generalski 09.12.2024 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 Witam Mam na parterze ogrzewanie podłogowe na siedem sekcji. Góra to dodatkowe dwie sekcje plus kaloryfery. Instalacja jest z 2011 roku na mieszalniku Oventrop. Ostatnio zaczął przeciekać jeden z przepływomierzy na rozdzielaczu. Dla spokoju wymieniłem wszystkie. Jak już przy tym byłem zaobserwowałem że nie działa to dobrze. Na przepływomierzach widać że każda sekcja pracuje inaczej. Jedna mocno druga trochę a trzy wcale. Nie jest to ustawione w jakiejś kolejności. Na liniach są chyba standardowe regulatory. Wyglądają jak przy grzejnikach ale bez termostatu. Nie są one zakręcone. Te bolczyki dają się wcisnąć. Pomiar temperatury podłogi potwierdza brak działania trzech sekcji i że każda sekcja pracuje inaczej. Wydaje mi się że ten problem był jeszcze przed wymianą przepływomierzy. Jaka może być przyczyna takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinran 25.12.2024 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2024 Rozdzielacz powinien tak zostać ustawiony a dokładnie rotametry tak aby przepływ odpowiadał powierzchni grzewczej. Żeby określić co jest przyczyna najlepiej byłoby wykonać zdjęcie rozdzielacza bo trudno z tego opisu wywnioskować co tam siedzi. Podeślij co masz i pomyślimy co da się z tym zrobić. pozdrawiam ERAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts