olo75 08.12.2024 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia (edytowane) Witam Czy może ktoś wie jak jest rozliczany blok kiedy są podzielniki ciepła w poszczególnych lokalach? Wg. regulaminu spółdzielnia dokonuje korekty (przyjmuje) ogrzewania w części zmiennej (jednostki z podzielników) jeżeli jakiś lokal nie osiągnie minimalnego zużycia (ilości jednostek z podzielników) obliczanego wg. rozporządzenia ministra klimatu. Problem w tym, że rozporządzenie mówi o minimalnym i maksymalnym zużyciu w lokalach a spółdzielnie w regulaminach wpisały, że korygują zwiększając zużycia do wartości minimalnych. Zastanawiam mnie to, jak to działa dla całego bloku a nie poszczególnego lokalu bo weźmy taki przykład: Mam 10 lokali i w 8 było zużycie 10 jednostek a w 2 lokalach po 4 jednostki. Wg wyliczenia z rozporządzenia minimalne zużycie wyniosło powiedzmy 6 jednostek. Więc spółdzielnia tym 2 lokalom co miały po 4 jednostki nalicza 6 jednostek (bo tyle wyszło minimalne z rozporządzenia) ale co robi z tymi 8 lokalami co miały po 10 jednostek? Czy im odejmuje te dorzucone 4 jednostki do tych 2 lokali? Czy odejmuje wszystkim średnio czy tym bliżej tych 2 lokali więcej niż średnio? Pytam na forum czy ktoś już miał z tym do czynienia zanim wystąpię do spółdzielni. Edytowane 8 Grudnia przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasusu 09.12.2024 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia Mam mieszkanie bliźniacze z ogrzewaniem propanowym, które wykorzystuje 1 piec. Próbowałem, aby najemcy dzielili rachunek za każdym razem, gdy był on wypełniony. Stało się to kłopotliwe, ponieważ nikt nigdy nie planował comiesięcznych budżetów na rachunki za ciepło i czułem się, jakbym zawsze gonił ludzi za pieniędzmi. Teraz po prostu pobieram dodatkową opłatę za ogrzewanie wbudowane w miesięcznym czynszu. Moja firma produkująca propan śledzi ostatnie 2 lata zużycia propanu. Biorę średnią z tych dwóch i kupuję tyle propanu co roku. Mówię moim najemcom, że jeśli zużyją o 50 galonów więcej niż kupiłem, sprawię, że zapłacą różnicę. Dzięki temu nie nagrzewają domu do 80 stopni przy otwartych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts