buncol 03.02.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Interesuje mnie piec gazowy Vitopend 100 -jednofunkcyjny,proszę o opinię osoby mające go u siebie.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakauer 03.02.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Kocioł mam od lata zeszłego roku+100 l. zbiornik cwu.Nie mam żadnych krytycznych uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.02.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Przyzwoity kociołek, raczej bezawaryjny, w końcu viessmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 03.02.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Mam również taki kocioł oraz zasobnik 150l.Nie mam żadnych zastrzezeń.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 03.02.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Masz sprawuje się b. przyzwoicie - już czwarty sezon. Polecam zasobnik AVC 130 l (lepszy i tańszy niż zasobnik viessmannowski, choć tak ładnie nie wygląda).I jeszcze jedno: w handlu można obecnie spotkać bodajże trzy wersje Vitopenda 100 - od pełnego wypasu z wyświetlaczem LCD, aż po zupełnego sierściucha z marnym wskaźnikiem wskazówkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.02.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Teraz to już wszystkie są ładnie zrobione i wyglądaja jak wypasione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 03.02.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Przyzwoity kociołek, raczej bezawaryjny, w końcu viessmann. Ale to nie jest ten sam viessmann co kilka lat temu. Chodzą opinie (nie wiem ile w tym prawdy), że w Niemczech, gdzie go produkują nie ma vitopendów na rynku. To są kotły ogołocone z wszelkich bajerów (np. chłodzony wodą palnik), aby tylko zejść z ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 04.02.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Napewno proste kotły na nasz runek są w sprzedaży z mniejszym wyposażeniem niztam w standardzie.Były by niestety za drogie.Ważne jest że vieśman stosuje zbliżone cenniki na te kociołki w np. austrii co u nas. Według niemców jak chcesz mercedesa to nie pytasz o cene jak cię na niego nie stać. Tam w starndardzie kociołek ma tylko więcej bajerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.02.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Grzesiek13 - a czemu kupować viessmanna "zwykłego" jak za zbliżoną cenę można qpić kondensata np. Vaillanta ?pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.02.2005 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Lepszy w tym przypadku będzie kondensat, to nawet nie podlega dyskusji.Tylko że inwestor musi doliczyc koszty komina i inne pierdoły, a dopiero na tej podstawie coś wybrać. Ja u siebie mam kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betap 05.02.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 a tak przy okazji moze ktos wie jak dobrze odpowietrzyc viessmanna vitopend 100 - chodzi mi o uklad od cwu - moj instalator okazal sie bardzo kiepski i nie dal rady tego zrobic; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.02.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Jaki masz zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betap 05.02.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 60 l - tez viessmann - wiszaca obok pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.02.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Pod pokrywą zasobnika wychodzą z jego boku dwie rurki, górna powrót, a dolna zasilanie wodą grzewcza. Do rurek są zakręcone półśróbunki montażowe a do nich rurki idące do kotła. Musiz poluzowac półśrubunki przy zasobniku aby odpowietrzyć wężownicę. Pamietaj poluzować !!! a nie odkręcić. Gdy przestanie syczec powietrze, a pojawi sie woda zasobnik powinien byc odpowietrzony. Lepiej niech to zrobi instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betap 05.02.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 tylko moj instalator - a moze nie sam instalator ale osoba od pierwszego uruchomienia kotla to amator (az dziw, ze posiada paszport viessmanna) - on chcial to odpowietrzyc na pompie - ale mu to nie wyszlo (dodatkowo zapomnial dokrecic ta srube od pompy i mialem maly wylew wody); widze, ze ty jestes fachowcem - moze doradzisz mi w sprawie doboru regulatora chcialem dodatkowo kupic vitotrol 300 - ale okazuje sie, ze w piecu mam vitotronic 100 :czy to prawda, ze taki zestaw nie bedzie dzialal ?jezeli tak to jakie rozwiazanie zastosowac :1) kupic vitotronic 200 + vitotrol 3002) darowac sobie pogodowke i kupic vitotrol 100 utd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.02.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Opinia o sterowaniu pgpdowym ma wielu zwolenników i przeciwników. Ja osobiście jestem za, ale mam 100% podłogowki i mnie to nie przeszkadza a pomaga. Jak chcesz oszczedzac to dobrze miec i pogodówke i założyć termostat pokojowy co wyłaczy pompę ajk osiagniemy nastawiona temperaturę. To większy wydatek ale najoszczedniej, bo dopasowujemy temperature wody grzewczej do warunków pogodowych i kontrolujemy temperature w pomieszczeniu i praktycznie wyłączamy kocioł.Jak masz kase to zainwestuj w pogodówke. Zamiast vitotrola zastosuj np. eurostera i bedzie OK.Odpowietrzyłeś wężownicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betap 05.02.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 ok wielkie dzieki - jeszcze nie odpowietrzylem ale ide zaraz to zrobic a moze masz jeszcze jakis sposob na odpowietrzenie instalacji ogrzewania - tak dla pewnosci czy chociaż to moj instalator to dobrze zrobil ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 05.02.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Sprawdź w kotłe na górnej rórce nad wymiennikiem jest automatyczny odpowietrznik, sprawdź czy ma poluzowany kapturek. Sprawdż to na innych odpowietrznikach. Musisz każdy grzejnik indywidualnie odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.02.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Jeśli masz sterownik typu 100(w kotle) to obawiam się że 300 może nie zagrac ,a poza tym proponuję o wiele tańszego eurostera 2005(2000 juz prawie nie ma) lub auratona 2005 (kapka w kapke to samo tylko nazwa sie zmieniła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 05.02.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Ja poza tym proponuję o wiele tańszego eurostera 2005(2000 juz prawie nie ma) co ma dodatkowo nowy euroster 2005 w stosunku do 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts