Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogodówka - tak czy nie?

Recommended Posts

Na wstępię zaznaczę, że jest to post kompletnej dyletantki w temacie, dla której pogodówka to urządzenie wirtualne i nie najlepiej kojarzone poprzez doświadczenie jak najbardziej realne.

Czytając posty o piecach co co rusz pojawia się owo magiczne słowo 'pogodówka'. Rozumiem, że jest to jakieś inteligentne urządzenie, które bada aurę i na jej podstawie wydaje piecowi dyrektywy jak ma grzać - poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Niby fajnie, nie trzeba samemu gapić się w niebo i mierzyć temperatury. Dlaczego zatem moje doświadczenie mówi mi, że to zbędny a wręcz szkodliwy gadżet? Odkąd w mojej pracy zaintalowano to nowoczesne urządzenie jest zimno jak w przysłowiowej psiarni. Oczywiście nie zawsze - jak mamy minusową temp. grzeje przyjemnie, ale niech będzie zimą tak z piętnaście (vide obecna zima - grudzień) nie grzeje wcale, widocznie uznaje, że przyszło lato :o . Nie wiem w czym rzecz - może mamy wersję oszczędnościową a ja po prostu jestem zmarzluch (to ostatnie jest sprawdzone empirycznie, ale nie tylko ja w pracy marznę).

Oświećcie mnie w dziedzinie pogodówki.

Tak na marginesie: ile kosztuje ten gadżet, bardzo podraża instalację co?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak sie domyslam, oprocz pogodowki jest tez jakis czujnik mierzacy temperature wody w rurach albo w mieszkaniu?

Z tego co rozumiem pogodowka ma dzialac na piec wyprzedzajaco, tzn jak na dworze sie oziebia to juz wyprzedzajaco grzejemy zeby nie wychlodzic mieszkania? czyli ma to sens tylko przy duzej bezwladnosi cieplnej, np ogrzewaniu podlogowym?

MARX

pogodowki przewaznie dzialaja w oporciu o temp. pomirzona wody w kotle itemp.na zewnatrz pozniej jest tzw.krzywa grzewcza ktora w zaleznosci od temp. zewnetrznej kaze kotlowi grzac z taka a taka moca [wersja uproszczona] i zgadzam sie z toba ze najwiekszy sens pogodowka ma z ogrzewaniem podlgowym[duza bezwladnosc] z grzejnikami w zmojej praktyki wynika ze niema tak duzej roznicy w konforcie i oszczednosci miedzy sterownikiem pokojowym a pogd.

ale jak zawsze to jest kwestia indywidualna[akurat moj poglad jest taki]

a co do kond. to nie zauwazylem roznicy w oszczednosciach z tym czy z innym sterownikiem[wiekszy wplyw ma jaki budynek jaka temp.ma byc jaki jest uklad podl. czy grzejniki itp.] pogodowka nie jest panaceum na wszystko[zaduze zuzycie paliwa ] ALE JEST TO MOJA OPINIA inni moga[i powinni]miec inne zdanie i wtedy dojdziemy do jakiegos konsensusu

POZDRAWIAM

Tak, tak, wiem jestes specjalistą. A ja tylko mam pogodówkę i nawet mam duzy dom. Dlatego, ze duzy zostaliśmy namówieni na akup kotła z pogodówką. Do naszej instalacji jest wpiety tez kominek z płaszczem wodnym. No i pogodówka przewidywała, że ida mrozy, a kominek ogrzewał dom. Kocioł głupiał.

Mały dom szybciej sie nagrzewa, sadzę, że wystarczy sterowanie programatorem i termostatami.

Pogodówka reguluję temperaturę w instalacji c.o. tzn gdy jest ciepło na zewnatrz woda w c.o. jest dogrzewana do niższej temperatury a gdy jest zimno wówczas do wyższej. Zapewnia to pewien komfort obsługi - nie trzeba regulować pokrętła z temp. wody jak i odczucia "ciepłota" grzejników jest samoczynnie regulowana

1. gdy jest np. +10 st na dworzu grzejniki grzeja słabiej

2. gdy jest mróz to grzejniki grzeją na maksa.

Ja mam pogodówkę i gdy jestem u teściów patrze ze współczuciem gdy muszą (tak naprawdę to tylko teść chodzi i stąd moje współczucie :lol: ) iść do piwnicy aby dostosować temp wody w c.o. do własnych preferencji.

to niech zamontuje sobie sterownik pokojowy

nie musi miec odrazu pogodowki i niebedzie juz chodzil do piwnicy

a jako kochajacy ziec powinienes mu kupic i zamontowac :lol: [niebede cie naciagal na pogd. mniejszy koszt ] chyba chcesz aby tesc dlugo zyl[wykoncza go kiedys te schody]

Liczę, że te schody dopadną kiedys teściową więc nie będę inwestował :lol:

Ale wracając do tematu to teść ma pokojowy ale gdy ma ustawioną niską temp. wody to nie jest w stanie szybko i skutecznie nagrzać domu i odwrotnie a ja mam i pokojowy i pogodówkę i tego problemu nie mam.

Pogodówka reguluję temperaturę w instalacji c.o. tzn gdy jest ciepło na zewnatrz woda w c.o. jest dogrzewana do niższej temperatury a gdy jest zimno wówczas do wyższej. Zapewnia to pewien komfort obsługi - nie trzeba regulować pokrętła z temp. wody jak i odczucia "ciepłota" grzejników jest samoczynnie regulowana

1. gdy jest np. +10 st na dworzu grzejniki grzeja słabiej

2. gdy jest mróz to grzejniki grzeją na maksa.

Ja mam pogodówkę i gdy jestem u teściów patrze ze współczuciem gdy muszą (tak naprawdę to tylko teść chodzi i stąd moje współczucie :lol: ) iść do piwnicy aby dostosować temp wody w c.o. do własnych preferencji.

A co jak moje preferencje nie są preferencjami pogodówki? Nie da się ustrojstwa wyłączyć?

I ponawiam pytanie: o ile to cudo podraża koszt zakupu pieca?

Majka nie ma podtekstów w moim pytaniu, po prostu chciałem wiedzieć skąd taki pomysł. Pogodówka działa dobrze jeżeli jest dobrze dobrana krzywa grzewcza, ciepłota budynku dobrze ustawiona na sterowniku, na kalafiorach są termostaty. Napewno oszczędniejsze jest ogrzewanie z regulacja pogodową, a nie stałotemperaturową, tylko powtarzam jeszcze raz dobra regulacja sterownika.

do mabi

i tu jest problem bo sterownik pokojowy nie jest rowny innemu sterownikowi niebede reklamowal ale te co montuje to wode ustawia sie na maxa na kotle a na sterowniku zadana temp.[nie mowiac o innych funkcjach ]i on decyduje jaka temp. kociol ma grzac petla histerezy w granicach 1,5 do 2 stopni

a tesciowa nie tak latwo wykonczyc[zachartowane sa] :lol:

Majka nie ma podtekstów w moim pytaniu, po prostu chciałem wiedzieć skąd taki pomysł. Pogodówka działa dobrze jeżeli jest dobrze dobrana krzywa grzewcza, ciepłota budynku dobrze ustawiona na sterowniku, na kalafiorach są termostaty. Napewno oszczędniejsze jest ogrzewanie z regulacja pogodową, a nie stałotemperaturową, tylko powtarzam jeszcze raz dobra regulacja sterownika.

Ostrozna jestem 8) :D

Pół roku trwało, zanim /w miarę/ ustawilismy sobie nasz system CO. Jak mnie na początku wqrzało, że palimy w kominku, a kocioł włącza sie i wyłącza. Mamy ustawiona stałą krzywą /chyba 65/55/ reszta jest regulowana termostatami i regulatorem pokojowym /umieszczonym w korytarzu/. Wydaje mi się, ze pogodówka jest dla tych, co nie instaluja sobie dodatkowych źrodeł ciepła.

proboje zrozumec idee pogodowki ale nijak nie umiem

Woda wyplywa z kotla i jak rozumiem tam czujnik jest

Wystarczy mierzyc temperature tej wody i tak grzac zeby stala byla.

Jak zimno na dworze, to i w domu zimniej, zimniejsza woda wraca do kotla no i zimniejsza po podgrzaniu.

Wiec wystarczy jeden czujnik(?)

Gość 1950
majka jak masz wpięty kominek w instalację. można to zrobić na conajmniej dwa sposoby, w przypadku gdy nie masz podłogówki wystarczy przekaźnik wyłączający kocioł gdy woda w kominku, osiągnie zadaną temperaturę i włączy się pompa od kominka, w przypadku podłogówki tego rozwiązania nie można zastosować bo o temperaturze wody w podłogówce decyduje automatyka kotła która streruje siłownikiem zaworu trójdrogowego i wtedy trzeba zastosowac sprzęgło hydrauliczne. w większości kotłów jeżeli temperatura powrotu jest większa niż zasilanie to wyłączany jest palnik, ponadto w niektórych kotłach Viessmann można wyłączyć palnik z poza kotła tzn. wyłącza go ruszająca pompa od kominka. moim zdaniem kocioł nie powinien wariować

Marx sterownie pogodowe to stosunek temperatury zewnętrznej do temperatury wody kotłowej. Im wyższa temperatura tym woda kotłowa ma niższą temperaturę. I odwrotnie. Wszystko to oczywiście w odniesieniu do temperatury w pomieszczeniach 20 st.C. Nastawienie parametrów maksymalnych wody grzewczej, w odniesieniu do -20 st.C czynimy poprzez nastawę krzywej grzewczej na kotle, sterowniku.

Oczywiście musimy znać na jakich parametrach temperaturowych zostało policzone ogrzewanie i z reguły dla grzejników przyjmuje się ustawienie krzywej 1.4 (grzejniki przewymiarowane o 40%) co oznacza ustawienie na nastepujących parametrach: 75 st. C temp. max wody grzewczej jeżeli na zewnętrz będzie -20 st. C i w budynku ma być wtedy 20 st. C. Krzywą możesz zmieniac w zależności od faktycznego odocieplenia budynku, w górę czy w dół, lub przesuwać punkt odniesienia. Pomogłem Ci tak z grubsza?