Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny problem z kotłem.

Batwam

Recommended Posts

2 minuty temu, prokurator napisał:

A jakas ochrona kotła jest mam na myśli zawór 3 drogowy czy nawet proste stały przelew przez bojler ?

Mam zawór trójdrożny + boiler jest grzany bezpośrednio z pieca  55 stopniami i to chyba bardziej robi za ochrone powrotu.

Tylko kocioł grzeje juz 5 lat a to może z miesiąc czasu mam.

1 minutę temu, prokurator napisał:

Dysze napowietrzające sprawdzałes ? zwal ten kosz od góry i zbadaj czy nie zawalone dysze napowietrzające , pompka od bojlera ci chodzi stale tak ? (to dobry sposób na ochronę kotła też tak kiedyś miałem)

Nie mam pompki do boilera, po prostu jedna rura idzie od pieca bezpośrednio na boiler, a druga idzie na grzejniki i tam jest zawór 3drogowy,

Palenisko mam czyste, wyczystka była ostatnio czyszczona,  kanaliki w koronce tez , tego kosza nie zwale bo to na sylikon jest, ale na zimę było wszystko uszczelniane dobrze.

18 godzin temu, henrykow napisał:

Wg mnie problem nie tyle jest z opałem co z temperaturą powrotu. Jest niska i wychładza kociołek tworząc kondensat. Zmierz ile ma jest stopni na zasilaniu i ile na powrocie. 

Niestety nie mam jak zmierzyć temp powrotu. Chyba jedynie bym musiał jakiś pirometr ogarnąć i wtedy jakoś pomierzyć.

Tylko mnie zastanawia czemu przez 5 lat palenia było dobrze. A teraz nagle powrót okazał sie za zimny.

• 3 weeks później...

Smołowanie w kotle występuje z dwojakich przyczyn :

- niska temperatura spalania i duża ilość części smolistych się nie dopala i smołuje piec oraz komin,

- ziny powrót do pieca również przyczynia się do tego że w piecu występuje za niska temperatura spalania oraz kondensacja, co sumarycznie tez moze dać taki efekt

Jeśli piszesz, że przez ostatnie lata nie miałeś takiego problemu a teraz on się pojawił to nalezy upatrywac go w problematyce złej jakości paliwa. Złej jakości węgiel przyczynia się do podniesienia ryzyka smolenia. Pamiętać trzeba również, że  węgiel niskiej jakości może mieć więcej udziału substancji smolistych w składzie tym samym w rezultacie daje taki efekt.

Ja na twoim miejscu kupiłbym ze 4 worki innego .. może z innego źródła węgla i zobaczył czy efekt smolenia zanika.

Nic innego raczej nie wymyśli się jak tylko test.

Pracownia Projektowa ERAN z Gliwic