Batwam 07.12.2024 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 Witam, prośba o pomoc co sie dzieje z moim piecem, przy dolnych drzwiczkach z prawej strony albo zbiera się wilgoć, woda, albo coś smołuje. Zaczynam się martwić że to coś poważnego. Przesyłam zdjęcia. Kocioł 19kw, palnik RKO Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batwam 07.12.2024 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 (edytowane) 5 minut temu, henrykow napisał: Co to za kociołek i czym palisz? Firma Anjas moc 19kw, pale Kolumb 25mj (lokalny skład), ale groszek słaby trafiłem, klei się popiół, sporo kamieni. Edytowane 7 Grudnia 2024 przez Batwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batwam 07.12.2024 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 2 minuty temu, prokurator napisał: A jakas ochrona kotła jest mam na myśli zawór 3 drogowy czy nawet proste stały przelew przez bojler ? Mam zawór trójdrożny + boiler jest grzany bezpośrednio z pieca 55 stopniami i to chyba bardziej robi za ochrone powrotu. Tylko kocioł grzeje juz 5 lat a to może z miesiąc czasu mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batwam 07.12.2024 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 1 minutę temu, prokurator napisał: Dysze napowietrzające sprawdzałes ? zwal ten kosz od góry i zbadaj czy nie zawalone dysze napowietrzające , pompka od bojlera ci chodzi stale tak ? (to dobry sposób na ochronę kotła też tak kiedyś miałem) Nie mam pompki do boilera, po prostu jedna rura idzie od pieca bezpośrednio na boiler, a druga idzie na grzejniki i tam jest zawór 3drogowy, Palenisko mam czyste, wyczystka była ostatnio czyszczona, kanaliki w koronce tez , tego kosza nie zwale bo to na sylikon jest, ale na zimę było wszystko uszczelniane dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batwam 08.12.2024 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2024 18 godzin temu, henrykow napisał: Wg mnie problem nie tyle jest z opałem co z temperaturą powrotu. Jest niska i wychładza kociołek tworząc kondensat. Zmierz ile ma jest stopni na zasilaniu i ile na powrocie. Niestety nie mam jak zmierzyć temp powrotu. Chyba jedynie bym musiał jakiś pirometr ogarnąć i wtedy jakoś pomierzyć. Tylko mnie zastanawia czemu przez 5 lat palenia było dobrze. A teraz nagle powrót okazał sie za zimny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinran 27.12.2024 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 Smołowanie w kotle występuje z dwojakich przyczyn : - niska temperatura spalania i duża ilość części smolistych się nie dopala i smołuje piec oraz komin, - ziny powrót do pieca również przyczynia się do tego że w piecu występuje za niska temperatura spalania oraz kondensacja, co sumarycznie tez moze dać taki efekt Jeśli piszesz, że przez ostatnie lata nie miałeś takiego problemu a teraz on się pojawił to nalezy upatrywac go w problematyce złej jakości paliwa. Złej jakości węgiel przyczynia się do podniesienia ryzyka smolenia. Pamiętać trzeba również, że węgiel niskiej jakości może mieć więcej udziału substancji smolistych w składzie tym samym w rezultacie daje taki efekt. Ja na twoim miejscu kupiłbym ze 4 worki innego .. może z innego źródła węgla i zobaczył czy efekt smolenia zanika. Nic innego raczej nie wymyśli się jak tylko test. Pracownia Projektowa ERAN z Gliwic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts