Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blachodachówka czy gont bitumiczny - co wybrać?

wkolatek

Recommended Posts

Czesc Rav. Wlasnie sie dowiedzialem, ze cena za 1m kw. dachowki ceramicznej to ok. 29 zl z VAT. Braas jest drozszy i podobno przereklamowany. Zwykla blacha tez jest mniej wiecej w tej cenie. Gdybym chcial lepsza- z posypka to wychodzi ok. 50-70zl. Z tego co wiem i pottwierdzil sprzedawca to blacha bez posypki potrafi korodowac w oklicy komina - kwasy. Wiadomo, ze dodatki kosztuja ekstra, ale gosc ma mi wycenic 3-y rozwiazania: dachowka betonowa, blachodachowka i gont bitumiczy.

pozdr

RyMario

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... ladny dom tylko dlaczego "spaskudziles" go gontem nie ladniejsza byla by dachowka?...

Co Ty gadasz/ piszesz!!!! Piękny dom i jeszcze piękniejszy gont. Cudowny. Takie właśnie mi się podobają. Ale ta ich cena to troszeczkę przydroga :cry: . Jak piękny dom to nie znaczy, że pasuje do nieko tylko dachówka!!! A gont to jakieś złe , jakieś gorsze pokrycie dachowe? Chyba nie. W przyszłości chciałbym coś podobnego położyć :D .

Ile, jeśli to nie tajemnica, kosztował ten gont?

Lukabuka, Jak oni Ci to układali? Na takim spadku. Lina do komina, czy drabiny czy jak? Czeka mnie to w tym roku, a nie wiem za bardzo jak to ugryźć.

Ha, ha :D :D . Dobre sobie. Można samemu zrobić takie stopnie, które zaczepia się do przybijanych gwożdziw rozstawie takim aby na nich można było położyć poziomo deskę i na niej stanąć. Takie haki pozostawia się na całej połaci i po zamontowaniu gontów na kalenicy "schodząc" w dół ściąga się je i dobija gwożdzie na których one wisiały. Patent rewelacyjny szczególnie dla dachów stromych.

Wakmen, gont Tegola Master Legno Scandola 55zł/mkw. brutto (VAT 7%).

Tu poszło 310 mkw. razem z koszami, kalenicami itp. Beknąłem 17 tysięcy, niestety! Jak na razie, wszystko jest OK - pierwsza zima z dwiema ostrymi zamieciami i kilka ulewnych deszczów nie sprawiło najmniejszych problemów - a trochę sie tego obawiałem, czytając niektóre posty posiadaczy gontu.

(lukabuka)

Tegola - Master to zajebiste gonty i jeżeli są dobrze położone to można spać spokojnie. Jak uzbieram kasę to może kupię Mastera a jak nie to jeszcze nie wiem co może być wzamian - jeżeli tak można nazwać. Ja na swoje 3 połacie potrzebowałbym około 190 m2 no i nie wiem chociaż taki dach robi się na całe życie.

Wakmen, ja zastanawiałem się nad pokryciem dachu przez 8 miesięcy - przyglądałem się różnym rozwiązaniom i materiałom - była blacha zwykła, posypkowana i miedziana, płytki włóknocementowe łupkopodobne, gonty wszelkiej maści itd, itp. W końcu zdecydowaliśmy się na gont Tegola. Jak na razie, nie żałuję! Zobaczymy co będzie za 15 lat.

(lukabuka)

• 6 months później...

Jestem na tym samym etapie i właśnie rozmawiałem z kolegą, który w firmie X sprzedaje dachy. Powiedział mi, że:

1. na moim dachu z blachy byłyby za duże odpady (nieekonomiczne)

2. gont jest trwalszy i wytrzymyje większą siłę wiatru

3. wkręty mocujące blachę dzewieją i po 20 latach już nie będą trzymały blachy tak jak powinny

I cos ode mnie: gont mi sie podoba :)

Przestrzegał tylko przed zakupem tanich gontów - stwierdził, że musi to być taki, któy wulkanizuje sie na całej powierzchni.

Życzę trafnego wyboru

aspekt techniczny:

-każdy błąd przy obróbce blachy pociągnie konsekwencje w postaci rdzy.

-blacha bardziej dudni przy opadach

-samemu się nic nie naprawi raczej (mówię o amatorach)

-gont jest łatwy do ułożenia

-można dokonac samemu napraw miejscowych

aspekt ekonomiczny:

-nie wiem jak teraz ceny stali stoją, kiedyś dość tanie były blachy ale rok temu Chiny wypompowały stal z całego świata i zrobiło się b.drogo...

-przy gontach cholernie drogie są płyty OSB potrzebne jako obicie dachu

aspekt estetyczny:

-każdy ma swój gust, mniej lub bardziej formowany także przez czynniki przytoczone powyżej (jakosć i kasa).

z blach dla mnie osobiście w grę mogłaby wejść jedynie blacha z posypką ale jest ona droższa od dachówek (paranoja).

gonty są w naprawdę dużej ilości wzorów i deseni.

• 1 year później...

Co raz wiecej zadaje pytan, mam nadzieje, ze Was nie zanudze :p

wracajac do tematu:

w projekcie mam:

- Dach - konstrukcja drewniana krokwiowo-kleszczowa / dźwigary kratowe - kąt nachylenia połaci 20

- Dach – dachówka bitumiczna / papa termozgrzewalna / blacha na zakład / blachodachówka

- Dach - powierzachnia dachu 206,18

na co sie zdecydowac - gont czy blachodachowka - jaka jest roznica w kosztach

Pzdr.

vib

Na Twoim miejscu z tych dwóch wymienionych pokryć wybrałabym gont bitumiczny. Zalety w porównaniu z blachodachówką: trwalszy, naprawa kosztuje niewiele i nie musisz się martwić że za 5 lat straci połysk albo zacznie rdzewieć. No i cena-blachodachówka strasznie poszła w górę.

Jak zaczęlismy myslec o budowie domu, to zakładalismy, ze dach bedzie z gontu Katepal - trwały, ładny, prosty i szybki w wykonaniu i miał być tani. Projekt tez zakłada gont, ale po ostatnich podwyżkach płyt OSB ( w sierpniu podobno poszła w górę o 25 %) zmienilismy na dachówkę cementowa. Zadecydowały o tym koszty. Gont wyszedł nam za drogo, o sporo za duzo, blacha trochę mniej, a najtaniej cementowa.

Z tego co wiem, to mozna zrobić deskowanie, ale muszą być bdb. deski tzn. suche i równo połozone, bo inaczej po kilku latach widac nierówności na dachu. Najlepsza jest płyta OSB, ale niestety droga.