Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana właściciela działki i mieszkania

macio

Recommended Posts

Sytuacja wygląda tak: moja żona ma siostrę. Siostra ma mieszkanie, które nam sprzedaje (płaci teść) i teraz pierwsze pytanie - jak najtaniej przepisać je na nas?darowizna czy normalna umowa kupna-sprzedaży? Idąc dalej - tenże mój teść ma działkę, na której zamierzamy budować dom...pytanie drugie - jak najtaniej przepisać ją na nas? darowizna czy może współwłasność a później bezpłatne jej zniesienie? w/w mieszkanie będziemy niedługo po jego nabyciu chcieli sprzedać, wiem, że podatku od sprzedaży się nie płaci jeżeli pieniądze przeznacza się np.na budowę. Wiem też, że można budować na użyczonym ale to chyba nie najlepsze wyjście jeżeli chodzi o późniejsze przepisanie domu na nas...

Wiem również (ale ja dużo wiem :wink: ) że cała sprawa jest nieco zagmatwana, no ale tak to już w życiu bywa...

Pozdrawiam i dzięki za ewentualne odpowiedzi

P.S.jakby było nie zrozumiale to będę wyjaśniał na bieżąco :oops:

Kwoty podatku zależą od wartości transakcji, ale generalnie w rodzinie

najlepiej jest zrobić darowiznę. Mieszkanie mozna sprzedać i jeśli nabycie innego budynku lub uzyskanie pozwolenia na budowę, nastąpiło nie później niż w ciągu 6 miesięcy od dnia zbycia, to ulga zostaje zachowana.

Dzieki za odpowiedź!!! A może wiesz jak to jest z kwotą wolną od podatku w przypadku darowizny (chodzi mi o działkę) wiem, że jest to 9 tyś z hakiem ale czytałem wątek na forum, że można pół działki na córkę pół na zięcia przepisać i w przypadku celów mieszkaniowych i budowlanych to można tą kwotę podwoić...przynajmniej tak zrozumiałem... :lol: (wtedy byłoby ponad 36 tyś...?)

Pozdrawiam

Postaram ci się to wyjaśnić.

Sprzedaż mieszkania: róznica w kosztach to podatki toprzelicz sobie sam

przy sprzedaży masz 2% PCC, ale, gdybyś je sprzedał przed upływem 5-ciu lat od zakupu (liczą się pełne lata kalendarzowe) to zapłacisz 10% podatku dochodowego - chyba, że złożysz oświadczenie o przeznaczeniu pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży na budowę i masz na to 2 lata to wtedy tego podatku doch. nie będzie.

Darowizna nie występuje później przy sprzedaży p. doch., a od darowizny zależy odwartości i może dojść do 7%

co do kwot wolnych od podatku przy darowiźnie masz rację.