Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwustronny wkład kominkowy?

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o koszty, to wszystko zależy z czego i jak wykonamy obudowę. W moim wypadku: kamień ok. 2000, dodatki: stal + aluminium ok 1500, płyta fermacell + stelaż+ wełna + kratki ok 1500. Wkład jaki wykorzystałem to Spartherm Varia FD ( koszt ok 1300 euro ). Robocizny nie liczę bo wykonywałem sam ( "fachowiec rządał" 2000 ). Estetyka to oczywiście rzecz gustu, ale serdecznie zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć zamieszczonych w albumie

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=29273&k=10&q=bob&nxt=9

Początkowo miała powstać tylko sama bryła obudowy i czekać na lepsze finansowo czasy ale jak to w życiu bywa niecierpliwość zwyciężyła i postanowiliśmy dokupić resztę dodatków ( inox i kamień )

Kamień to czerwony trawertyn ( travertino roso ) o grubości 3 cm. Koszt m kw to ok 700 PLN. Całość została wykonana z jednego kawałka bez żadnych łączeń. Kamień zakupiłem w zakładzie kamieniarskim w Policach ( mieszkam pod Szczecinem ) i tam też został przygotowany. Niestety w domowych warunkach nie dysponuję odpowiednim sprzętem. Problemem były wąskie odcinki po bokach szyby, ze względu na to, że trawertyn jest bardzo kruchy zostały przez kamieniarza dodatkowo wzmocnione poprzez zatopienie od spodu 2 stalowych prętów. Pęknięcie po środku zostało trochę wystylizowane. Płyta była po prostu przecięta a następnie w celu uzyskania wrażenia nierównomiernego pęknięcia krawędzie zostały obrobione ręcznie.

Wszystkim dziękuję za pochlebne opinie :lol: , rzeczywiście kominek robi wrażenie na praktycznie wszystkich naszych znajomych i nikt nie chce uwierzyć, że robiłem coś takiego po raz pierwszy. Kto wie z pracą bywa różnie, ale wtedy mam nadzieję do złapania jakiejś fuchy wystarczą zdjęcia wykonanego przeze mnie wnętrza własnego domku.

Po wielu rozważaniach doszliśmy do wniosku, że nasz domek będzie taki jak dobry samochód : "to co najlepsze dopiero widać pod maską". No i chyba to się udało.

Dzięki za słowa uznania. Technicznie uzdolniony pewnie trochę jestem, ale korzystaliśmy również z porad fachowca od wnętrz, który zaprojektował bryłę kominka. Była to trochę skomplikowana sprawa, ponieważ jak to czasem bywa wlot stalowego komina w stropie nie wyszedł dokładnie tam gdzie chciałem i trzeba było to zamaskować odpowiednią bryłą. Pomysły na wykończenie kształt kamienia i elementów metalowych to już moja inwencja, czerpałem je min. z tego forum oraz najważniejszej muzy: mojej żony :lol: . Mam nadzieję, że wkrótce uda mi sią zamieścić kilka zdjęć łazienek mojej roboty, myślę, że równie ciakawych.

Dawaj zdjęcia.

Ja wprawdzie swoje łazienki już mam zaprojektowane i płytki są zakupione, ale jeśli Twoje łazienki są tak ładne jak kominek, to miło będzie cieszyć oko.

Mam jeszcze pytanie dot. tych stalowych prętów. One są przyklejone do kamienia od spodu?

Jeśli tak to jak?

Na jaką wysokość jest kamień?

....no no, jakie to piekne, to zupełnie mój gust - szkoda że mieszkasz tak daleko od Częstochowy bo juz mialbyś fuchę. Ja właśnie zastanawiam się nad kominkiem, który u mnie jest umieszczony w rogu salonu (http://www.archipelag.pl/sara ). Wprawdzie zawsze marzył mi się kominek pomiędzy dwoma oknami tarasowymi ale wybierająć projekt zupełnie o tym zapomniałam, ponieważ tak bardzo spasowało mi rozmieszczenie wnętrz w tym projekcie SARA. Teraz muszę wkomponować kominek w moje pomysły a szukam właśnie czegoś tak skromnego jak Twój kominek.

Czy ktoś słyszał o ogrzewaniu kominkowym poprzez kaloryfery?? Czy jest możliwe podłączenie kominka do instalacji centralnego ogrzewania??

pozdrowienia

Luxfery montowane były na typowy klej do luxferów. W co drugą spoinę umieściłem pręt zbrojeniowy. Pręty są również w spoinach poziomych, przy czym pręty poziome są wsunięte w płytę fermacell, z której wykonana jest ściana prostopadła do ścianki z luxferów. Poza umocowaniem prętami pomiędzy ścianką a ścianą szczelina wypełniona jest tym samym klejem do luxferów, podobnie jak szczelina pomiędzy ścianką a obudową wanny, na której spoczywa. Szczeliny pomiędzy luxferami wypełnione są tą samą fugą co reszta kafli. Czoło ścianki wykończone jest tą samą mozaiką co na ścianie.