Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ścienne

Mariusz1944

Recommended Posts

Witam,
Najpierw wtręt o ogrzewaniu podłogowym. Od jakiegoś czasu są trochę niszowe systemy ogrzewania podłogowe w tzw. zabudowie suchej, gdzie - w grubym uproszczeniu - płyt z rurkami PEX nie pokrywa się wylewką a zamiast tego pokrywa się matami grzewczymi, ewentualnie zbroi i na to - jeśli na górze mają być płytki - trafia klej do płytek i same płytki. Klej do płytek i wogóle chemia do takich systemów to jakieś supercudo technologii i kosztuje krocie. Z tego co widzę, ogrzewanie podłogowe w zabudowie suchej ludzie traktują sceptycznie i mówią że żaden klej, jak by nie był cudowny, nigdy nie zapewni instalacji OP (rurkom PEX) odpowiedniej ochrony mechanicznej. Zaraz do tego wrócę.    
Przejrzałem pomysły na ogrzewanie ścienne. Wygląda na to że większość wykonawców/inwestorów pokrywa te systemy tynkiem albo zabudowuje płytami GK. To mnie trochę dziwi, bo i tynk i płyty GK mają kiepską przewodność cieplną i byle grzejniczek z marketu ma lepszą efektywność cieplną. Upraszczam, bo jedno i drugie działa i grzeje inaczej, no ale pod tym jednym względem - efektywności cieplnej - ogrzewanie ścienne nie wygląda ciekawie.
Myślałem więc, czy da się tu coś poprawić. I chyba się da, bo już samo położenie gresu o dobrej przewodności cieplnej czy to na tynk, czy na płytę GK, poprawia efekt końcowy (efektywność cieplną systemu). Poprawia trochę, więc nie wiem czy uzasadnia to dodatkowe koszty związane z położeniem płytek.
I tu moje pytanie do Was. System grzewczy w ścianie nie potrzebuje aż takiej ochrony mechanicznej jak na podłodze. A jakby wyeliminować i tynk i płyty GK a zamiast nich położyć płytki na takim super-kleju używanym w systemach ogrzewania podłogowego w zabudowie suchej? Akurat pod względem przewodności cieplnej te kleje są bardzo dobre, najlepsze wylewki zostawiają daleko w tyle. Takie ogrzewanie ścienne byłoby oczywiście droższe bo cudo-klej plus płytki swoje kosztują, ale efektywność cieplna rośnie skokowo. Co myślicie? Pozdrawiam

Jeżeli są to ściany wewnętrze, to niezależnie od przewodności cieplnej energia nie zniknie i nawet jak ucieknie jej trochę na drugą stronę ściany to i tak zostanie w budynku. Ponieważ do grzania ściennego/podłogowego wykorzystywana jest duża powierzchnia, to będzie to działać. W strumieniu ciepła niższą przewodność nadrabiasz powierzchnią. Regipsu czy tynku bym się nie obawiał i tak jest wsp. dla nich korzystniejszy niż dla podkładu z panelem podłogowym. Zresztą możesz to policzyć dane dla mat. budowlanych są dostępne.