Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa ukladu uzdatniania wody ze studni

przemas90

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję pomocy w przebudowie mojego układu uzdatniania, jakiś czas temu firma na podstawie badań zaproponowała mi do mojej wody ze studni multisację z głowicą Clack, generalnie od samego początku woda jest słabej jakości okresowo żółta, barwa też odbiega od standardów wody wodociągowej, po uzdatnieniu badania pokazują że żelazo i mangan są na granicy wartości dopuszczalnych, kontakt z firmą jest słaby nie mam już siły ani ochoty z nimi walczyć chcę przebudować układ, myślałem o  dokładaniu odżelaziacza przed multistacją. Pytanie czy to dobry pomysł i ewentualnie co zastosować. Układ wygląda następująco:

1. Pompa głębinowa

2. Zwężka napowietrzająca

3. Hydrofor ocynkowany wejście od góry przez dyszę rozbryzgową

4. Filtr Cintropur

5. Multistacja z butlą 1054 i głowica Clack

6. Filtr węglowy.

Badania wody surowej wykonane przez akredytowane laboratorium dwa tygodnie temu:

1. Mętność - 5,8

2. Barwa - 35

3. pH - 7,3

4. Przewodność elektryczna - 528

5. Stężenie jonu amonowego - 1,41

6. Chlor wolny - <0,027

7. żelazo ogólne - 6000

8. Mangan - 247

9. Azotany - 0,58

10. Azotyny - 0,50

11. Chlorki - 11,42

12. Utlenialność - 2,08

13. Twardość - 267

Proszę o jakieś propozycje bo większość firm najchętniej wywaliłaby wszystko i robiła od nowa a urządzenia mają dwa lata.

Przy 6 mg/l żelaza, stawianie pojedynczego filtra wielofunkcyjnego to jazda po bandzie.

Dostawienie odżelaziacza to słuszna koncepcja. Musisz sprawdzić wydajność pompy głębinowej żeby określić "co możesz" zrobić.

Generalnie temat dosyć prosty, bo duży plus za zastosowanie hydroforu z dyszą rozbryzgową, która ma swoje zalety.

Wystarczy dołożyć kolumnę ze złożem odżelaziającym pomiędzy hydroforem a filtrem Cintropur.

Tak jak kolega qbek 17 wspomniał, montaż multifunkcji i to jeszcze na kolumnie 10x54 przy tak dużej wartości żelaza to strzał w kolano.

Uzupełnij dane na temat wydajności pompy, bo to pomoże w doborze odpowiedniego złoża, ponieważ przy małej wydajności będziemy szukać jakiegoś lekkiego złoża, żeby zostało dobrze wypłukane, a i też dla doboru odpowiedniego nasypu złoża.