emango 04.02.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Dzień dobry,mam pytanie o to, jaki jest, przy budowie domu, zakres prac, obowiązków architekta. Dzisiaj się wybieram na spotkanie, by wstępnie omówić projekt, który zamierzam kupić. Nie wiem, czego oczekiwać i czego się spodziewać. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 04.02.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Dzień dobry, mam pytanie o to, jaki jest, przy budowie domu, zakres prac, obowiązków architekta. Dzisiaj się wybieram na spotkanie, by wstępnie omówić projekt, który zamierzam kupić. Nie wiem, czego oczekiwać i czego się spodziewać. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam wszystko zależy od umowy Jak zamierzasz zlecić tylko wykonanie projektu budowlanego, a sam będziesz załatwiał sprawy administracyjno - budowlane, to należy wpisać to do umowy, żeby nie było później niedomówień. Architekt - projektant ma obowiązek ustawowy, przyjąć zlecenie pełnienia nadzoru autorskiego nad realizacją, ale to nie znaczy, że za darmo. wszystko zależy od zakresu umowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emango 04.02.2005 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Dzięki za odzew Dzisiaj się wybieram na wstępną konsultację, więc też chciałabym wiedzieć, jak rozmawiać tak na przyszłość (mam nadzieję niedaleką). Pozdrawiam, emango Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emango 04.02.2005 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 A, i jeszcze jedno: a jakie są koszty (tak mniej więcej, bo spodziewam się, że to pewno zeleży) takiego nadzoru nad projektem (wykonaniem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 04.02.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 A, i jeszcze jedno: a jakie są koszty (tak mniej więcej, bo spodziewam się, że to pewno zeleży) takiego nadzoru nad projektem (wykonaniem)? cennik SARP - owski lub CENA UMOWNA Standardowo przyjmuje się, że wizyta na budowie kosztuje od 80 - 150zł, w zależności od regionu i popytu Jeżeli przewidujesz częste porady, możesz zawrzeć umowę ryczałtową za całość budowy. Nie powinna być wyższa niż cena projektu. W tym wariancie jest niebezpieczeństwo, że zechcesz w czasie realizacji zmienić projekt, projektanta i osobę pełniącą nadzór autorski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts