ola z sulejowka 13.09.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 mam zamiar dac na swoim poddaszu 18 cm w grubosci krokwi i 5cm od wewnatrz w grubosci profila pod plyty gk.razem wychodzi 23cm. zastanawiam sie, czy moze nie warto dawac az tyle.ile macie welny w swoich dachach, czy jest cieplo?warto tez podac przy jakim ogrzewaniu,grubosci sciany zewn., stare czy nowe okna itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.09.2002 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 pisałaś w innym meilu, że jesteś architektem, a zadajesz teraz takie "śmieszne" pytanie!! Grubość ocieplenia zależy od konstrukcji dachu, rodzaju poddasza (użytkowe lub nie), zastosowanych materiałów (dachówka, blacha, folia). Jak dla mnie 23 to nieco za dużo, zwłaszcza, że będziesz dawała drugą warstwę na mijankę. Ja mam 20 i myślę, że to jest max, które warto dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 13.09.2002 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 przykro mi , ze zadaje smieszne pytania.bylam po prostu ciekawa, jakie sa doswiadczenia innych.uwazam, ze 18 cm by wystarczylo, ale skoro daje profile pod GK chcialam wykorzystac te "wolne"5 cm na dodatkowe ocieplenie.nie mam czasu ani ochoty liczyc tych wszystkich rzeczy zwiazanych z fizyka cieplna budynku, wole spytac innych o ich doswiadczenia.ciesze sie z tego milego powitania na forum, na ktore weszlam pierwszy raz i bardzo mi sie spodobalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.09.2002 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 witaj ja dałem 20cm jako ocieplenie w przestrzeni między krokwiami (takie mam krokwie) i jeszcze 6cm w przestrzeni profili (ta wełna jest tłumiąca hałas)dało to w rezultacie ok U= 0,15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.09.2002 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Witaj Ola, Ja u siebie planuje 16cm w krokwii + 5 na profile. Jak bym mógł to pewnie dałbym łącznie 25cm - ale szkoda mi miejsca. Uważam, że 20 cm to minimum. (Nie mam deskowania, tylko folia i dachówka) Do anonimaNie ma śmiesznych pytań - są tylko głupie odpowiedzi. FORUM jest własnie po to, żeby zadawać pytania i oczekiwać odpowiedzi. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-09-13 12:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 13.09.2002 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Ja daję 30 cm. Tyle mi się jeszcze opłaca. Nie mam poddasza użytkowego więc jest mi łatwo bo mogę położyć na stropie tyle wełny ile zechcę. Ale ja swoje obliczenia wykonuję pod kątem ogrzewania prądem. Pewnie gdybym do obliczeń brał gaz ziemny to bym dał mniej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 13.09.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Daje 15 cm miedzy krokwie i 5 cm na ruszt gipso - kart.Gdybym mogl dac wiecej dodalbym jeszcze 5 cm. A wiec - na pewno nie zmniejszaj. Hej Hej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 13.09.2002 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 mam taki sam układ jak Ola - 18+5 cm. Wsadziłem tyle wełny w dach. Nie żałuję - w upały tego lata było bardzo miło i chłodno. Nie bawiłem się w wyliczanie skrupulatne wsp. U. Wsadziłem tyle wełny, ile przyjęła konstrukcja Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkusn 17.09.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Ja daję tak samo 18cm między krokwiami + 5cm ekstra.Byłem na prelekcji Rockwool'a - z tego co mówili wyszło, że powyżej 25 cm się stosunkowo mało opłaca - przy obecnych cenach energii czas zwrotu nakładów jest stosunkowo długi (o ile dobrze pamiętam 15-20lat).No ale energia ciągle drożeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 17.09.2002 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 ja dałam 25 cm - jak się to sprawdzi będę mogła napisać dopiero po "przezimowaniu" , mam nadzieję, że dobrze (blacha dachówkowa + folia , bez odeskowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 17.09.2002 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Ja daję 20 cm między krokwie, a przestrzeń w ruszcie nad G-K chyba zostawię nie wypełnioną. Kto wie czy to może czymś grozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts