Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubosc welny mineralnej w polaci

Recommended Posts

mam zamiar dac na swoim poddaszu 18 cm w grubosci krokwi i 5cm od wewnatrz w grubosci profila pod plyty gk.razem wychodzi 23cm. zastanawiam sie, czy moze nie warto dawac az tyle.ile macie welny w swoich dachach, czy jest cieplo?warto tez podac przy jakim ogrzewaniu,grubosci sciany zewn., stare czy nowe okna itp.

pisałaś w innym meilu, że jesteś architektem, a zadajesz teraz takie "śmieszne" pytanie!! Grubość ocieplenia zależy od konstrukcji dachu, rodzaju poddasza (użytkowe lub nie), zastosowanych materiałów (dachówka, blacha, folia). Jak dla mnie 23 to nieco za dużo, zwłaszcza, że będziesz dawała drugą warstwę na mijankę. Ja mam 20 i myślę, że to jest max, które warto dawać.

przykro mi , ze zadaje smieszne pytania.bylam po prostu ciekawa, jakie sa doswiadczenia innych.uwazam, ze 18 cm by wystarczylo, ale skoro daje profile pod GK chcialam wykorzystac te "wolne"5 cm na dodatkowe ocieplenie.nie mam czasu ani ochoty liczyc tych wszystkich rzeczy zwiazanych z fizyka cieplna budynku, wole spytac innych o ich doswiadczenia.ciesze sie z tego milego powitania na forum, na ktore weszlam pierwszy raz i bardzo mi sie spodobalo.

Witaj Ola,

Ja u siebie planuje 16cm w krokwii + 5 na profile. Jak bym mógł to pewnie dałbym łącznie 25cm - ale szkoda mi miejsca. Uważam, że 20 cm to minimum.

(Nie mam deskowania, tylko folia i dachówka)

Do anonima

Nie ma śmiesznych pytań - są tylko głupie odpowiedzi. FORUM jest własnie po to, żeby zadawać pytania i oczekiwać odpowiedzi.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-09-13 12:42 ]

Ja daję 30 cm. Tyle mi się jeszcze opłaca. Nie mam poddasza użytkowego więc jest mi łatwo bo mogę położyć na stropie tyle wełny ile zechcę. Ale ja swoje obliczenia wykonuję pod kątem ogrzewania prądem. Pewnie gdybym do obliczeń brał gaz ziemny to bym dał mniej wełny.

Ja daję tak samo 18cm między krokwiami + 5cm ekstra.

Byłem na prelekcji Rockwool'a - z tego co mówili wyszło, że powyżej 25 cm się stosunkowo mało opłaca - przy obecnych cenach energii czas zwrotu nakładów jest stosunkowo długi (o ile dobrze pamiętam 15-20lat).

No ale energia ciągle drożeje...