Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z sąsiadem

Mika4321

Recommended Posts

Cześć,

Jestem współwłaścicielką drogi prywatnej wraz z innymi osobami.  Droga była utwardzona kamieniem, w co zainwestowałam niemałe pieniądze (zakup kamienia, utwardzenie itd.), dzięki czemu pozbyliśmy się z sąsiadami problemu błota, nawet podczas największych ulew.  Jeden z sąsiadów  (deweloper) w ubiegłym roku rozpoczął budowę dwóch domów jednorodzinnych. Najpierw rozjechał drogę ciężkim sprzętem, a później, jako współwłaściciel rozkopał ją kładąc wodociąg i kanalizację. Prace trwały we wrześniu, teraz jest grudzień i przez ostatnie miesiące przez moim domem jest jedna wielka kałuża błota. Deweloper nie widzi potrzeby naprawiania drogi. Co mogę zrobić, żeby zmusić go do przywrócenia drogi do stanu poprzedniego?  

I kolejna kwestia - droga jest notorycznie blokowana przez samochody budowlane i samochody osobowe pracowników budowy. Wielokrotnie zdażało się, że ignorowali oni moje prośby o przestawienie aut, w skutek czego dzieci spóźniały się do szkoły, ja do pracy.  Jednym słowem uniemożliwiają mi korzystanie z drogi, której jestem współwłaścicielką. Policja i straż miejska nic nie zrobią, bo to droga prywatna. Czy w tej kwestii mam jakieś opcje zmuszenia dewelopera do zaprzestania blokowania dojazdu do mojej działki?

Na koniec dodam, że od początku budowy byłam dobrą sąsiadką - sąsiad dostał ode mnie media, brał ode mnie wodę potrzebną do budowy domów (do dziś mi za nią nie zapłacił!!), ale jego postawa i od pewnego czasu wręcz chamskie zachowanie chyba sprawiły, że mam go dość :)

Dziękuję za odpowiedzi.

U mnie wystarczyła sterta palet, tak że "niegrzeczny" sąsiad nie mógł przejechać, to nasza wspólna droga. Innym razem odpowiednio zaparkowany samochód. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.

Co do naprawy, to tylko przedsądowe wezwanie do naprawy -> przekroczenie zarządu zwykłego nad nieruchomością

• Like 1