Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty budowy domu i inne porady

johny27

Recommended Posts

Choć pobieżnie zapoznałem się z projektem, to mogę powiedzieć,

że prpopnowana bryla mi się podoba, choć trochę zmieniłbym w układzie wnętrz.

Co do kosztów to podejrzewam, że pojawią się głosy,że dom będzie drogi w budowie.

Moja rada jest jednak taka: lepiej nieraz zapłacić trochę więcej i być naprawdę zadowolonym, niż później całe lata patrzeć na coś co Cię nie zadowala.

Choć oczywiście wiele zależy od gustu i zasobności portfela(niestety)!

Na temat wnętrza nie chcę się wypowiadać zbyt wylewnie, gdyż ten dom ma być Twój, ale skoro pytasz. Ja osobiście jestem zdecydowanym przeciwnikiem salonów otwartych na kuchnię. Mając w pamięci niedawny tłusty czwartek, pomyśl sobie jak sielsko musi być w salonie, gdy w kuchni ktoś np. smaży pączki. Poza tym uważam, że łazienki o tak mikroskopijnych rozmiarach nie mają racji bytu. Być może po latach mieszkania w bloku mam uraz i klaustrofobię!

Co do kosztów budowy, to nie twierdzę, że dom musi być drogi, ale zważając na wszechobecne ostatnio tendencje do minimalizmu i prostoty, każdy detal który nie jest płaski i nieskomplikowany (np. w Twoim przypadku - wielopołaciowy dach) jest uważany za drogi. Nie chcę, Broń Boże byś pomyślał, iż namawiam do budowy domu o dwuspadowym dachu, gdyż wskazany przez Ciebie projekt uważam za ciekawy. Jednak, nauczony już doświadczeniem, wiem, że wszystkie ciekawsze elementy kosztują drożej niż zwykłe i proste. Jednak podkreślam - nie warto wydać bądź co bądź worka pieniędzy na coś, z czego nie będziesz zadowolony, przy świadomości, że ponosząc koszty o 1/4 - 1/5 wyższe - miałbyś pełną satysfakcję.