Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częściowe ocieplenie starego budynku

boooldog

Recommended Posts

Drodzy forumowicze, proszę o poradę.
Mam stary, nieocieplony budynek z lat pięćdziesiątych, który stoi tyłem (ścianą północną) w granicy, więc niestety nie jest możliwe ocieplenie go od tyłu zewnętrznie. Budynek parterowy, z cegły, ściany zewnętrzne grubości ponad 40 cm. 
Pytanie czy ma sens ocieplenie tego budynku z trzech stron (wschód, południe, zachód) zewnętrznie styropianem i z jednej strony (północ) od środka gotowymi płytami pir sklejonymi z  płytami GK grubości 6-10cm (thermano, tempir) ? W załączeniu przesyłam wizualizację tego pomysłu.
W zaznaczonych na niebiesko miejscach styku ścian działowych ze ścianami nośnymi pewnie i tak ściana będzie się wychładzać. Zastanawiam się czy w takim przypadku nie ocieplić reszty ścian (także działowych) płytami pir z GK, ale cieńszymi (3 cm). Dom ma nieużytkowe poddasze, więc planuję je wykorzystać na poprowadzenie rekuperacji.
Co tym myślicie? Macie jakieś wskazówki jak to sensownie zrobić, aby nie też nie przesadzić z kosztami i nie robić rzeczy, z których i tak realnych korzyści nie będzie?

spacer.png

5 godzin temu, boooldog napisał:

Mam stary, nieocieplony budynek z lat pięćdziesiątych, który stoi tyłem (ścianą północną) w granicy, więc niestety nie jest możliwe ocieplenie go od tyłu zewnętrznie
spacer.png

Proszę sprawdzić, czy ta ściana w granicy z sąsiadem nie jest zbudowana z dwóch warstw oraz pustki powietrznej.

Kiedyś budowano w takiej technologi, czyli patrząc od środka, ściana nośna 24-25 cm, pustka 5-8 cm, a następnie od zewnątrz ściana osłonowa 12 cm wykończona tynkiem 1,5-2,5 cm.

Jeżeli posiadacie taką ścianę, to można pod nadzorem osoby z uprawnieniami rozebrać ścianę osłonową przylegającą do granicy działek i zastąpić ją warstwą styropianu i tynku zewnętrznego do grubości, takiej, jaka jest teraz.

Najpierw jednak proszę wezwać geodetę, żeby dokładnie zmierzył przebiegającą granicę z sąsiadem, bo może się okazać, że tego miejsca jest więcej i zmieści się to ocieplenie.

Kiedyś dość niechlujnie wytyczano granice działek, zdarzało się też, że sąsiad po kryjomu nawet przekopywał repery.

Dziękuję animuss za ciekawy pomysł. Masz racje, to mur szczelinowy. Architekt, który mi na szybko udzielił odpowiedzi stwierdził, że trudno, trzeba się pogodzić z tym jak jest i w takim przypadku nic nie robić:) Naczytałem się wdmuchiwaniu w szczelinę muru piany, styropianu, perlitu. Piana do mnie nie przemawia jako nieodwracalny sposób, ale wdmuchiwanie styropianu lub perlitu przy rekuperacji wydaje się interesujące; może nie zawilgotnieje, choć widzę, że kiedyś w UK była wielka akcja wypełniania tych szczelin, a teraz te same firmy co wdmuchiwały zajmują się odsysaniem:)  Muszę doczytać na ten temat. 

2 godziny temu, boooldog napisał:

Dziękuję animuss za ciekawy pomysł. Masz racje, to mur szczelinowy. Architekt, który mi na szybko udzielił odpowiedzi stwierdził, że trudno, trzeba się pogodzić z tym jak jest i w takim przypadku nic nie robić:) Naczytałem się wdmuchiwaniu w szczelinę muru piany, styropianu, perlitu. Piana do mnie nie przemawia jako nieodwracalny sposób, ale wdmuchiwanie styropianu lub perlitu przy rekuperacji wydaje się interesujące; może nie zawilgotnieje, choć widzę, że kiedyś w UK była wielka akcja wypełniania tych szczelin, a teraz te same firmy co wdmuchiwały zajmują się odsysaniem:)  Muszę doczytać na ten temat. 

Wdmuchiwanie w pustkę to ślepa droga, niewielki z tego pożytek.