svenska 03.02.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 dokonalismy dosc sporej zmiany w naszym domku, dzieki czemu bedziemy mieli lazienke o powierzchni 12 m kw, a nie 5, jak mialo byc. cieszy mnie to bardzo, bo zawsze marzyla mi sie taka wlasnie duza lazienka. ale w zwiazku z tym jest tez spore pole do popisu, i chcialabym, zeby ta lazienka byla naprawde dobrze przemyslana, funkcjonalna, ale tez i po prostu ladna. moze macie jakies ciekawe pomysly? na razie musimy rozplanowac umieszczenie rur, kanalizacji, wiec uklad wanny, sedesu, itd, dowolny. lazienka bedzie na planie regularnego prostokata, gdzie wejscie znajduje sie (prostokat lezy na dluzszej scianie) przy prawym koncu dolnej scianki. praktycznie naprzeciwko drzwi wejsciowych znajduje sie zwyklej wielkosci (spore) okno, na dom sasiadow. lewa, krotsza scianka prostokata to dach, tzn, jest ona pochyla, mniej wiecej od wysokosci 1,5 m, i na niej rowniez znajduje sie okno, dachowe. marzy mi sie lazienka, do ktorej sie wchodzi, jak do pewnego rodzaju oazy; gdzie lezac w wanne odpoczywa sie. podobaja mi sie lazienki w stylu prowansalskim, a w szczegolnosci kolory. lubie prostote, ale nie staroswieckosc, ale tez nie przepadam za skrajna nowoczesnoscia i kosmicznymi pomyslami. przegladalam bardzo duzo zdjec, tutaj, na forum, wiele rzeczy podoba mi sie, ale wciaz trudno mi samej wyobrazic sobie wlasna lazienka. dlatego wlasnie zwracam sie do was, forumowicze, z prosba o pomysly i praktyczne rady. bardzo dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 03.02.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Proponuję zrobić małą saunę.... I wcale nie żartuję Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svenska 04.02.2005 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 swietny pomysl! ja uwielbiam saune. niestety, ze wzgledow ekonomicznych, raczej z tego pomyslu nie skorzystam nastawiam sie na klasyczna, jesli chodzi o funkcje, lazienke. swita mi gdzies tam jednak taki specjalny prysznic; sa z funkcjami lazni, czy lazni parowej, i takie tam. moze ktos ma taki i moze cos na jego temat powiedziec? czy jest to jedynie wielki bajer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 04.02.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 svenska....obawiam się, że większość ludzi myśli, że sauna jest droższa niż w rzeczywistości jest. Kosztuje tyle, co średniej klasy wanna z hydromasażem, tyle co dobry panel prysznicowy i chyba ze 3 razy mniej od kabiny prysznicowej z łaźnią parową... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svenska 05.02.2005 03:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 byc moze masz racje ale mimo to na saune sie jednak nie zdecydujemy - potrzebujemy przede wszystkim funkcjonalnej lazienki, o typowym przeznaczeniu. chociaz moze sa jakies fajne sposoby polaczenia lazienki z sauna wlasnie. min. dlatego napisalam ten post, z prosba o pomysly. sama widzialam juz lazienki, gdzie sauny byly wmontowane, tzn, byl to jak gdyby oddzielny pokoik w lazience, calkowicie drewniany; po prostu wstawiony do lazienki. ale na jakiej zasadzie to funkcjonowalo, nie wiem. jest wiele postow z prosba o pomysly co do kuchni i lazienki; i mnostwo odpowiedzi, ale glownie co do kuchni. podobnie jest ze zdjeciami. kuchnie kroluja. ale ja wciaz prosze o pomysly co do lazienek! na razie zalezy mi na jakims fajnym "rozstawieniu" sprzetu lazienkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svenska 07.02.2005 01:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 myslalam rowniez o kaciku "pralniczym" w tejze lazience. chyba popsuje to ogolne wrazenie, ale musze tez myslec praktycznie. zastanawialam sie nad zabudowaniem pralki, tak jak zabudowuje sie np. lodowki, by pasowaly do pozostalych mebli. mysle, ze przydatny bylby tez jakis duzy blat, do skladania ubran, ewentualnie wysuwana deska do prasowania. a moze by ten kacik jakos sprytnie oddzielic od reszty lazienki. czy ktos ma taka mini-pralnie w swojej lazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.02.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 http://kolo.com.pl/centrumporad/25.php tutaj jest duzo duzych lazienek moze cos Cie zainspiruje co do pralki: a moze w kuchni? w pomieszczeniu gospodarczym, pod schodami?ewentualnie mozna zbudowac szafke z gipskartony, dac drzwi i pralka pod kontrola. gorzej z suszeniem- bo suszarka w salonie kapielowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 07.02.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Svenska, nie przewidzialas pralni jako odrebnego pomieszczenia w nowym domu? Ja sie tak ciesze na pralnie, w ktorej deska do prasowania moze swobodnie zostac rozlozona i nikomu nie bedzie przeszkadzac. Lazienka nasza bedzie miala 9,3 m2., a pralnia bedzie jeszcze wieksza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svenska 09.02.2005 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 nie, niestety, nie przewidzielismy pralni jako odrebnego pomieszczenia. wlasciwie to mysle caly czas, gdzie byloby najlepsze miejsce dla pralki, w naszym przypadku. jest spore pomieszczenie gospodarcze, no ale tam bedzie kotlownia, piece, wiec jakos mi sie to z czystym praniem nie kojarzy. podobnie jest z kuchnia. nie moge wyobrazic sobie robienia prania w kuchni. ale to pewnie dlatego, ze nie mialam stycznosci z pralka w kuchni. czy ktos z was pierze w kuchni? wiem, ze pralka w saloniku kapielowym nieco psuje wnetrze. w kazdym razie wciaz mysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 09.02.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Ja w obecnym mieszkaniu mam pralkę w kuchni i jestem zadowolona z takiego wyboru.Pralka w tym samym ciągu jak zmywarka niczemu nie przeszkadza - poprostu jeszcze jedno urządzenie i tyle.A i na czystośc prania nie ma to zupełnie wpływu. Wolę zdecydowanie takie rozwiązanie niż pralkę w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 06.03.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Ja mam lazienke ok 10 m Zmiesci sie kibel, umywalka, wanna narozna, prysznik i sauna 120x120cm Koszt takiej sauny to okolo 3-5tys zloty juz z calym osprzetem a radochy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 06.03.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 jest spore pomieszczenie gospodarcze, no ale tam bedzie kotlownia, piece, wiec jakos mi sie to z czystym praniem nie kojarzy. A co, bedziecie palic weglem? Nowoczesne piece na gaz czy olej nie zaszkodzą raczej praniu, (o ile w pomieszczeniu nie ma zbiornika na olej np.), my bedziemy miec pralkę własnie w pomieszczeniu gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch07 06.03.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 myslalam rowniez o kaciku "pralniczym" w tejze lazience. chyba popsuje to ogolne wrazenie, ale musze tez myslec praktycznie. zastanawialam sie nad zabudowaniem pralki, tak jak zabudowuje sie np. lodowki, by pasowaly do pozostalych mebli. mysle, ze przydatny bylby tez jakis duzy blat, do skladania ubran, ewentualnie wysuwana deska do prasowania. a moze by ten kacik jakos sprytnie oddzielic od reszty lazienki. czy ktos ma taka mini-pralnie w swojej lazience? No nie ! Pralka w takiej łazience gdzie masz zamiar sie relaksować.Moim skromnym zdaniem - odradzam.Chyba znajdziesz w domu inne miejsce na pralke i deske.Napewno będziesz musiała odgodzić część intymną od wanny no bo .... Proponowałbym scianke z luksferów.Rózne kolory,można podświetlić.Tak najbardziej to polecam Ci jednak doradztwo jakigoś architekta.Nawet bez projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svenska 06.03.2005 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Emilu, opowiedz cos wiecej, prosze, o tej swojej saunie. jakie wyglada, jakiej jest wielkosci? moze masz zdjecia? jestem bardzo ciekawa. na jakiej zasadzie dziala taka domowa sauna? w jaki sposob jest ogrzewana? a moze moglbys wkleic zdjecia Twojej lazienki?wielkie dzieki wszystkim za odpowiedzi. wiem, ze pralka tak niezupelnie pasuje. ale u nas pomieszczenie gospodarcze jest jak gdyby w tylniej czesci domu - trzeba przejsc przez garaz. juz teraz mysle, ze nie chcialoby mi sie tyle chodzic, przechodzic przez garaz, przenosic rzeczy do prania, a potem albo je wynosic do suszenia, czy chociazby z powrotem. za duzo chodzenia, w dodatku przez ten garaz, gdzie podloga z pewnoscia nie bedzie czysciutka. gdyby to jeszcze bylo, zalozmy raz w tygodniu, wielkie pranie, czas prania, i tyle. ale znajac siebie, wiem, ze pralka bedzie chodzila czesto, z roznymi rzeczami - bedzie wiec pod reka. walory estetyczne sa wazne - ale juz teraz mysle o stronie praktycznej. ponadto, jak wspominalam, chodzi mi glowie jakiegos rodzaju zabudowanie pralki - cos na zasadzie szafki - sama jeszcze nie wiem. i mam jeszcze pytanie, ile kosztowac moze zaprojektowanie wnetrza lazienki? czy wy robiliscie cos takiego i czy jestescie zadowoleni?wydaje mi sie, ze zlecanie urzadzenia wnetrz projektantowi jest teraz bardzo popularne - ale czy faktycznie ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 18.03.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Przyłączam się do prośby sven skierowanej do emila: faktycznie niedroga ta sauna, aż mi się wierzyć nie chce.Może przybliżyłbyś nam owo urządzenie? Namiary na wykonawców, producentów. Przyznam sie, że jestem zielona w tym zakresie i chętnie się dam namówić...Svensca: ja będę mieć podobny problem co ty.Łazienka w domu który lada moment będzie budowany, będzie miała 15m2. Również nie wiem jak rozplanować wszystko, a miejsca będzie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rimsky 05.07.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 właśnie, skąd się bierze takie tanie sauny...?tylko nie piszcie, że importuje się drewno ze Skandynawii i buduje samemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 05.07.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Svenska mam identyczną łazienkę - jeżeli chodzi o kształt umieszczenie okien i połaci dachowych. Niestety nie dysponuję jeszcze zdjęciami, ale jak tylko wywołam film to może wkleję. W każdym razie jak wchodzisz (drzwi na dłuższym boku prostokąta około 1 m od ściany prostopadłej) to po prawej (ściana A) zrobiłam sobie blat z dwoma umywalkami, na wprost wejścia (ściana B) wc i bidet, potem okno i wanna narożna, ale nie w narożniku ściany tylko wybudowaliśmy taką małą ścianką, za którą umieścimy ewentualnie proszki i inne chemikali oraz suszarkę stojącą - aby się w oczy nie rzucała. Ściana C - ta z oknem połaciowym wolna. Ściana D - (ta z drzwiamy) na niej od strony okna połaciowego umieszczamy kolejno pralę obok pralki szafa garderobiana. Mam nadzieję że to nie jest zbyt skomplikowany opis. Cała łazienka w białej glazurze urozmaiconej błękitną mozaiką. Jest piękna - przynajmniej dla mnie. A jak tylko będę miała zdjęcia to umieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lw73 05.07.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Witam Bardzo duże pole do popisu masz jeśli chodzi o urządzanie łazienki. Pogratulować Wielu moich klientów chciałoby mieć takie łazienki ale... Muszą się zadowolić średnio 3-5m2 Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
svenska 06.07.2005 04:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Moira, czekam na zdjecia Twojej lazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts