Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A pieczecie w domu chleb?


kadra

Recommended Posts

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Brzoza,

a napisz coś więcej!. Właściwie napisz dużo, a nawet wszystko!

Od początku do końca - ile czego w jakiej kolejnosci ile stopni itepe. No chyba, że to receptura rodzinna od pokoleń owiana tajemnicą....

buziaK

 

kadra

wklejam "gotowca" bo ...

pisania jest o wiele wiecej niż pracy do upieczenia chleba ... :D

 

 

 

CIERPLIWY CHLEB NA WŁASNYM ZAKWASIE

Najpierw podstawowy przepis, niuanse potem.

ZACZYN: 16 łyżek mąki razowej żytniej lub pszennej (ja robię na żytniej), kilka łyżek wody

CIASTO: 1,20 kg mąki pszennej razowej albo 90 dag pszennej i 30 dag żytniej (ja stosuję wariant 2), 1/2 łyżeczki soli, 2 szklanki letniej wody, zaczyn (ok. 20 dag), olej, otręby no i CIERPLIWOŚĆ :-)

ZACZYN: Wymieszać na dość rzadką papkę ok. 8 łyżek mąki i wodę. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce (o temp. conajmniej pokojowej). Przykryć podziurkowanym papierem i mieszać 2 razy na dobę drewnianą łyżką. Po upływie 3-5 dni powinny pokazać się w zaczynie bąbelki powietrza, to znak, że fermentacja się zaczęła. Może czasem zdarzyć się tak, że zamiast bakterii fermentacyjnych wkroczą do akcji grzybki pleśniowe. Dzieje się tak najczęściej wtedy, gdy temperatura była za niska. W tym wypadku trzeba powtórzyć całą operację ze świeżą mąką i nie zapominać o mieszaniu. Do wyhodowania zaczynu można na ogół używać wody wodociągowej, ale oczywiście najlepsza jest woda studzienna. Czasem warto za pierwszym razem postarać się o nią, odświeżanie zaczynu będzie się potem zwykle udawać. Tak więc, gdy pojawią się w zaczynie bąbelki, a on sam ma łagodnie kwaśny smak, trzeba dodać jeszcze raz 8 łyżek świeżej mąki, nieco wody i wymieszać bardzo starannie, aby utwożyło się elastyczne ciasto. Tak przygotowany zaczyn należy odstawić w ciepłe, osłonięte od przeciągów miejsce na noc.

CHLEB: W dużej misce wymieszać starannie mąkę, sól, dodać zaczyn (odkładając małą cząstkę na następny raz) i stopniowo wodę. Zagniatać ciasto co najmniej 15 min (spojrzeć na zegar, bo ten kwadrans jest ciastu koniecznie potrzebny!) Zawinąć ciasto w wilgotną ściereczkę i odstawić w ciepłe, osłonięte od przeciągów miejsce na 90 min. Po upływie tego czasu wyrabiać ciasto jeszcze przez chwilę, tak żeby powietrze dostało się do wewnętrznych warstw. Przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy: odstawić, żeby urosło. Zwykle wystarcza mniej węcej 3 godz., ale w chłodniejsze dni, czy w wypadku użycia mniejszej ilości zaczynu, może być potrzebny czas dłuższy). Gdy ciasto urośnie w wystarczającym stopniu, wstawić je szybko do nagrzanego piekarnika i piec przez pierwsze 15 min w temp. ok. 220° C. (Żeby zapobiec nadmiernemu spieczeniu skórki, można wraz z chlebem wstawić do piecyka naczynie z wodą.) Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 170 C° i piec jeszcze 45-60 min.

 

 

teraz od siebie

zaczynu robie w ilościach nie tak aptekarskich jak podaje przepis

aby zakwas otrzymac szybciej, mozna dodac spieczone skórki z innego chleba, zakwas na zurek, lub dodac do pieczenia zamiast wody serwatke

zakwas "lubi" ciepło - zalecana temp to 30 *C ...

raz przygotowany dobry zakwas wymaga tylko uzupełnienie i nie musi byc tak długo pozyskiwany

do zakwasu dodaje

zarówno pełne ziarna zbóz (pszenica czy peczak jeczmienny, otreby

ziarna słonecznika sezam czarnuszke lub kminek - mozliwości jest sporo :D)

mieszanie z dodatkiem mąki wykonuje czymś w rodzaju mieszadła -bo nie lubie brudzic łapek ... :D

aby chleb wyrósł zalecam czas ok 6 godz - choc nigdy nie wyrośnie az tak jak chleb na drożdzach ...

do piekarnika wstawiam naczynie z woda ... chleb jest pulchniejszy a nie spieczony dzieki temu

dzieki stosowaniu zakwasu (zamiast drozdzy) chleb nawet spozywany na goraco nigdy nie spowodował dolegliwości zoładkowych

ma kwasny smak i ciemny kolor

a zapach ... niepowtarzalny

smacznego

 

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzoza, nie szukasz pracy w piekarni? :wink: :D

Mogę tylko dodać, że zakwas nie lubi metalu. Najlepsze naczynie to drewniane, kamionka lub szkło. I koniecznie drewniana łyżka. Zakwas można przechować np na okres wyjazdu. Wystarczy zarobić go z mąką (żytnią) i zrobić zacierki. Wysuszyć. Po zalaniu wodą mamy gotowy zakwas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomku ... :D:D:D

dziękuje za uzupełnienie ... i pokłon dla Mistrza Branzy Chlebowej ...

A wiesz, ze trafiaja sie czasem tacy, dla których przygotowanie czegoś smacznego bywa równie satysfakcjonujace jak degustacja ?

(bo mnie cieszy, gdy komuś smakuje ...)

 

:wink:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pieczenie chleba, już 19 rok, to zupełny przypadek. Z wykształcenia jestem... mechanikiem. :D

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

 

... mhm, gdzie ta wiosna?!

 

buzia K

 

wiosna własnie nadchodzi, Aniu ...

a Tobie taki chleb sie udało ... ?

 

"... z talerzem pełnym kanapek

zrobionych z własnego chleba

i miodu

i w promieniach porannego słońca..."

 

:wink::D

 

Kilka km za Pułtuskiem jest nowa gospoda o dziwnej nazwie "Wielka Lipa" postawilismy tam piec chlebowy i DOBRY piekarz jest poszukiwny... Może skorzystasz??

 

 

Tomek jest profesjonalistą

ja, Darku ... amatorem ... dobrych wypieków ... :oops:

 

ale podobno w nigdy nie należy mówić słowa nigdy

wiec ...

dziękuje za propozycję ...

(a

w razie co ... moge liczyc na Twoja protekcję ... ?)

 

 

:wink:

 

 

pozdrówka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...