SylwekW 02.02.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Witam. Mam wrażenie, że elektryk chce mnie naciągnąć. Pozwoliłem sobie dodać w tytule PILNE bo prąd miał być podłączany w przyszłym tygodniu ale jak coś to najwyżej poszukam sobie innego elektryka. Pytania są dwa: 1. Czy 300 zł za skrzynkę do tymczasowego przyłącza elektrycznego (budowlanego) to właściwa cena? Sam nie bardzo mogę sprawdzić bo nie wiem co taka skrzynka powinna zawierać. Pewnie jakieś bezpieczniki, gniazda itp - ale ile i jakie nie wiem, więc nie mogę skontrolować ceny. Licznik nie wchodzi w grę bo dostaję z energetyki (już uregulowana opłata za przyłącze). Proszę powiedzcie ile Was to kosztowało. 2. Czy 1000 zł za całą usługę przyłącza to nie za dużo? Kabel mój, kopanie moje. Elektryk musi przyłączyć się do skrzynki w płocie sąsiada oraz podłaczyć moją skrzynkę na mojej działce. Ponadto załatwił jakiś dodatkowy zapis w umowie na przyłącze docelowe, żeby można było teraz zrobić przyłącze budowlane. Będę wdzięczny za jakieś informacje - sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keraj 02.02.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Ja mialem tak:prad budowlanyskrzynka "na plecach" ZK - a w niej dwa gniazda 1-fazowe ; 1 1-trojfazowe; bezpieczniki + roznicowka ; kabla jakies dwa metry.Za robocizne , materialy i wszystkie formalnosci - 500PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 03.02.2005 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Wprawdzie to dopiero jedna opinia ale już daje do myślenia. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawob 04.02.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Również bardzo interesuję się tym tematem.U mnie elektryk wycenił następująco:skrzynka ok. 700 złrobocizna 1000 złRBT-ka zostanie mi wypożycznona za darmo jeśli będzie realizował instalację wewnętrzną.Też miałem wrażenie że ktoś mnie nabiera, ale coraz częściej dochodzę do wniosku że to są takie ceny. Zapłaciłem 1830 zł za 12 kW do tego jeśli chcę mieć przyłącze na działce to będzie mnie jeszcze kosztowało 1700 zł Słyszałem że kiedyś ZE dawał skrzynkę ale od tego odeszli bo im się nie opłaca a całe koszty instalacji elektrycznej opiwają na 3500 zł.Obecnie to oni podłączają za darmo ale do skrzynkie którą musi wykonać uprawiony elektryk i to najlepiej z danego Rejonu. Jeśli nie to zaczynają się kłopoty. Brak przyjęcia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 04.02.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Skrzynka odziedziczona to nie wiem ile , ale robocizna do tej skrzynki 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 07.03.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 1. Czy 300 zł za skrzynkę do tymczasowego przyłącza elektrycznego (budowlanego) to właściwa cena? 2. Czy 1000 zł za całą usługę przyłącza to nie za dużo? Kabel mój, kopanie moje. Elektryk musi przyłączyć się do skrzynki w płocie. Kostrzyn/k. Poznania Koszt całkowity 1300 brutto. Ja się pojawiam przy odbiorze. Materiały, robocizna (wkopanie, podciągnięcie, przyłącznie i montaż) należy do elektryka. Do tego dochodzi załatwianie formalności papierowych (w Gnieźnie, więc zaoszczędzę na kilometrach). ps. ENEA liczy sobie tutaj 1848,01 brutto za przyłączenie do sieci (16kW) pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 20.01.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Podnoszę, bo niedługo mnie to czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 20.01.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 witam Skrzynka skrzynce nie równa a może być również taka z jabłkami. Ale do rzeczy. Idąc od końca mamy: - rozdzielnię placu budowy, - zestaw pomiarowy (skrzynka z licznikiem) - złącze kablowe - własność ZE. I teraz możemy mieć kilka kombinacji w zalezności od ZE. 1. Na słupie sieci napowietrznej lub na złączu kablowym zestaw pomiarowy. Następnie przedłużaczem zasilamy rozdzielnię placu budowy zlokalizowaną na działce, w pakamerze. 2. W miejscach jw montujemy scaloną rozdzielnię placu budowy z zestawem pomiarowym a następnie przedłużaczami zasilamy urządzenia placu budowy. Tak więc łatwo można zauważyć różnicę w wyposażeniu owej skrzynki a co za tym idzie różnicę w cenie. Należy zacząć od uzyskania warunków przyłączenia dla VI gr czyli tzw prowizorki a następnie można dopiero szukać potrzebnej skrzynki wykonanej i wyposażonej zgodnie z warunkami oraz rozwiązaniami dopuszczonymi do stosowania w lokalnym ZE. Można kupić nową ale można równiez popytać o używaną. Przed zakupem polecam konsulting z elektrykiem który będzie ją podłączał i przygotowywał papiery. I jeszcze jedno, występując o warunki dla gr. VI należy zastanowić się nad wnioskiem o gr. V czyli zasilanie docelowe. Budowa docelowego w niektórych ZE trwa bardzo długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 21.01.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 a ja miełem 200 m do pociągniecia złącza tymczasowego, ale nie zwariowałem żeby to robić tak jak mi opisali w energetyce (słupy i inne atrakcje) tylko pociągnąłem przez polę od sąsiada 4x2,5 ijakoś do dzisiaj dział . Całość kosztów 600 zł kabel i miłe słowo(sąsiad nie pije ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts