, pandzik napisał:

Śliczna. Ale chyba pozycjonowana niżej od rozważanego Kaisaia...  Ma np 1 obieg grzewczy. Co mi nie przeszkadza. To, jak to mówią, ich podstawowy model.

No i 6ki nie ma w tej cenie. Tylko ósemki. Hm..

kaisai też ma jeden obieg grzewczy czy się mylę? sterowanie co-cwu jest realizowane za pomocą zaworu trójdrożnego

A czego sie dowiesz na FB?  Niczego. jak ktoś ma to chwali. jak nie to nie chwali.  Sprzedawcy wciskają to co zalega.  Pytałem gościa o Kaisai, a ten mi wciska Yorka...  no ale ma dwa razy wiecej ogłoszen z tymi pompami.  Ten windmi podoba mi sie wizualnie. i ma czarno niebieski sterownik 😛

40 minut temu, pandzik napisał:

A czego sie dowiesz na FB?  Niczego. jak ktoś ma to chwali. jak nie to nie chwali.  Sprzedawcy wciskają to co zalega.  Pytałem gościa o Kaisai, a ten mi wciska Yorka...  no ale ma dwa razy wiecej ogłoszen z tymi pompami.  Ten windmi podoba mi sie wizualnie. i ma czarno niebieski sterownik 😛

Ja się dowiedziałem i dalej dowiaduję i nikt mi nic nie wciska. Jest np mnóstwo zdjęć jak poprawić COP Haiera, jakie są typowe problemy i jak sobie z nimi radzić. O Kaisaiu też jest wystarczająco, żeby ten wybór odrzucić. No ale jak wolisz.

Godzinę temu, pandzik napisał:

Grupa na fejsboku jest fest pilnowana i nie za bardzo moga się tam reklamować chyba że rewelacyjna cena to ok ale za to masz masę użytkowników w jednym miejscu i zawsze w problemach pompgą ,tu tego nie ma bo z mety coś komuś dowalają ale najpierw dziwnych 10 pytań a potem bzdury , zresztą czytasz to wiesz.

Godzinę temu, Ratpaw napisał:

Ja się dowiedziałem i dalej dowiaduję i nikt mi nic nie wciska. Jest np mnóstwo zdjęć jak poprawić COP Haiera, jakie są typowe problemy i jak sobie z nimi radzić. O Kaisaiu też jest wystarczająco, żeby ten wybór odrzucić. No ale jak wolisz.

Nie siedzę tam 24h. Może źle szukałem i nie znalazłem. Znalazłem sporo opinii, że H to słabsza pompa. Co do wad to kaisai ma problem z wifi.  Nie wiem, jak coś masz to podaj linka jak to nie problem.

13 minut temu, pandzik napisał:

Nie siedzę tam 24h. Może źle szukałem i nie znalazłem. Znalazłem sporo opinii, że H to słabsza pompa. Co do wad to kaisai ma problem z wifi.  Nie wiem, jak coś masz to podaj linka jak to nie problem.

Kaisai ma problem konstrukcyjny, ale nie pamiętam jaki. H jest słabszy bo ... ?

Każda z tych pomp to budżetówka, ale imho Haier jest sprawdzony i dobrze wiadomo jakie ma problemy i jak je zniwelować.  Haiera nie brałem pod uwagę gdy kosztował powyżej 10 kzł, ponieważ mogłem mieć panasa za kilka tysi więcej, ale w panasie wymogiem gwarancyjnym były zawory antyzamrożeniowe, a w H można lać glikol, co jest proste, tanie i niezawodne, a poza tym przestałem się przejmować gwarancją, gdy dowiedziałem się, że dystrybutor daje jej 5 lat a pompa kosztuje ~6000 zł. Psują się czujniki temperatury, czasem pompa obiegowa, rzadko elektronika. Czyli jak w winnych pompach. Dokupiłem do H sterownik IMS, który od kilku dni ma adaptacyjną krzywą grzewczą i to działa (póki co). Jest też automat przełączający PC w tryb quiet, co mocno oszczędza energię. Wadą jest imho czujnik wewnętrzny zasilany USB, ale można go sparować z innym komercyjnym czujnikiem na baterie AA. Naprawdę radzę się poprzyglądać każdemu urządzeniu, bo może się okazać, że wszelkie oszczędności z wyższej klasy energetycznej urządzenia będą zjedzone przez durne warunki gwarancji albo częste naprawy jakiś dupereli. H jest prosty, ale solidny, działa do -20, można do niego dokupić dość wypasiony sterownik - to są moim zdaniem podstawowe cechy tej pompy.

Edytowane przez Ratpaw

Ciekawe jest to, że te same modele pomp ciepła danego producenta kosztują, w zależności od źródła zakupu, 6 tysięcy , 12 tysięcy a czaszami nawet 20 tysięcy złotych. To ile one są tak naprawdę warte w sensie kosztów produkcji i dystrybucji i obsługi gwarancyjnej ?

Godzinę temu, Ratpaw napisał:

...a w H można lać glikol, co jest proste, tanie i niezawodne, a poza tym przestałem się przejmować gwarancją, gdy dowiedziałem się, że dystrybutor daje jej 5 lat a pompa kosztuje ~6000 zł.

Dystrybutor pompy ciepła Haier, dla utrzymania pięcioletniej gwarancji, nie oczekuje spełnienia wymogów podawanych przez Haiera?

Warunki utrzymania gwarancji:

Montaż urządzenia przez APS
(Autoryzowany Punkt Serwisowy)

Pierwsze uruchomienie – przeprowadzone przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Partnerów APS, którzy przeprowadzą pierwsze uruchomienie znajdziesz na mapie. Tylko wtedy obowiązuje 5-letnia gwarancja!

Przegląd techniczny 1 (raz) do roku, przeprowadzony przez Autoryzowany Punkt Serwisowy (APS) wraz z adnotacją w karcie gwarancyjnej. Koszt przeglądu wg cennika Instalatora.

Godzinę temu, d7d napisał:

Ciekawe jest to, że te same modele pomp ciepła danego producenta kosztują, w zależności od źródła zakupu, 6 tysięcy , 12 tysięcy a czaszami nawet 20 tysięcy złotych. To ile one są tak naprawdę warte w sensie kosztów produkcji i dystrybucji i obsługi gwarancyjnej ?

Dokładnie.  Większośc cen to 9000 , 12000 i wiecej, po czym zajdujesz za 4900zł... Dziwne to.

19 minut temu, d7d napisał:

Rotenso 8 kW znalazłem za 6 tysięcy, za 10 tysięcy i też za 20 tysięcy. To pokazuje jak dziwny jest rynek pomp ciepła i też innych produktów (kotły gazowe).

To nie pokazuje rynku pomp tylko zachłanność co poniektórych , jeden by gówno potrafił zeżreć i czeka rok aż pompę sprzeda a drugi sprzeda ich 100 szt jak myślisz kto więcej zarobi ? to samo masz z starymi autami jeden chce 7 tys drugi 17 tys za w zasadzie ten sam szmelc ot ludziska. dlatego jak jest okazja to się ją wykorzystuje bo drugiej może nie być .