Gość 02.02.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Gdybym kupił dom z działką od firmy budowlanej to czy oprócz Vatu na fakturce (bo taką mi wystawią) płace jeszcze inne podatki przy sprawach notarialnych. Czy zawsze firma budowlana musi wystawic mi fakturke?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaned 02.02.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 --Podatek od czynności cywilno-prawnej (to nie zawsze-patrz niżej)--Opłaty sądowe - założenie księgi wieczystej dla nieruchomości i ew.wpis hipoteki --Opłaty notarialne - spisanie aktu notarialnego, umowy przedwstępnej sprzedaży lub umowy przeniesienia własności nieruchomości ALEjeżeli "przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług", to strony są zwolnione z opłacania podatku od czynności cywilnoprawnych-czyli pobierany jest w przypadku mieszkania, własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu, domu zakupionego na rynku wtórnym. Opłata sądowa za założenie księgi wieczystej dla nieruchomości jest stała i wynosi 40 zł. Opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej właściciela nieruchomości lub osoby, której przysługuje własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej wynosi 1/5 wpisu stosunkowego,natomiast wysokość maksymalnej opłaty notarialnej zależy od wartości nieruchomości --szczególy jeśli chcesz to mogę ci na prv wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts