Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachy na dachy ?

Recommended Posts

Ja właśnie zrobiłem dach z LNDABA. Wygląda bardzo efektownie - ceglasty mat. Jedynie wiatrownice mogłyby mieć przetłoczenia, bo wyglądają bardzo prosto. Dach mam stosunkowo prosty. Jeżeli masz dużo "daszków" i załamań z blachy powstanie mnóstwo odpadów, a gąsiory i dodatki będą wyglądały nieproporcjonalnie.

Uwaga! LINDAB zawalił mi terminy dostawy. Blachę zamówiłem w połowie czerwca, potwierdzili dostawę na początek lipca, a faktycznie na budowę trafiły po 20 sierpnia.

Adam

Anonimowy, do impregnacji elementow drewnianych, ktore maja stycznosc z blacha NIE WOLNO stosowac preparatow solnych, bo powoduja one korozje blachy.jak ja kupowalam preparat do impregnacji drewna, to sprzedawca od razu pytal czy bezposrednio pod blache i dal mi odpowiedni preparat.nie pamietam jak sie nazywal ,ale moge sprawdzic...pozdrowienia

Ja mam blachodachówkę z Transblachu-matowy grafit zakładaną przez ich firmę.Bardzo ładnie wyszło.

Impregnowałam Boramonem, gdyż w informacji było napisane, że można stosować pod blachę,

jest ekologiczny na wilgoć, pleśnie, i drewnojady.

Po pewnym czesie od impregnacji nie wypłukuje się .

Myślę,że będzie OK

Cena blachy była bardzo atrakcyjna w stosunku do innych.

Ja właśnie kryję blachą PLANNJI. Regola jest faktycznie najdroższa, ale ja do tej pory nie mam ani kawałka odpadu !!!

Fakt, że od projektu mój dom i dach trochę się różni - wielkością, więc właśnie wczoraj domawiałam 20 arkuszy blachy, ale to było tak dokładnie policzone przez dekarzy, że na pewno nie zostanie ani kawałka.

Dobrze, że na wolnostojący biorę Rapid - to może zostanie mi na pokrycie planowanej jeszcze budy dla psa...

Gość Peter

Ja kupowałem blachę Rautaruki. Termin dostawy 2 tygodnie. Byli punktualni jak szwajcarski zegarek. Miało być na 14.00, to byli o 14.00. Doradzili dokupić blach płaskich i zmniejszyć ilość uszczelek pod gąsiory i się nie pomylili. Jeżeli zawsze tak postępują a nie tylko ja miałem szczęście to można ich polecać.

Peter