maverick0069 26.12.2024 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 Witam serdecznie. Jestem beneficjentem programu finansowanego w części z gminy na zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej. Minął okres w którym nie mogłem rozbudować sobie instalacji więc nadszedł czas na zwiększenie ilości paneli. Moje pytanie jest takie czy bazując na parametrach które podam poniżej mogę bez wymiany falownika rozbudować sobie instalację i korzystać z niej na tzw starych zasadach. Falownik to Afore BNTxxxKTL PDC MAX (W) 6000 PAC NOM 4000 Obecnie zamontowane mam na garażu 9 paneli które mają MOC 3.72. Ile i czy w ogóle mogę coś do tego systemu dołożyć by to wszystko optymalnie działało. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.12.2024 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Jeśli masz na jednym stringu całą instalację, to nowe moduły podpinasz pod wolny string. Jeśli masz moduły rozłożone na 2 stringi, to musisz poszukać modułów o takim samym napięciu pracy jak te, które posiadasz. Wtedy tylko dokładasz. Jak takich nie znajdziesz, to stare wpinasz pod jeden string, a pod drugi kupujesz dowolne. Pewnie z 4 -5szt będzie potrzebne. A na końcu zgłaszasz ZE rozbudowę instalacji. Uprawniona osoba wystawia odpowiednie papiery. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.12.2024 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Dokładasz nie o takim samym napięciu tylko takim samym lub minimalnie większym prądzie. Napięcie może być inne. Rozbudować można spokojnie do tych 6000W. Jeżeli wolny jeden string to wpinasz wszystko jedno jakie panele do 2800W Edytowane 28 Grudnia 2024 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 29.12.2024 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Jeśli miały by być mieszane stare i nowe panele w jednym stringu, to ja bym sugerował dać nowe z nieco mniejszą wydajnością prądową. Stare panele mogą już odbiegać na minus od swoich katalogowych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 02.01.2025 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Zacznijmy od początku. 3,72 kWp na 9 panelach nie jest możliwe. Albo 3,69 albo 3,735 kWp, Klaudiusz źle radzi (niżej mu wyjaśnili). cangi80 skąd wiesz, czy przy rozbudowie nie przekroczy napięcia? Jesteś jasnowidzem. Takie rady to do śmietnika... gondoljerzy skąd wiesz ile lat wiszą panele? Może wiszą od 2 lat, więc spadek sprawności to tylko 0,8%? Niech autor poda konkretnie jaki ma falownik, panele i czy 1 łańcuch, czy 2... Inaczej to walenie kotka za pomocą młotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts