Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki silikatowe Efekt Silikaty Deszczno - czy ktoś budował?

Recommended Posts

Witajcie,

to nie jest kolejna odsłona wojny silikat vs. ceramika vs. beton. Zdecydowałem się na silikat i rozpoznaję oferty różnych dostawców. Cenę porównać najłatwiej, z jakością to trzeba mieć już jakąś wiedzę i doświadczenie. Dlatego też chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z Państwa zdecydował się na bloczki silikatowe firmy Efekt Silikaty z Deszczna i jaka jest opinia Wasza i Waszych wykonawców na ich temat? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych opinii. Co do Xelli, H+H, Sil-Pro, to są to popularne marki i z tego, co się dowiedziałem jest to już jakiś standard. Efekt proponuje dobrą cenę i chciałbym dowiedzieć się czy odbiegają jakościowo od tych znanych i na czym ten kompromis miałby polegać. Nie chcę oszczędzać za wszelką cenę, a z drugiej strony wiele osób twierdzi: bloczek to bloczek, bez różnicy.

Pozdrawiam

Mateusz

3 godziny temu, Matt_13 napisał:

chciałbym dowiedzieć się czy odbiegają jakościowo od tych znanych [..................], a z drugiej strony wiele osób twierdzi: bloczek to bloczek, bez różnicy.

Nie znam tego produktu, ale co rozumiesz z tym odbieganiem jakościowo? Na czym to ma polegać?

Wg mnie bloczek to bloczek.

Cześć. Właśnie jako zupełny laik zastanawiam się czy jest coś, co może te produkty wyraźnie różnić. Porównałem karty techniczne i wychodzi wszystko to samo. Nie raz jednak czytam na forum wypowiedzi osób, mających doświadczenie w murowaniu, typu: wolę tej firmy, bo to jednak sprawdzona jakość, a nie wynalazki. Z drugiej strony przychodzą właśnie osoby: bloczek to bloczek.

Osoby, które są zwolennikami popularnych marek zwracają uwagę najczęściej na: dokładność wymiarów, ilość zniszczonych sztuk w transporcie. Moim zdaniem co do pierwszego, to reguluje norma - mamy klasę T1, T2 lub T3 i raczej tego należy się spodziewać. Co do drugiego, to gęstość i kruchość produktu jest raczej taka sama. Zależy to od załadunku, transportu i rozładunku. 2 z 3 ww. operacji wykonuje najczęściej dostawca usług transportowych, więc tutaj też jest los na loterii i ryzyko podobne dla każdego producenta. Być może sam sobie odpowiadam na pytanie, ale raczej głośno myślę. Zdaję sobie sprawę ze swojej niewiedzy, a w takim przypadku łatwo pominąć inne istotne aspekty.