macio 03.02.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Sytuacja wygląda tak: moja żona ma siostrę. Siostra ma mieszkanie, które nam sprzedaje (płaci teść) i teraz pierwsze pytanie - jak najtaniej przepisać je na nas?darowizna czy normalna umowa kupna-sprzedaży? Idąc dalej - tenże mój teść ma działkę, na której zamierzamy budować dom...pytanie drugie - jak najtaniej przepisać ją na nas? darowizna czy może współwłasność a później bezpłatne jej zniesienie? w/w mieszkanie będziemy niedługo po jego nabyciu chcieli sprzedać, wiem, że podatku od sprzedaży się nie płaci jeżeli pieniądze przeznacza się np.na budowę. Wiem też, że można budować na użyczonym ale to chyba nie najlepsze wyjście jeżeli chodzi o późniejsze przepisanie domu na nas... Wiem również (ale ja dużo wiem ) że cała sprawa jest nieco zagmatwana, no ale tak to już w życiu bywa... Pozdrawiam i dzięki za ewentualne odpowiedzi P.S.jakby było nie zrozumiale to będę wyjaśniał na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 04.02.2005 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Tak nieśmiało się usmiecham do aib Marianny...może Ty mi coś doradzisz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 04.02.2005 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Kwoty podatku zależą od wartości transakcji, ale generalnie w rodzinienajlepiej jest zrobić darowiznę. Mieszkanie mozna sprzedać i jeśli nabycie innego budynku lub uzyskanie pozwolenia na budowę, nastąpiło nie później niż w ciągu 6 miesięcy od dnia zbycia, to ulga zostaje zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 05.02.2005 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Dzieki za odpowiedź!!! A może wiesz jak to jest z kwotą wolną od podatku w przypadku darowizny (chodzi mi o działkę) wiem, że jest to 9 tyś z hakiem ale czytałem wątek na forum, że można pół działki na córkę pół na zięcia przepisać i w przypadku celów mieszkaniowych i budowlanych to można tą kwotę podwoić...przynajmniej tak zrozumiałem... (wtedy byłoby ponad 36 tyś...?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 05.02.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Małżeństwo ( a więc działka musi być współwłasnością) może obdarowaćmałżeństwo swojego dziecka, czyli przekazać dziecku i zięciowi lub synowej raz na 5 lat kwotę 19274x2=ponad 38 tyś. zł. (na cele mieszkaniowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 05.02.2005 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 No to coś dobrze zrozumiałem...ale cele mieszkaniowe to też działka? bo z tego co rozumiem piszesz o gotówce? czy taka sama kwota jeżeli w ewidencji gruntów właścicielem jest tylko teść?(spadek po swoich rodzicach) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel2000 09.02.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Postaram ci się to wyjaśnić.Sprzedaż mieszkania: róznica w kosztach to podatki toprzelicz sobie samprzy sprzedaży masz 2% PCC, ale, gdybyś je sprzedał przed upływem 5-ciu lat od zakupu (liczą się pełne lata kalendarzowe) to zapłacisz 10% podatku dochodowego - chyba, że złożysz oświadczenie o przeznaczeniu pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży na budowę i masz na to 2 lata to wtedy tego podatku doch. nie będzie.Darowizna nie występuje później przy sprzedaży p. doch., a od darowizny zależy odwartości i może dojść do 7% co do kwot wolnych od podatku przy darowiźnie masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 10.02.2005 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Dzieki mniej więcej coś łapie mieszkanie chyba kupimy normalnie bo co 2% to nie 7%...co do działki to mam nadzieję, że się zmiescimy w kwocie wolnej (jest jeszcze rolna) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts