Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwiększenie mocy instalacji fotowoltaicznej.

maverick0069

Recommended Posts

Witam serdecznie.
Jestem beneficjentem programu finansowanego w części z gminy na zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej.
Minął okres w którym nie mogłem rozbudować sobie instalacji więc nadszedł czas na zwiększenie ilości paneli.
Moje pytanie jest takie czy bazując na parametrach które podam poniżej mogę bez wymiany falownika rozbudować sobie instalację i korzystać z niej na tzw starych zasadach.
Falownik to Afore BNTxxxKTL
PDC MAX (W) 6000
PAC NOM 4000
Obecnie zamontowane mam na garażu 9 paneli które mają MOC 3.72.
Ile i czy w ogóle mogę coś do tego systemu dołożyć by to wszystko optymalnie działało.
Dziękuje i pozdrawiam.

Jeśli masz na jednym stringu całą instalację, to nowe moduły podpinasz pod wolny string.

Jeśli masz moduły rozłożone na 2 stringi, to musisz poszukać modułów o takim samym napięciu pracy jak te, które posiadasz. Wtedy tylko dokładasz.

Jak takich nie znajdziesz, to stare wpinasz pod jeden string, a pod drugi kupujesz dowolne.

Pewnie z 4 -5szt będzie potrzebne.

A na końcu zgłaszasz ZE rozbudowę instalacji.

Uprawniona osoba wystawia odpowiednie papiery.

Edytowane przez klaudiusz_x

Zacznijmy od początku. 3,72 kWp na 9 panelach nie jest możliwe. Albo 3,69 albo 3,735 kWp, Klaudiusz źle radzi (niżej mu wyjaśnili). cangi80 skąd wiesz, czy przy rozbudowie nie przekroczy napięcia? Jesteś jasnowidzem. Takie rady to do śmietnika... gondoljerzy skąd wiesz ile lat wiszą panele? Może wiszą od 2 lat, więc spadek sprawności to tylko 0,8%?

Niech autor poda konkretnie jaki ma falownik, panele i czy 1 łańcuch, czy 2... Inaczej to walenie kotka za pomocą młotka.