matcza 16.12.2024 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2024 Cześć, Chcę dobrać sprzęt do uzdatniania wody ze studni głębinowej. Założenia: Nie chcę rozbudowywać instalacji uzdatniającej tak żeby co chwilę było trzeba coś wymieniać. Proste w serwisowaniu Ma być w miarę tanio ale bez przesady (szczególnie jeśli ma być spełniony pkt.1) Muszę mieć spory zbiornik hydroforowy (dość słaba wydajność studni) - min 100-150l W domu 2 osoby, zużycie wody na cele domowe małe Z uwagi na taką a nie inną wydajność studni wodę na cele ogrodowe planuję magazynować w zbiorniku podziemny kilka hektolitrów z odprowadzeniem do niego wody z dachu jednak dobrze by mieć możliwość jego powolnego napełniania ze studni "w razie w". Wyniki badań - generalnie jest całkiem ok. Test chyba 30 parametrów (najbardziej rozszerzony jaki się dało zrobić) pokazał przekroczenia jedynie: manganu (żelazo w normie) - 170 jednostek przy normie do 50 więc przekroczenie dość małe ogólna ilość bakterii coli Amoniak, azotany, azotyny, żelazo, utlenialność, PH w normie (i to tak nie na skraju tylko OK). Twardość wody 190. Co do samych bakterii - jest ich 10jtk/100ml czyli na skraju wykrycia. Z dopiskiem "dopuszcza się pojedyncze bakterie coli <= 10jtk/100ml jeśli badanie na E.coli i enterokoki nie wykazało ich występowania". E.coli, Clostridium, ogólna liczba mikroorganizów i entorokoki = zero. Jest też możliwość, że coś było na obudowie studni albo pompie bo próbkę pobierałem kilka dni po montażu pompy i ze 3 tygodnie po wykonaniu samej studni (oczywiście bardzo dużo wody wypompowałem przed - ze 2-3 hektolitry na pewno). Badanie to jeszcze powtórzę. Teraz pytania co do samego uzdatniania: z uwagi na twardość 190mg/l nie planuję zmiękczania wody - czy mam tutaj rację? Nie chcę po prostu bawić się ze zmiękczaczami, solami itd. Wiem, że będzie delikatny osad. z uwagi na mangan trochę ponad normę planuję zastosować po prostu kaskadę filtrów w obudowie Big Blue 10. Jakiś filtr odśrodkowy i potem 100->50->10->5 mikronów. Nie widzę sensu stosowania całej kolumny ze złożem w postaci odżelaziacza/odmanganiacza jeśli żelazo mam na poziomie 77μg/l a mangan 170μg/l. Gdyby tego manganu było 1000μg/l to oczywiście nie byłoby opcji. Jeśli ta norma jest tak mało przekroczona to po prostu filtry i wymiana wkładów na czas. Rozwiązanie prostsze, nie bawię się ze złożami, płukaniem itd. Czy mam rację i to da radę? bakterie. Tutaj nie wiem. Nawet jeśli powtórzę badanie i ich nie będzie to wiem, że powinienem dać lampę UV (na wszelki wypadek) tylko odstrasza mnie to, że albo musi się ciągle świecić i co rok wymiana + żre prąd albo jeśli jest załączana podczas przepływu to lampa będzie szybko do wymiany bo one nie lubią włączania/wyłączania. Rozwiązań ledowych (na jakichś power ledach) nie widziałem. Czy w przypadku gdyby bakterii jednak podczas kolejnego badania nie było mogę z niej zrezygnować (i raz na jakiś czas zbadać wodę w tym kierunku)? Czy nie byłoby dobrym pomysłem zastosowanie przed samym kranem w kuchni (woda do picia) filtra 1 mikron, który powinien z definicji zatrzymać wszystkie bakterie? Gdyby to była zupa z bakterii to oczywiście że bym tą lampę wstawił ale jest ich tyle co nic i to raczej rozwiązanie "na wszelki wypadek". osmozy raczej nie chcę do picia. wolałbym te filtr 1 mikron żeby minerały w wodzie jakieś zostały. Co do samego podłączenia. Czy dobrze myślę, że żeby zrobić odejście na ogród powinienem po kolei na wejściu wody ze studni w domu mieć: zawór odcinający sterownik ciśnieniowy pompy + zabezpieczenie przed suchobiegiem zawór antyskażeniowy rozdzielenie na wodę do domu 1'' + dwa wyjścia na ogród jakaś mniejsza średnica (1/2'') jakiś kolejny zawór odcinający zawór zwrotny żeby woda na ogród nie cofała się ze zbiornika hydroforowego (nie chcę go opróżniać do ogrodu) na linii do domu po kolei kaskadowo filtry ewentualna lampa UV trójnik i odejście wody do domu i odejście do zbiornika hydroforowego przeponowego Czy tak +- jest okej? Wiadomo, że pomiędzy śrubunki, odpowietrzenie itd. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts