CosmoDron 05.12.2024 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2024 Cześć. Mam pytanie, czy w moim wypadku wykonanie, jako jedynego źródła ogrzewania: pompy ciepła z ogrzewaniem podłogowym niskotemperaturowym oraz rekuperacją, będzie wystarczające i zapewni komfort termiczny? Czy jednak przewidzieć jakieś alternatywne źródło ciepła? Ps. W planie jest dom parterowy z płaskim dachem, o powierzchni około 170 m2 + garaż o powierzchni około 50 m2. Rekuperacja oraz pompa ciepła firmy Mitsubishi. Z góry dziękuję za odpowiedź. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 05.12.2024 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2024 (edytowane) Oczywiście że zapewni pod warunkiem prawidłowego doboru PC.Co do alternatywnego źródła ciepła to już decyzja zależy od samego inwestora.Ja u syna zrobiłem hybrydę PC+kocioł gazowy,takie było jego życzenie na zasadzie kto bogatemu zabroni.Takie rozwiązanie może się przydać w sytuacji awarii PC i pech chciał że akurat PC się zepsuła a serwis przyjechał po prawie dwóch tygodniach.Ewentualna kolejna korzyść to to że w temperaturach poniżej punktu biwalentnego funkcje grzania może przejąć kocioł gazowy zamiast grzałki w PC chociaż przy dobrze dobranej PC(w punkt)grzałki pracują parę %do 5 i rachunek za ich pracę będzie na wysokości powiedzmy ok 300zl/rok I nie baw się w żadne monobloki tylko PC typu split.Do tego projekt ogrzewania podłogowego,odpowiednie średnice rur do rozdzielaczy (co powinno być w projekcie)instalacja bez bufora i będzie pan zadowolony;) Edytowane 5 Grudnia 2024 przez Kondensat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts