Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blachodachówka czy gont bitumiczny - co wybrać?

wkolatek

Recommended Posts

A ja zapytam tak:

Czy poddasze użytkowe i czy będzie mieszkać (przyjeżdżać teściowa)??

Czemu? otóż:

Jeśli poddasze użytkowe, a wpada zbyt często do Was teściowa i nocuje to radzę blachodachówkę! Po dwóch nocach spędzonych pod takim dachę, gdy na dworze będzie padać deszcz już więcej teściowa u was nocować nie będzie!!

A tak poważnie, właśnie to by u mnie decydowało (ja mam dachówkę): jeśli poddasze użytkowe to na pewno nie blachodachówka!

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja zapytam tak:

Czy poddasze użytkowe i czy będzie mieszkać (przyjeżdżać teściowa)??

Czemu? otóż:

Jeśli poddasze użytkowe, a wpada zbyt często do Was teściowa i nocuje to radzę blachodachówkę! Po dwóch nocach spędzonych pod takim dachę, gdy na dworze będzie padać deszcz już więcej teściowa u was nocować nie będzie!!

A tak poważnie, właśnie to by u mnie decydowało (ja mam dachówkę): jeśli poddasze użytkowe to na pewno nie blachodachówka!

ja mam blachodachowke wybrana glownie ze wzgledu na nosnosc fundamentow i scian. nie widze takich strasznych niedogodnosci o jakich piszecie. Halas i temperatura na pewno nie przeszkadzaja tak aby niemozna bylo mieszkac. Kiedy pada bardziej slychac szum. Co do nagrzewania ... nie mam okien polaciowych tylko kafry. Jest chlodniej niz pod niejednym dachem krytym betonem.

odradzalbym jednak blachodachowke jesli twoj dach jest skomplikowany (u mnie sa kafry). Mimo firmowego docinania blach na wymiar odpadu i robocizny jest duzo wiecej niz przy gontach. Duzo zalezy od ksztaltu dachu i portfela.

Jeśli chodzi o odgłosy deszczu to po ociepleniu nie są słyszalne bardziej niż na innych rodzajach dachu. U nas słuchać deszcz na oknach dachowych. W pomieszczeniach bez nich gdyby nie patrzeć przez okno to można nie wiedzieć, że pada.

Natomiast blacha zawsze mniej lub więcej trzeszczy pod wpływem zmian temperatury. U jednych trzeszczy u innych "strzela", jakieś odgłosy czasami wydaje. To fakt.

Ja też do zeszłego roku głowiłem się co z tych dwóch wybrać: gont czy blachę? W końcu wybrałem gont. Zdecydowało to, że na dachu miałem już pełne deskowanie, więc było mniej roboty. A poza tym bardziej mi się podoba. ;)

Z resztek starczyło jeszcze na budę dla psa... ;)

Brat ma blachę i mimo 20 cm wełny - deszcz słychać dość znacznie.

Lukabuka - fajny masz dach. Ja zaczynam sie zastanawiac nad dachowka cementowa. Dowiedzialem sie dzisiaj, ze cena za metr kwadrt. jest porownywalna z gontem bitumicznym i blachodachowka.Bylem w szoku bo myslalem, ze ceny takich dachowek to kosmiczna wartosc. Wyglad za to bez porownania. Co sadzidzie o dachowce cementowej? Mam maly problem. Garaz ma dach o spadku ok 16 stopni. Jak rozmwialem ze sprzedawca to poradzil mi zebym po prostu dawal gesciej dachowke a oprocz tego dla pewnosci pokryl dach papa. Co myslicie?

pozdr

Lukabuka - fajny masz dach. Ja zaczynam sie zastanawiac nad dachowka cementowa. Dowiedzialem sie dzisiaj, ze cena za metr kwadrt. jest porownywalna z gontem bitumicznym i blachodachowka.Bylem w szoku bo myslalem, ze ceny takich dachowek to kosmiczna wartosc. Wyglad za to bez porownania. Co sadzidzie o dachowce cementowej? Mam maly problem. Garaz ma dach o spadku ok 16 stopni. Jak rozmwialem ze sprzedawca to poradzil mi zebym po prostu dawal gesciej dachowke a oprocz tego dla pewnosci pokryl dach papa. Co myslicie?

pozdr

i tu masz racje ceny blachy badz papy (lub jak kto woli gontu) sa porownywalne.

A dachowka to dachowka sama gwarancja na dachowke mowi sama za siebie zreszta popatrz na kilku lub kilkunastoletnie domy kryte blacha

dla mnie malo estetycznie wygladaja.Oczywiscie tak jak w przypadku lukabuka mozna miec slaba stara wiezbe i wowczas zostaje pytanie wymieniamy wiezbe czy kladziemy pape.Ale nikt nie mysli ze na dobra sprawe pape nalezy polozyc ponownie gdzies za 10 lat a wowczas moze bardziej sie oplaca wymiana wiezby i posiadanie dachowki do konca swoich dni.

Co do dachowki cementowej to jest to dobry produkt pod jednym warunkiem ze kupisz sprawdzona marke np.Braas, Euronit , Nelskamp

natomiast odradzil bym zakup tanszego produktu typu Unibet

Koszty dobrej blachodachówki i dachówki za metr kwadratowy w tej chwili są zbliżone, jednak nie dajcie się temu zwieść. po pierwsze wszelkie dodatki i wykończenia (dachówki wentylacyjne, gąsiory itd.) są kosmicznie drogie w przypadku dachówki a po drugie ceny robocizny też potrafią różnić się znacznie. Dlatego należy zawsze porównywać koszt całkowity.

Oczywiście to nie znaczy, że nie warto kłaść dachówki. Czasem wychodzi pięknie i blacha się nie może równać...