Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Vitopend 100- poradzcie czy warto go mieć.

Recommended Posts

Masz sprawuje się b. przyzwoicie - już czwarty sezon. Polecam zasobnik AVC 130 l (lepszy i tańszy niż zasobnik viessmannowski, choć tak ładnie nie wygląda).

I jeszcze jedno: w handlu można obecnie spotkać bodajże trzy wersje Vitopenda 100 - od pełnego wypasu z wyświetlaczem LCD, aż po zupełnego sierściucha z marnym wskaźnikiem wskazówkowym.

Przyzwoity kociołek, raczej bezawaryjny, w końcu viessmann.

Ale to nie jest ten sam viessmann co kilka lat temu. Chodzą opinie (nie wiem ile w tym prawdy), że w Niemczech, gdzie go produkują nie ma vitopendów na rynku. To są kotły ogołocone z wszelkich bajerów (np. chłodzony wodą palnik), aby tylko zejść z ceną.

Napewno proste kotły na nasz runek są w sprzedaży z mniejszym wyposażeniem niztam w standardzie.Były by niestety za drogie.

Ważne jest że vieśman stosuje zbliżone cenniki na te kociołki w np. austrii co u nas. Według niemców jak chcesz mercedesa to nie pytasz o cene jak cię na niego nie stać. Tam w starndardzie kociołek ma tylko więcej bajerów.

Pod pokrywą zasobnika wychodzą z jego boku dwie rurki, górna powrót, a dolna zasilanie wodą grzewcza. Do rurek są zakręcone półśróbunki montażowe a do nich rurki idące do kotła. Musiz poluzowac półśrubunki przy zasobniku aby odpowietrzyć wężownicę. Pamietaj poluzować !!! a nie odkręcić. Gdy przestanie syczec powietrze, a pojawi sie woda zasobnik powinien byc odpowietrzony. Lepiej niech to zrobi instalator.

tylko moj instalator - a moze nie sam instalator ale osoba od pierwszego uruchomienia kotla to amator (az dziw, ze posiada paszport viessmanna) - on chcial to odpowietrzyc na pompie - ale mu to nie wyszlo (dodatkowo zapomnial dokrecic ta srube od pompy i mialem maly wylew wody);

widze, ze ty jestes fachowcem - moze doradzisz mi w sprawie doboru regulatora chcialem dodatkowo kupic vitotrol 300 - ale okazuje sie, ze w piecu mam vitotronic 100 :

czy to prawda, ze taki zestaw nie bedzie dzialal ?

jezeli tak to jakie rozwiazanie zastosowac :

1) kupic vitotronic 200 + vitotrol 300

2) darowac sobie pogodowke i kupic vitotrol 100 utd

Opinia o sterowaniu pgpdowym ma wielu zwolenników i przeciwników. Ja osobiście jestem za, ale mam 100% podłogowki i mnie to nie przeszkadza a pomaga. Jak chcesz oszczedzac to dobrze miec i pogodówke i założyć termostat pokojowy co wyłaczy pompę ajk osiagniemy nastawiona temperaturę. To większy wydatek ale najoszczedniej, bo dopasowujemy temperature wody grzewczej do warunków pogodowych i kontrolujemy temperature w pomieszczeniu i praktycznie wyłączamy kocioł.

Jak masz kase to zainwestuj w pogodówke. Zamiast vitotrola zastosuj np. eurostera i bedzie OK.

Odpowietrzyłeś wężownicę?