Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

poprawiam. oczywiscie chodziło o ościeżnice blaszane a nie o futryny.

Niedługo bede robic wylewki podłogowe. ale mam wstawione juz dawno temu ościeżnice w drzwiach blaszane. przy dopasowywaniu drzwi oczywiscie okazalo sie ze sa krzywe , niektóre prostowali, a jeszcze jedne dalej są krzywe....

czy w ogole jeszcze wstawiacie blaszany? czy tez moze jednek lepiej od razu zrobic dużą robotę i wykuć i wstawic drewniane?

czy mozna wymienic je juz po wylewkach? wydaje mi sie ze to dosyc duza robota, bo jednak z wykuwac z tego betonu to ciezko.

https://forum.murator.pl/topic/28568-o%C5%9Bcieznice-blaszane-wymienia%C4%87-na-drewniane-od-razu/

Sprawdź szerokość otworów. Porównaj je z ościeżnicami np. Porty tymi regulowanymi. Może się okazać że nie będziesz musiał/a wywalać ich wcale. Jeżeli otwory będą za małe to wywalaj przed wylewkami.

jak juz masz taki klopot ze sa powykrzywiane to ja zrobilbym to teraz choc jesli nie jest pozostawiony dolny poziomy lacznik (taki kawalet wygietej blachy laczacy oba profile) i oscieznica nie zostanie zalana wylewka mozesz zrobic to w dowolnym momencie.

Jednak wywalilbym calosc gdyz nawet dopasowanie oscieznicy obejmujacej zawsze spowoduje ci zmniejszenie swiatla przejascia o jeden wymiar (zamiast 90 bedzie 89 itd....)

Pozniejsze proby dopasowania skrzydla do powichrowanej oscieznicy (mimo ze skrzydla maja mozliwosc regulacji) nie zawsze koncza sie sukcesem