Wielorybek 10.12.2024 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Dzień dobry, mam fundament wymurowany z bloczka betonowego 4 warstwy bloczka 3 warstwy zaprawy. Dom prostokąt z poddaszem użytkowym kryty blachodachówką. Na bloczki jest wylany zazbrojony wieniec z betonu B25. Dodatkowo z fundamentu wystaje 14 zazbrojonych trzpieni zalanych betonem. Chyba dlatego jest ich tak dużo bo początkowo dom miał być kryty dachówką betonową a będzie blacha ale do sedna. Miesiąc po wymurowaniu fundamentu zauważyłem że zaprawa się łatwo kruszy i można ją łatwo zarysować gwoździem. Rozmawiałem z budowlańcami i kierownikiem i okazało się, że pracownicy prawdopodobnie dodali za dużo piasku albo plastyfikatora do zaprawy. Kierownik mnie uspokajał, że zaprawa mimo, że krucha to bez sensu to rozbierać i, że wylaliśmy na niej już zazbrojony wieniec + mamy dużo tych betonowych słupów dzięki czemu nic się nie będzie działo. Budynek dociśnie zaprawę. Stwierdził, że skoro przy ubijaniu piasku w fundamencie i dookoła bloczki nie powypadały to nic się nie będzie działo. Jesteśmy już po wylaniu stropy i pracownicy zabierają się za więźbę więc nic z tym już nie zrobię ale nie daje mi to spokoju. Proszę bez złośliwości. Czy naprawdę nie ma co się martwić? Gdyby w przyszłości zaczęło się coś działo to istnieje metoda naprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Pojęcie "łatwo można zarysować gwoździem" jest bardzo rozciągliwe. Na podstawie opisu trudno jest wydać wiarygodną opinię. Kierownik budowy widział i kazał rozbierać to przyjmij stanowisko kierownika i nie martw się. Słupy (trzpienie) nie wynikają z pokrycia dachu dachówką. Raczej jest to wynik takiej konstrukcji całego budynku, może ścianek kolankowych a może rozpiętości, podciągów itp. Nie martw się. W przyszłości zawsze można coś naprawić ale nie powinno być takiej potrzeby naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielorybek 10.12.2024 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 54 minuty temu, d7d napisał: Pojęcie "łatwo można zarysować gwoździem" jest bardzo rozciągliwe. Na podstawie opisu trudno jest wydać wiarygodną opinię. Kierownik budowy widział i kazał rozbierać to przyjmij stanowisko kierownika i nie martw się. Słupy (trzpienie) nie wynikają z pokrycia dachu dachówką. Raczej jest to wynik takiej konstrukcji całego budynku, może ścianek kolankowych a może rozpiętości, podciągów itp. Nie martw się. W przyszłości zawsze można coś naprawić ale nie powinno być takiej potrzeby naprawy. Zaprawa przy lekkim przejechaniu gwoździem kruszyła się. Po prostu martwię się, że jak zrobimy więźbe to ten cały ciężar zmiażdży tą słabą zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Zaprawę - spoinę można zbadać. Decydujący głos ma kierownik budowy (zakładając że zna się na swoim fachu). Ciężar konstrukcji dachu powinien być mniejszy niż ściany. Stropów nie ma? Będzie wieniec pod więźbą dachu? Więźba dachu tradycyjna czy prefabrykowane dźwigary? Możesz załączyć jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielorybek 10.12.2024 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 (edytowane) 53 minuty temu, d7d napisał: Zaprawę - spoinę można zbadać. Decydujący głos ma kierownik budowy (zakładając że zna się na swoim fachu). Ciężar konstrukcji dachu powinien być mniejszy niż ściany. Stropów nie ma? Będzie wieniec pod więźbą dachu? Więźba dachu tradycyjna czy prefabrykowane dźwigary? Możesz załączyć jakieś zdjęcia? Jest strop, będzie wieniec pod więźbą dachu. Więźba tradycyjna. Prosty dach dwuspadowy kryty blachą. Dom z poddaszem użytkowym. Już niestety nic nie zbadam bo fundament zasypany. Myśli Pan że skoro mamy na tych bloczkach fundamentowych z kruchą zaprawą wylany zazbrojony wieniec to rzeczywiście on to wszystko zepnie? Jeżeli zrobimy dach i nic nie popęka to nie ma co się martwić? Edytowane 10 Grudnia 2024 przez Wielorybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Zaprawy w spoinach nie zepnie ale zepnie górą ścianą fundamentową. Ale... piszesz: "mam fundament wymurowany z bloczka betonowego 4 warstwy bloczka 3 warstwy zaprawy" masz fundament murowany z bloczków a nie masz poniżej tych bloczków zbrojonej ławy fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielorybek 10.12.2024 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 (edytowane) 41 minut temu, d7d napisał: Zaprawy w spoinach nie zepnie ale zepnie górą ścianą fundamentową. Ale... piszesz: "mam fundament wymurowany z bloczka betonowego 4 warstwy bloczka 3 warstwy zaprawy" masz fundament murowany z bloczków a nie masz poniżej tych bloczków zbrojonej ławy fundamentowej? Mam, najpierw był wylany chudziak aby wyrównać teren, później zazbrojona ława fundamentowa na to 4 warstwy bloczka i wszystko zakończone zazbrojonym wieńcem z betonu B25. Wieniec jest spięty 14 trzpieniami z ławami Martwi mnie tylko ta warstwa murowana z bloczka. To coś zmienia? Edytowane 10 Grudnia 2024 przez Wielorybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Zwątpiłem, że nie masz zbrojonej ławy tylko fundamenty - ławę z bloczków betonowych. Jaki masz ten strop? Drewniany czy masywny - płyta lub gęstożebrowy? Jaki jest rozstaw ścian poprzecznych i wewnętrznych usztywniających? Dla weryfikacji nośności ściany z bloczków murowanych na słabej zaprawie należało by określić klasę tej zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielorybek 10.12.2024 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, d7d napisał: Zwątpiłem, że nie masz zbrojonej ławy tylko fundamenty - ławę z bloczków betonowych. Jaki masz ten strop? Drewniany czy masywny - płyta lub gęstożebrowy? Jaki jest rozstaw ścian poprzecznych i wewnętrznych usztywniających? Dla weryfikacji nośności ściany z bloczków murowanych na słabej zaprawie należało by określić klasę tej zaprawy. Gęstożebrowy, ale tak jak mówiłem nic już nie zrobię bo jesteśmy na etapie więźby. Pytanie co powinno mnie zaniepokoić co obserwować i jak ewentualnie przeciwdziałać. Edytowane 10 Grudnia 2024 przez Wielorybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.12.2024 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Zakładając, że ściana ma od fundamentu do górnego wieńca 400 cm, jest usztywniona przestrzennie w sposób eliminujący przesuw poziomy (wieńce + ściany szczytowe + masywny strop) i ma obciążenie rzędu 50 kN/m (5000 kg/m) to przy bloczkach betonowych 10 MPa i zaprawie zwykłej M1 wykorzystanie nośności jest na poziomie 50%. Przy zaprawie zwykłej M2,5 - 40%, przy M5 - 25% a przy M10 - 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielorybek 11.12.2024 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2024 Teraz się zorientowałem po zdjęciach z budowy że ściany gdzie zaprawa się kruszyła miały tydzień czasu i były świeższe. Może po upływie większego czasu stwardnieje. W miejscach gdzie murowaliśmy wcześniej zaprawa była twardsza. Zastanawia mnie tylko to że gdyby zaprawa nie stwardniała to co trzeba byłoby jakoś wzmacniać fundament w wybudowanym domu? Obserwować czy nie pojawiają się jakieś mikropekniecia ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.12.2024 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2024 Z czego budujesz ten dom? Jak masz gazobeton to jego "porysuj" gwożdziem , jak nie masz to może kup jedną sztukę taka do rysowania może to Cię uspokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielorybek 11.12.2024 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2024 19 minut temu, jajmar napisał: Z czego budujesz ten dom? Jak masz gazobeton to jego "porysuj" gwożdziem , jak nie masz to może kup jedną sztukę taka do rysowania może to Cię uspokoi. Buduje dom z cegły ceramicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.12.2024 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2024 Wzmacniać trzeba by ścianę fundamentową - jej spoiny a nie fundamenty. Ale nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.12.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2024 5 godzin temu, Wielorybek napisał: Buduje dom z cegły ceramicznej Nie wierze. Pokaż zdjęcia ścian od środka i zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holotso1 15.01.2025 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 14:53 przed krokiem 2 uruchamiam odkurzacz sklepowy z wbudowanym zbieraczem wiórów typu „zrób to sam” i workiem HEPA w samym odkurzaczu. nigdy nie trzeba czyścić filtra. Wykonaj kolejne przejście po wyrzuceniu zablokowanych kawałków w kroku 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts