phobos1 23.12.2024 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2024 (edytowane) Witam. Dom 150m'2, ocieplany, podłogówka - 22-23'C w pokoju, C.W.U 45'C 120L, Posiadam piec De Dietrich AMC 25. Chciał bym zmniejszyć moc kotła ponieważ z moich obserwacji leci na dość niskim procencie palnika. Podczas uruchamiania ogrzewania ok. 10%, jak się nagrzeje podłoga to 0-1% mocy palnika (tak przynajmniej pisze na monitorku). Znalazłem dwa parametry GP017 i GP050. Nie bardzo rozumiem jak to mam zmienić. Skąd taka wartość 32.3kW ? Przecież piec nie ma takiej mocy. Był bym wdzięczny za pomoc, ewentualnie dlaczego mam tego nie zmieniać 😀 Edytowane 23 Grudnia 2024 przez phobos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 25.12.2024 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2024 @phobos1 Kocioł działa na bufor, jest sterowanie pogodowe - krzywa grzewcza, sterownik pokojowy, zawory na pętlach podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phobos1 25.12.2024 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2024 Kocioł bez bufora, na razie nie ma żadnego sterowania - zawory otwarte na listwie podłogówki, sterowanie temp. zew. i pokojowy. Układ mieszany, grzejniki i podłogówka Na podłogówkę leci 30'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannibal ŁW 28.12.2024 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 25.12.2024 o 20:11, phobos1 napisał: Kocioł bez bufora, na razie nie ma żadnego sterowania - zawory otwarte na listwie podłogówki, sterowanie temp. zew. i pokojowy. Układ mieszany, grzejniki i podłogówka Na podłogówkę leci 30'C @phobos1Czy jest ustawiona krzywa grzewcza ze względu na temperaturę zewnętrzną? Czy na podłogówkę jest zamontowany mieszacz z siłownikiem automatycznym (czy występuje jakieś podmieszanie)? Jaka temperatura ustawiona na obieg grzejnikowy? Jeśli kocioł działa na niskim parametrze zasilania (do 50stC) i niskim procencie palnika i rzadko się załącza/wyłącza (nie ma tzw. taktowania, czyli np. co 3-10 min. się załącza/wyłącza) - do 5 załączeń palnika w ciągu godziny (średnio w ciągu doby) jest akceptowalne, to jest jak najbardziej prawidłowa i oszczędna eksploatacja kotła. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez Hannibal ŁW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phobos1 29.12.2024 01:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Jest krzywa grzania zależna od temp. zew. Jest zamontowane sprzęgło. Na grzejniki 41. Sprzęgło samo w sobie miesza 30' na podłogówkę. Czy palnik się wyłączę to nie wiem. Na wyświetlaczu pokazuje między 0% a 0,56% czy coś takiego. Palnik nie jest przekreślony przy 0%. Na próbę zjechałem z temp. na grzejniki 38 a podłoga 28. Palnik startuje na ok. 4%. Po jakimś czasie schodzi do 0-0,56%. Choć trochę to dziwne bo po kilku godzinach wskakuje 41' na grzejniki. Temp. max układu to 38' Edytowane 29 Grudnia 2024 przez phobos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts