Matt_13 04.12.2024 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2024 Witajcie, to nie jest kolejna odsłona wojny silikat vs. ceramika vs. beton. Zdecydowałem się na silikat i rozpoznaję oferty różnych dostawców. Cenę porównać najłatwiej, z jakością to trzeba mieć już jakąś wiedzę i doświadczenie. Dlatego też chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z Państwa zdecydował się na bloczki silikatowe firmy Efekt Silikaty z Deszczna i jaka jest opinia Wasza i Waszych wykonawców na ich temat? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych opinii. Co do Xelli, H+H, Sil-Pro, to są to popularne marki i z tego, co się dowiedziałem jest to już jakiś standard. Efekt proponuje dobrą cenę i chciałbym dowiedzieć się czy odbiegają jakościowo od tych znanych i na czym ten kompromis miałby polegać. Nie chcę oszczędzać za wszelką cenę, a z drugiej strony wiele osób twierdzi: bloczek to bloczek, bez różnicy. Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.12.2024 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2024 3 godziny temu, Matt_13 napisał: chciałbym dowiedzieć się czy odbiegają jakościowo od tych znanych [..................], a z drugiej strony wiele osób twierdzi: bloczek to bloczek, bez różnicy. Nie znam tego produktu, ale co rozumiesz z tym odbieganiem jakościowo? Na czym to ma polegać? Wg mnie bloczek to bloczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matt_13 05.12.2024 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2024 Cześć. Właśnie jako zupełny laik zastanawiam się czy jest coś, co może te produkty wyraźnie różnić. Porównałem karty techniczne i wychodzi wszystko to samo. Nie raz jednak czytam na forum wypowiedzi osób, mających doświadczenie w murowaniu, typu: wolę tej firmy, bo to jednak sprawdzona jakość, a nie wynalazki. Z drugiej strony przychodzą właśnie osoby: bloczek to bloczek. Osoby, które są zwolennikami popularnych marek zwracają uwagę najczęściej na: dokładność wymiarów, ilość zniszczonych sztuk w transporcie. Moim zdaniem co do pierwszego, to reguluje norma - mamy klasę T1, T2 lub T3 i raczej tego należy się spodziewać. Co do drugiego, to gęstość i kruchość produktu jest raczej taka sama. Zależy to od załadunku, transportu i rozładunku. 2 z 3 ww. operacji wykonuje najczęściej dostawca usług transportowych, więc tutaj też jest los na loterii i ryzyko podobne dla każdego producenta. Być może sam sobie odpowiadam na pytanie, ale raczej głośno myślę. Zdaję sobie sprawę ze swojej niewiedzy, a w takim przypadku łatwo pominąć inne istotne aspekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts