Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skutki nieodebranie projektu ?

ewasuw

Recommended Posts

Chodzi o to, że wyjeżdżasz i nie będzie miał kto odebrać, czy raczej, że się rozmyśliłaś i zastanawiasz czy musisz zapłacić? Jeśli to drugie, to napisz w jaki sposób zamawiałaś - jak najwięcej szczegółów, szczególnie czy były jakieś pisma przesyłane listem, faksem, mailem, ze strony pracowni i Twojej.

Przyznam że rozmyśliłam się a właściwie diametralnie zmieniła się moja sytuacja (powiedzmy że odziedziczyłam dom w którym obecnie mieszkam).

Zamawiałam telefonicznie, nie było faksów, poczty, tylko telefony.

Głupio mi strasznie ale musiałabym zapłacić 1.100 zł, trochę dużo...

Ewa

Umów (nawet tych słownych) należy dotrzymywać.

Ewentualnie zawiadomić kontrahenta o odstapieniu od umowy i ponieść koszty odstąpienia (koszty manipulacyjne + opłaty pocztowe).

Sądzę, że jest to sposób bardziej "cywilizowany" niż odmowa przyjęcia zamówionej przecież przesyłki. Ponadto jest to wyjście na które moga przystac obydwie strony.

Jeśli projekt zamawiałaś jako osoba fizyczna a nie firma, to powinna mieć zastosowanie ustawa z 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, a zwłaszcza ten przepis poniżej:

"Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty."

Zawarcie umowy na odległość to m.in. zawarcie jej przez telefon. Termin 10 dni liczy się od dnia wydania przesyłki. Myślę, że najłatwiej będzie złożyć oświadczenie o odstąpieniu w formie adnotacji na druku pocztowym (potwierdzenie odbioru przesyłki), na którym listonosz albo pani na poczcie napisze że odmawiasz przyjęcia i odstępujesz od umowy oraz poświadczy Twój podpis, wpisując nr dowodu osob.

[/i]