Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP - kilka pytań

Peppe1991

Recommended Posts

Planuję wykonać u siebie wykonać system DGP, ale mam kilka problemów dla których nie mogę znaleźć jakichś konkretnych odpowiedzi.
Jaka może być temperatura na zewnątrz ocieplonego kanału,  przy wełnie 25, 50, 100mm???
U mnie w domu będzie wykonywane ocieplenie pianą PUR. I boję się, że piana może ulec uszkodzeniu. Instalację chciałem wyprowadzić na strych i tam umieścić wentylator. Potem zejść pod ocieplenie i dalej rozprowadzić całą instalację na suficie podwieszonym. 
Jaką wykonać paroizolację, aby nie uległa ona zniszczeniu?? Aluminiową??

Dzięki za pomoc 

Też rozważam podobne rozwiązanie, ale nikt mi konkretnie nie powiedział. Zamiast pur może zasypię granulatem wełny, bo wychodzi mi to 3 razy tani j za 2 razy więcej (mam takie dojście do ścinków z produkcji), ale mam  też dylemat czy to w ogóle robić. Jeden gość mnie przekonywał, że brudzi sufity i już mało kto to robi. Mam też obawy bo mam rekuperację z plastikowymi rurkami i drewniane krokwie. Wełny w rurach zestawowywch jest 2 cm, także nie powala i mam obawy o tę temperaturę.

jeśli jest możliwość rozważ prowadzenie kanałów w podłodze i nawiewy nad podłogą a nie w suficie, miałem anemostaty i rozprowadzanie przez poddasze - o kant dupy potłuc.

po pierwsze straty, po drugie różnica temperatury między podłogą a sufitem była bardzo duża, mieszało się to słabo, ciepłe powietrze się unosi do góry

Jak jeszcze używałem kominka to ostatecznie wywaliłem to DGP i przerobiłem na grawitacyjne rozprowadzenie do 2 pokoi na poddaszu i było o niebo lepiej.