vg-m 03.02.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Ktos ma? jak sie sprawdza? Czy są jakies dodatkowe koszty instalacji? Jak sie to cenowo i estetycznie przedstawia? bardzo dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 03.02.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Jeżeli chodzi o koszty, to wszystko zależy z czego i jak wykonamy obudowę. W moim wypadku: kamień ok. 2000, dodatki: stal + aluminium ok 1500, płyta fermacell + stelaż+ wełna + kratki ok 1500. Wkład jaki wykorzystałem to Spartherm Varia FD ( koszt ok 1300 euro ). Robocizny nie liczę bo wykonywałem sam ( "fachowiec rządał" 2000 ). Estetyka to oczywiście rzecz gustu, ale serdecznie zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć zamieszczonych w albumiehttp://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=29273&k=10&q=bob&nxt=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.02.2005 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Witam.Nnnnooo...Widziałem juz wiele "kominków-samoróbek" i muszę powiedzieć że ten jest doskonałym przykładem że czasami nie warto robić wszystkiego jak najmniejszym kosztem materiałowym.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 04.02.2005 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 dzięki za odpowiedzi M@M tez myślałam zrobić z kazdej strony inna obudowę....Bardzo ładnie wyszedł Twój kominek-szczególnie podoba mi sie z tej strony z aluminium Bardzo ciekawe rozwiazania, juz zapisuje w ulubionych dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 04.02.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 M@M , ale mi się podoba . Napisz proszę jaki to kamień (Trawertyn?), ile kosztował, gdzie go można kupić. Czy to jest jedna tafla, czy składa się z kilku kawałków. Kto Ci wyciął pęknięcie? A nie robisz takich kominków "na fuchę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 04.02.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Początkowo miała powstać tylko sama bryła obudowy i czekać na lepsze finansowo czasy ale jak to w życiu bywa niecierpliwość zwyciężyła i postanowiliśmy dokupić resztę dodatków ( inox i kamień ) Kamień to czerwony trawertyn ( travertino roso ) o grubości 3 cm. Koszt m kw to ok 700 PLN. Całość została wykonana z jednego kawałka bez żadnych łączeń. Kamień zakupiłem w zakładzie kamieniarskim w Policach ( mieszkam pod Szczecinem ) i tam też został przygotowany. Niestety w domowych warunkach nie dysponuję odpowiednim sprzętem. Problemem były wąskie odcinki po bokach szyby, ze względu na to, że trawertyn jest bardzo kruchy zostały przez kamieniarza dodatkowo wzmocnione poprzez zatopienie od spodu 2 stalowych prętów. Pęknięcie po środku zostało trochę wystylizowane. Płyta była po prostu przecięta a następnie w celu uzyskania wrażenia nierównomiernego pęknięcia krawędzie zostały obrobione ręcznie. Wszystkim dziękuję za pochlebne opinie , rzeczywiście kominek robi wrażenie na praktycznie wszystkich naszych znajomych i nikt nie chce uwierzyć, że robiłem coś takiego po raz pierwszy. Kto wie z pracą bywa różnie, ale wtedy mam nadzieję do złapania jakiejś fuchy wystarczą zdjęcia wykonanego przeze mnie wnętrza własnego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 04.02.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Dzięki za wyczerpującą odpowiedż. Szkoda, że mieszkasz tak daleko od Krakowa Jeszcze jedno pytanie: - czy Trawertyn jest zaszpachlowany czy ma pory otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 04.02.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Super domek no i kominek zwalił mnie z nóg....Świetnie Ci to wyszło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 04.02.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Trawertyn jest zaszpachlowany i zaimpregnowany specjalnym środkiem do kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c-m 04.02.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 domek ladny powiedzialbym skromny.ale kominek wspanialy moze zajecie powinienes zmienic. gratuluje, jeszcze raz gratuluje. kozystales z katalogow, czy tez jestes tak uzdolniony? pozazdroscic pozdro c-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 05.02.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Po wielu rozważaniach doszliśmy do wniosku, że nasz domek będzie taki jak dobry samochód : "to co najlepsze dopiero widać pod maską". No i chyba to się udało. Dzięki za słowa uznania. Technicznie uzdolniony pewnie trochę jestem, ale korzystaliśmy również z porad fachowca od wnętrz, który zaprojektował bryłę kominka. Była to trochę skomplikowana sprawa, ponieważ jak to czasem bywa wlot stalowego komina w stropie nie wyszedł dokładnie tam gdzie chciałem i trzeba było to zamaskować odpowiednią bryłą. Pomysły na wykończenie kształt kamienia i elementów metalowych to już moja inwencja, czerpałem je min. z tego forum oraz najważniejszej muzy: mojej żony . Mam nadzieję, że wkrótce uda mi sią zamieścić kilka zdjęć łazienek mojej roboty, myślę, że równie ciakawych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 05.02.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Dawaj zdjęcia. Ja wprawdzie swoje łazienki już mam zaprojektowane i płytki są zakupione, ale jeśli Twoje łazienki są tak ładne jak kominek, to miło będzie cieszyć oko.Mam jeszcze pytanie dot. tych stalowych prętów. One są przyklejone do kamienia od spodu?Jeśli tak to jak?Na jaką wysokość jest kamień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 05.02.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Kamień sięga na wysokość 190 cm ( 180 sam kamień + cokół stalowy 10cm ). Pręty są zatopione na długości ok 70 cm tylko w najcieńszym odcinku kamienia. Łazienki wrzucę do albumu niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 05.02.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 ....no no, jakie to piekne, to zupełnie mój gust - szkoda że mieszkasz tak daleko od Częstochowy bo juz mialbyś fuchę. Ja właśnie zastanawiam się nad kominkiem, który u mnie jest umieszczony w rogu salonu (http://www.archipelag.pl/sara ). Wprawdzie zawsze marzył mi się kominek pomiędzy dwoma oknami tarasowymi ale wybierająć projekt zupełnie o tym zapomniałam, ponieważ tak bardzo spasowało mi rozmieszczenie wnętrz w tym projekcie SARA. Teraz muszę wkomponować kominek w moje pomysły a szukam właśnie czegoś tak skromnego jak Twój kominek. Czy ktoś słyszał o ogrzewaniu kominkowym poprzez kaloryfery?? Czy jest możliwe podłączenie kominka do instalacji centralnego ogrzewania?? pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c-m 05.02.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Jezeli twoje lazienki wygladaja jak twoj kominek, to bracie dawaj je tu. Bedziemy chwalic i podziwiac. A moze cos sie podpatrzy, za twoim pozwoleniem oczywiscie. "Jakosc nie ilosc" pozdro c-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 05.02.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Dla Was wszystko.... Do albumu wrzuciłem jeszcze kilka fotek wnętrz mojego domku. http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=29273&k=10&q=bob&nxt=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 05.02.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Jest tak ładnie, że aż coś Czy luksfery są montowane w systemie czy na spoinę? Jak je przymocowałeś do ściany? Co jest "od czoła" tej ścianki luksferowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c-m 05.02.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Ta mala umywalka, jeszcze takiej nie widzialem, ciekawa. Ladny ten twoj,a raczej chyba WASZ domek. pozdro c-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 05.02.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Luxfery montowane były na typowy klej do luxferów. W co drugą spoinę umieściłem pręt zbrojeniowy. Pręty są również w spoinach poziomych, przy czym pręty poziome są wsunięte w płytę fermacell, z której wykonana jest ściana prostopadła do ścianki z luxferów. Poza umocowaniem prętami pomiędzy ścianką a ścianą szczelina wypełniona jest tym samym klejem do luxferów, podobnie jak szczelina pomiędzy ścianką a obudową wanny, na której spoczywa. Szczeliny pomiędzy luxferami wypełnione są tą samą fugą co reszta kafli. Czoło ścianki wykończone jest tą samą mozaiką co na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 05.02.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Nasza łazienka też ma mieć podobną konstrukcję luksferową do Twojej i zastanawialiśmy się jak to zrobić, a teraz już wiemy Czy płyta fermacell to to samo co Vedi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts