Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, proszę o poradę.
Mam stary, nieocieplony budynek z lat pięćdziesiątych, który stoi tyłem (ścianą północną) w granicy, więc niestety nie jest możliwe ocieplenie go od tyłu zewnętrznie. Budynek parterowy, z cegły, ściany zewnętrzne grubości ponad 40 cm. 
Pytanie czy ma sens ocieplenie tego budynku z trzech stron (wschód, południe, zachód) zewnętrznie styropianem i z jednej strony (północ) od środka gotowymi płytami pir sklejonymi z  płytami GK grubości 6-10cm (thermano, tempir) ? W załączeniu przesyłam wizualizację tego pomysłu.
W zaznaczonych na niebiesko miejscach styku ścian działowych ze ścianami nośnymi pewnie i tak ściana będzie się wychładzać. Zastanawiam się czy w takim przypadku nie ocieplić reszty ścian (także działowych) płytami pir z GK, ale cieńszymi (3 cm). Dom ma nieużytkowe poddasze, więc planuję je wykorzystać na poprowadzenie rekuperacji.
Co tym myślicie? Macie jakieś wskazówki jak to sensownie zrobić, aby nie też nie przesadzić z kosztami i nie robić rzeczy, z których i tak realnych korzyści nie będzie?

spacer.png

https://forum.murator.pl/topic/285875-cz%C4%99%C5%9Bciowe-ocieplenie-starego-budynku/

5 godzin temu, boooldog napisał:

Mam stary, nieocieplony budynek z lat pięćdziesiątych, który stoi tyłem (ścianą północną) w granicy, więc niestety nie jest możliwe ocieplenie go od tyłu zewnętrznie
spacer.png

Proszę sprawdzić, czy ta ściana w granicy z sąsiadem nie jest zbudowana z dwóch warstw oraz pustki powietrznej.

Kiedyś budowano w takiej technologi, czyli patrząc od środka, ściana nośna 24-25 cm, pustka 5-8 cm, a następnie od zewnątrz ściana osłonowa 12 cm wykończona tynkiem 1,5-2,5 cm.

Jeżeli posiadacie taką ścianę, to można pod nadzorem osoby z uprawnieniami rozebrać ścianę osłonową przylegającą do granicy działek i zastąpić ją warstwą styropianu i tynku zewnętrznego do grubości, takiej, jaka jest teraz.

Najpierw jednak proszę wezwać geodetę, żeby dokładnie zmierzył przebiegającą granicę z sąsiadem, bo może się okazać, że tego miejsca jest więcej i zmieści się to ocieplenie.

Kiedyś dość niechlujnie wytyczano granice działek, zdarzało się też, że sąsiad po kryjomu nawet przekopywał repery.

https://forum.murator.pl/topic/285875-cz%C4%99%C5%9Bciowe-ocieplenie-starego-budynku/#findComment-9147079

Dziękuję animuss za ciekawy pomysł. Masz racje, to mur szczelinowy. Architekt, który mi na szybko udzielił odpowiedzi stwierdził, że trudno, trzeba się pogodzić z tym jak jest i w takim przypadku nic nie robić:) Naczytałem się wdmuchiwaniu w szczelinę muru piany, styropianu, perlitu. Piana do mnie nie przemawia jako nieodwracalny sposób, ale wdmuchiwanie styropianu lub perlitu przy rekuperacji wydaje się interesujące; może nie zawilgotnieje, choć widzę, że kiedyś w UK była wielka akcja wypełniania tych szczelin, a teraz te same firmy co wdmuchiwały zajmują się odsysaniem:)  Muszę doczytać na ten temat. 

https://forum.murator.pl/topic/285875-cz%C4%99%C5%9Bciowe-ocieplenie-starego-budynku/#findComment-9147116

2 godziny temu, boooldog napisał:

Dziękuję animuss za ciekawy pomysł. Masz racje, to mur szczelinowy. Architekt, który mi na szybko udzielił odpowiedzi stwierdził, że trudno, trzeba się pogodzić z tym jak jest i w takim przypadku nic nie robić:) Naczytałem się wdmuchiwaniu w szczelinę muru piany, styropianu, perlitu. Piana do mnie nie przemawia jako nieodwracalny sposób, ale wdmuchiwanie styropianu lub perlitu przy rekuperacji wydaje się interesujące; może nie zawilgotnieje, choć widzę, że kiedyś w UK była wielka akcja wypełniania tych szczelin, a teraz te same firmy co wdmuchiwały zajmują się odsysaniem:)  Muszę doczytać na ten temat. 

Wdmuchiwanie w pustkę to ślepa droga, niewielki z tego pożytek. 

https://forum.murator.pl/topic/285875-cz%C4%99%C5%9Bciowe-ocieplenie-starego-budynku/#findComment-9147122