dorcha 20.04.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Podciągam Skoro nikt nie buduje Selene to chociaż napiszczie co sądzicie o tym projekcie?? http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=1521 Dorcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 20.04.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witaj Buduję dom też według projektu tej pracowni i mogę napisać, że projekt był zrobiony bardzo rzetelnie. Co do Selene, nie wiem, jak to ma się w wymiarach, ale ten salon wydaje mi się trochę kiszkowaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 20.04.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 goska57 dzięki za uwagi Masz rację, mnie tez to martwi, ale zamierzam troche skrócić długość częsci dziennej poprzez częsciowe zasłonięcie ściankami GK kuchni. Poza tym wyjście na taras bedzie tam gdzie okno a tam gdzie wyjście na taras bedzie duże okno PozdrawiamDorcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 27.04.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Nikt więcej nic nie napisze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 27.04.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Dorcha, skoro tak prosisz, to powiem, co myślę, ale pewnie nie spodoba Ci się to za bardzo... Najpierw pytanie: czy koniecznie musisz budować Selene? Dlaczego(za mała działka na dom parterowy o podobnej powierzchni?, inne?)??? Na moje oko (spaczone...) ten projekt ma masę wad... 1. przede wszystkim: skomplikowany i drogi (stosunkowo do powierzchni domu i ogólnych kosztów budowy tego domu) dach, ... 2. który na dodatek jest nisko pochylony i będzie atakował skosami z każdej strony, straszliwie ograniczając praktyczne wykorzystanie pomieszczeń na górze, ... 3 i który pozostawi górne pomieszczenia mało przytulnymi, ponieważ będą one doświetlone tylko przez połaciówki (a co, jeżeli najdzie Cię ochota wyjrzeć przez okno na dwór z piętra? albo co zrobisz, jak napada 20 cm śniegu? albo co zrobisz, jak jakiś ptaszor narobi na szybę i będzie trzeba to umyć?) 4. układ pomieszczeń na dole sugeruje, że góra jest mało praktyczna - dla kogo będą przeznaczone te dwie niewielkie sypialenki (dla dzieci, dla gości, dla rodziców)??? za wiele komfortu i przestrzeni takie pokoje nie zaoferują nikomu... pamiętaj, że budujesz dom (i to nie taki bardzo mały, bo prawie 140 mkw), powinnaś oczekiwać więcej komfortu! 5. salon/jadalnia będzie kiszkowaty na pewno (na moje oko ok. 4 m szerokości i może nieco ponad 7 długości - czyli tramwaj). 6. na górze sypialnia nad salonem jest pomyłką... to pomieszczenie będzie w rzeczywistości wyglądało jak pakamera (z lewej strony skos, za plecami skos, przed nosem skos)... szkoda gadać. Do tego zauważ, że biurko zasugerowano TYŁEM do okna, czyli bardzo niefajnie.... 7. "duża" sypialnia na górze będzie miała ten sam problem, co ta mniejsza - przestrzeń użytkową bardzo ograniczą skosy (uważaj na głowę wstając z łóżka, bo tam będziesz miała aż DWA). Do tego zapomnij o tej "garderobie", ponieważ będzie to pomieszczenie trudne do wykorzystania (myślę np. o wieszakach)... Podsumowując - na pewno szukałbym innego projektu. Na przykład: 1) As 2) Pan Mikołaj 3) Złote Runo Wszystkie pochodzą z tej samej pracowni, ale wierzę, że u innych architektów też można znaleźć podobne. Ich cechą wspólną jest dach DWUSPADOWY, lub wariacja na temat. Wszystkie oferują ciekawsze i bardziej praktyczne wykorzystanie przestrzeni przy zachowaniu rozmiarów podobnych do Selene (zarówno zewnętrznych, jak i pow. użytkowej). As jako jedyny nie ma garażu, tylko wiatę. Mój typ z tej trójki to Złote Runo. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 28.04.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Ela_i _Maciek Pewnie masz rację, ale...No wlasniejesteśmy rodziną 2+1, wiec powierzchnia w zupełności wystarczy.Pokoje na górze sa raczej goscinne ew. bedzie to królestwo córki i zamierzam wchodzić na góre raz na tydzien. Mieszkam w bloku na trzecim pietrze bez windy i uwierz, że juz swoje wychodziłam, tym bardziej, że lat przybywa. Kuchnię mam zamiar częsciowo przysłonic sciankami działowymi. Oprócz tego tam gdzie ma byc okno ( wsalonie) bedzie duże okno tarasowe, a tam gdzie wyjście na taras okno. Taka zamian na pewno optycznie skróci salon, poza tym salony kwadratowe wcale nie sa bardziej ustawne.Koszt wybudowanie większego domu tez nie jest obojetny Mimo wszystko bardzo dziekuję Wam za wypowiedź PozdrawiamDorcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 01.05.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Podciągam Może jeszcze ktoś sie wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 06.05.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Temat zrobił się chyba zamknięty... Jednak dodam coś jeszcze. Nie wierzę, że Selene będzie znacząco (jeżeli w ogóle!) tańsza w budowie od pozostałych 3 domów, które wskazałem... Jeżeli na piętro będziesz wchodziła raz w tygodniu, to po co w ogóle je budować??? Nie lepiej od razu wybrać dom parterowy??? Jest bardzo dużo bardzo fajnych projektów parterówek - z ładnie i logicznie wydzielonymi częściami dla domowników, dzienną, gospodarczą... wyjdzie taniej niż budować z poddaszem. Ponadto, zwróć uwagę na to, że ŻADNA z sypialni na parterze Selene nie zapewni jej użytkownikowi/-om wygody. Chyba, że połączysz oba te pokoiki w jeden, a resztę domowników i gości wyślesz na piętro. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 09.05.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Podciągam, może w końcu znajdzie sie ktoś budujący ten piekny domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtjk 11.08.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Ja też zamierzam wybudować ten domek może wymienimy informacje i doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robsa 17.09.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 witam, właśnie jestem na etapie kładzenia dachówki w SELENE III, piękny domek, jak coś to prosze pisac...może będę mógł coś pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 18.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Robsa O rety, jak sie cieszę . Nareszcie znalazł sie ktoś kto buduje piękną Selenkę . Mam pytań baaaaaardzo duuuuuuuużo, ale najchętniej odwiedziłabym Waszą budowę albo obejrzała zdjęcia. My bedziemy budować Selene 2, od tygodnia mamy juz pozwolenie i trwają prace porządkowe na działce. Budujemy na działce leśnej i na miejscu domku letniskowego, który własnie rozebraliśmy. Mam nadzieję, że za 2 tyg ruszymy. Ponieważ domek miał piwniczkę, zaadaptowaliśmy Selenę i bedziemy ją mieć częściowo podpiwniczoną. Napisz proszę gdzie budujecie i jak poradziliście sobie ze stalową płatwią na dachu bo podejrzewam, że też takową mieliście. Czy salon nie jest wygląda jak tramwaj ?? Czy pokoje nie są za małe?? My poza zejściem do piownicy z garażu kosztem łazienki, powiększamy wszystkie okna i wyjście na taras robimy tam gdzie okno w salonie a tam gdzie drzwi balkonowe wstawimy okno. Pozdrawiam Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 02.04.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 WitamZapraszam wszystkich którzy wybudowali, budują lub będą budować o wypowiedzi i umieszczanie zdjęć swoich domów (w trakcie budowy także) projektu Klasyka: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/klasyka/ Zapraszam wszystkich którzy wypowiedzieli sie na tym forum: http://pprojekt.pl/projekt304-klasyka,opinie.html Proszę o kontakt pana Piotra który buduje domek podobny Bella w Sulechowie ( woj. lubuskie ): tutaj link do wypowiedzi Pana Piotra i innych:http://pprojekt.pl/projekt378-bella,opinie.html?t=242 Wkrótce zaczynam budowę, szukam dobrej, niedrogiej ekipy, najlepiej ekipiy rodzinnej. Robią najlepiej i w przystepnych cenach. Lokalizacja Zielona Góra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts