czester15.30 27.12.2024 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 Dom niewielki , konstrukcja dyl drewniany . Z zewnątrz izolacja styropianowa na listwach . Okna plastiki . Niedawno został zamontowany piec na pellet . Budynek wygrzany , duże zużycie paliwa 15 Kg na dobę . Średnia temperatura w domu 18 st . Czy ocieplać ściany od wewnątrz np. dać listwy wełna 50 mm. , folia paroizolacyjna , lub bez foli i na to płyta GK ? Jakie zagrożenia niesie takie ocieplenie , czy jakaś wilgoć będzie kondensowała się pod tym ociepleniem wewnętrznym ? Czy po ociepleniu zużycie opału zmniejszy się w znaczny sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 27.12.2024 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 P.S. Od wewnątrz na dylu jest takie wykończenie ściany , płyta starego typu na listwach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2024 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 13 godzin temu, czester15.30 napisał: P.S. Od wewnątrz na dylu jest takie wykończenie ściany , płyta starego typu na listwach . Pamiętaj że czerwone samochody są szybsze od niebieskich. Mniej więcej tyle wiadomo z Twojego opisu. ja nie wiem ile m2 ma "Dom niewielki " 50m2? czy 100m2? Sciana dyli ocieplona -jakieś grubości, ściany ocieplenia. Co jest w syficie czy dachu jakie izolacje? Co w posadzce. Dlaczego wilgoć ma nie kondensować? Od pozbycie się wilgoci jest wentylacja. A wykończenie płyta starego typu....co to jest? nie znam płyt "starego typu" pomimo że jestem stary. Średnia temperatura w domu, co to jest , średnia z czego? Grzejesz i masz 18 stopni? czy jak grzejesz masz 25 a jak nie 10 i masz średnia?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Godzinę temu, jajmar napisał: Pamiętaj że czerwone samochody są szybsze od niebieskich. Mniej więcej tyle wiadomo z Twojego opisu. ja nie wiem ile m2 ma "Dom niewielki " 50m2? czy 100m2? Sciana dyli ocieplona -jakieś grubości, ściany ocieplenia. Co jest w syficie czy dachu jakie izolacje? Co w posadzce. Dlaczego wilgoć ma nie kondensować? Od pozbycie się wilgoci jest wentylacja. A wykończenie płyta starego typu....co to jest? nie znam płyt "starego typu" pomimo że jestem stary. Średnia temperatura w domu, co to jest , średnia z czego? Grzejesz i masz 18 stopni? czy jak grzejesz masz 25 a jak nie 10 i masz średnia?. Przepraszam za chaotyczny opis . Dom jakiś czas temu kupiony , nie mój , mojej znajomej . Piec na pellet , w dzień ponad 18 , w nocy nieco mniej . Takie zadane temperatury na sterowniku termostacie pokojowym . Sześć załączeń pieca w ciągu doby . Podłoga posadzka , jest styropian , pod posadzką . Ile nie wiem . Elewacja styropian , nie więcej niż około 8 - 10 cm. Sufit strop deskowany , a na nim na strychu dosyć gruba warstwa wełny ( jak na standardy z przed 20 lat ) . Grubości w tej chwili nie podam , bo to dom na wsi i nie ma mnie tam . Na wełnie płyta OSB i czarną folią . Dom około 50 - 60 M2 . Ogrzewanie grzejnikowe . Wstawiam zdjęcie tej płyty starego typu . O tej wilgoci to , nagadał mi majster , że grzyb się rzucił i zgnił , ale przed chwilą rozmawiałem z nim , to był dom murowany , zewnątrz styropianu iod wewnątrz styropian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 W moich stronach nazywali na taką płytę pazdzieżową . Jeśli dobrze kojarzę . Była kiedyś miększa grubsza - pilśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2024 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 To ile da oszczędności ocieplenie da się wyliczyć ale do tego są potrzebne dane nie z palca a realne. Pisanie że coś jest grube jak na standardy z przed 20 lat NIC nikomu nie mówi. Chcesz wiedzieć co da ocieplenie zlec audyt, ktoś pomierzy grubości izlocji powierzchnie policzy zobaczysz czy warto. Mam 20 letni dom z izolacja z wełny 25-30cm w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Dziś wpadł majster i sprawdził . Ocieplenie stropu to lipa , 5 cm. wełny . Pierwsze co będzie robił to strop . Dzięki za odpowiedzi . Jeśli od wewnątrz pójdą laty , wełna 5 cm , folia na to i płyta gk , to przy dobrej wentylacji wewnątrz budynku będzie ok. To jest dla mnie najważniejsza odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2024 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Dlaczego ocieplenie ma iść od wewnątrz? 5cm w stropie nigdy nie było standardem, można powiedzieć że nie ma tam ocieplenia. Na ściany ma iśc 5cm? i to od środka? Szkoda roboty/kasy na takie "ocieplenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 9 minut temu, jajmar napisał: Dlaczego ocieplenie ma iść od wewnątrz? 5cm w stropie nigdy nie było standardem, można powiedzieć że nie ma tam ocieplenia. Na ściany ma iśc 5cm? i to od środka? Szkoda roboty/kasy na takie "ocieplenie". Poprzedni właściciel który sprzedawał dom zapewniał , że jest solidnie i bardzo dobrze ocieplony strop . . Mam jeszcze jedno pytanie . Dom kryty blachą trapezową . Pod blachą brak membrany . Nie będzie zdejmowana blacha i kładzenie membrany dachowej i kontrłat . Na stropie od góry jest czarna folia paroizolacyjna . Jeśli nad ranem skrapla się woda od spodu blachy, to spada na folię , z jednej strony to dobrze , a z drugiej to chyba niedobrze , bo jest niewentylowane wełna . Jeśli od spodu z domu dostanie się para ( zakładam hipotetycznie ) to nie będzie miała jak ujść . Nadal dać folię paroizolacyjną na górę stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 P.S. na belkach od góry jest deskowanie i tam wełna 5 cm. Na nią płyta OSB ( i okazuje się , że raz płyty osób , raz jakieś meblowe itd. ) i na to folia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Więc nie będą ocieplane ściany zewnętrzne od wewnątrz budynku . Dzięki za odpowiedź . Zostanie ocieplony strop . Inwestorka zdecydowała , że 20 cm . wełny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2024 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Folia paroizolacyjna powinna być pomiędzy ociepleniem a pomieszczeniem a nie nad izolacją. To co opisujesz to jakaś partyzantka........... ktoś się prosi o kłopoty (techniczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.12.2024 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Zadam dwa pytania! 23 godziny temu, czester15.30 napisał: Z zewnątrz izolacja styropianowa na listwach Jak to jest zamocowane? Opisz lub daj zdjęcia. 23 godziny temu, czester15.30 napisał: Niedawno został zamontowany piec na pellet, duże zużycie paliwa 15 Kg na dobę . Średnia temperatura w domu 18 st . Czy jesteś pewien, że kocioł/sterownik/palnik spala ten pellet prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Godzinę temu, jajmar napisał: To co opisujesz to jakaś partyzantka........... ktoś się prosi o kłopoty (techniczne). Rozumiem . Foli na górze nie będzie . Para wodna która skropli się z rana na blasze i skapie na płytę nie spowoduje zawilgocenia idtd . ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 1 minutę temu, animuss napisał: Jak to jest zamocowane? Opisz lub daj zdjęcia. Na ścianie na zewnątrz do dyla są przykręcone listwy ze trzy centymetrowe , najpierw w pionie , a później w poziomie i do tego styropian . Taka tworzy się przestrzeń między dylem, a styropianem . Jutro będę i wstawię zdjęcie , bo w przybudówce zostało jedno okno zlikwidowane , a drugie powiększone i widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 7 minut temu, animuss napisał: Czy jesteś pewien, że kocioł/sterownik/palnik spala ten pellet prawidłowo? Tak . Już nic innego z niego nie wycisnę , chociaż nadal pracuję nad tym . Widocznie zapotrzebowanie budynku takie jest . W korytarzu gdzie jest wyłaz zerwany został taki powiedzmy " sufit podwieszany " , widać tam dechy i nad nim tak pewnie mało wełny . Tam w tej chwili może być duży ubytek ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 12 minut temu, animuss napisał: Jak to jest zamocowane? Opisz lub daj zdjęcia. Jeszcze raz wrócę do tego . W mojej okolicy tak robiono , a ale na listwach jeszcze płyta osb . Na dyla drewnianego nie klei się styropianu . Prawidłowo u góry elewacji pod okapem między styropianem a dylem pasek wełny . Tworzy się pustka powietrza , a jednocześnie dyl oddycha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Na dziś mam takie zdjęcia , jutro będą widoczne listwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.12.2024 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) 25 minut temu, czester15.30 napisał: Na ścianie na zewnątrz do dyla są przykręcone listwy ze trzy centymetrowe , najpierw w pionie , a później w poziomie i do tego styropian . Taka tworzy się przestrzeń między dylem, a styropianem . Czyli ktoś zamocował ten styropian dla ozdoby, wpuszczając zimne powietrze zewnętrzne za styropian, powoduje to, że nie bierze on udziału w ociepleniu budynku. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester15.30 28.12.2024 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 2 minuty temu, animuss napisał: Czyli ktoś zamocował ten styropian dla ozdoby, wpuszczając zimne powietrze zewnętrzne za styropian, powoduje to, że nie bierze on udziału w ociepleniu budynku. Prawdopodobnie tak jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts