Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie czy ktoś już miał/ma jakieś doświadczenie z internetem satelitarnym poprzez go!intenet (taka firma)?

Wczoraj znalazłem ich reklamówkę w swojej skrzynce pocztowej. Przyznam że zainteresowali mnie zarówno cenowo jak i odnośnie parametrów łącza.

Z reklamówki wynikało że najtańszy pakiet (tzw. go!256) to 109 zł netto miesięcznie i nic więcej nie płacę (nie płacę za ruch). Połączenie jest dwukierunkowe:

1) do mnie poprzez satelitę Astra (potrzebny modem satelitarny i antena)

2) ode mnie łączność poprzez GPRS (chyba Idea) (potrzebny modem GPRS).

Nic więcej nie napisali więc wszedłem dzisiaj na ich stronę internetową i przeczytałem umieszczony tam wzór umowy i regulaminu.

Przyznam się że już do małych liter się przyzwyczaiłem więc to nie zrobiło na mnie wrażenia. Ale dokumenty te uznałem za swego rodzaju majstersztyk. W skrócie - operator nie gwarantuje nic poza tym że będzie wysyłał faktury i naliczał opłaty za nieterminowe płatności. W szczególności w żadnym wypadku (kilka razy jest to wyraźnie podkreślone) nie gwarantuje ani jakiejś określonej szybkości łączności - ani nawet samej łączności jako takiej.

Co najśmieszniejsze - odnośnie różnych pakietów jest tylko informacja o ich nazwach i cenach - ani słowa czym technicznie się różnią. Np. może różnią się tą nie gwarantowaną szybkością? Tak by wskazywały nazwy. Ale tylko nazwy.

W związku z tym wysłałem do biura obsługi klienta (tylko ten e-mail podali) zapytanie. Czekam na odpowiedź. A czekając pytam Was - drodzy forumowicze - może już sprawę drążyliście albo inną drogą uzyskaliście informacje na interesujący mnie temat.

Pozdrawiam

Ps. Oczywiście jak tylko dostanę sam jakąś informację umieszczę ją na tym forum. ;-)

https://forum.murator.pl/topic/28599-internet-z-satelity-ma-kto%C5%9B-do%C5%9Bwiadczenie-umowa-cymes/

2) ode mnie łączność poprzez GPRS (chyba Idea) (potrzebny modem GPRS).

dolicz sobie dodatkowe rachunki za ten punkt. Co prawda upload jest zwykle duzo mniejszy niz download ( no chyba ze serwer chcesz postawic ale nie na tym rozwiazaniu) ale i tak to dodadkowy koszt który placisz operatorowi telefonicznemu. o reszcie warunków nie wspomne :cry:

Rbit - mi wygląda to tak że właśnie nie płacę za ruch na GPRS. Przynajmniej w reklamówce jest wyraźnie napisane że nie ponoszę żadnych dodatkowych kosztów. Jest to możliwe bo wygląda tak jakby firma miała umowę z Idea. Karta SIM jest własnością firmy (nie moją). I jest wyraźnie powiedziane że karty tej nie mogę wykorzystywać do żadnych innych celów (rozumiem że np. rozmów tel).

Oczywiście pewności nie mam że moja interpretacja jest prawdziwa - nie dostałem jeszcze odpowiedzi z firmy - ale gdyby się okazało że jet tak jak mówisz to oczywiście mnie to przestałoby interesować.

Pozdrawiam

Wowka - dzięki za link. Rozumiem że to jakiś dystrybutor. Potwierdził że rzeczywiście nie płacę za GPRS. I podał dodatkowe informacje na temat szybkości przesyłu do mnie (że GO!256 to rzeczywiście 256 kbit/s) i od mnie (w każdym pakiecie 28,2 kbit/s).

Natomiast pytanie - skąd taka informacja. Na ile są one wiarygodne. Na stronie firmy nie znalazłem ich. W umowie też ani słowa.

Ktoś to ma?

Wskazałem Tobie sposób dotarcia do informacji.

Wpisz w google odpowiednie zapytanie i dotrzesz do odpowiednich stron. Także na kilka forum specjalistycznych. Tam praktycy odpowiedzą Tobie.

Wowka bardzo Ci dziękuję - stronę którą podałeś dokładnie przeczytałem - wszystko co w niej nowego znalazłem (w stosunku do strony firmy) podałem w swoim poście powyżej. Jest to po prostu sklep sprzedający sprzęt i podają do czego można go zastosować. Więcej tam nic nie widzę.

Gdybyś podał mi nie stronę sklepu tylko forum specjalistycznego moja wdzięczoność byłay troszeczkę większa.

To że mogę użyć google, altavista itd. to raczej wiem. Ale dziekuję za przypomnienie. Może tez kiedyś zdaży mi się okazja przypomnieć Tobie ;-)

Pozdrawiam

....

Gdybyś podał mi nie stronę sklepu tylko forum specjalistycznego moja wdzięczoność byłay troszeczkę większa.

To że mogę użyć google, altavista itd. to raczej wiem. Ale dziekuję za przypomnienie. Może tez kiedyś zdaży mi się okazja przypomnieć Tobie ;-)

Pozdrawiam

Ależ właśnie w ten sposób usiłowłem tobie przypomnieć, ze poprzez wpisanie do wyszukiwarki wyrazów "go! internet" forum od razu znajdziesz stronę np. tę http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=90335

lub tę - http://www.networld.pl/forum/thread.asp?ForumID=110&TopicID=12373

lub tę http://www.forumesat.abc.pl/

lub tę - http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php/f4-4650.html

a także i dziesiątki innych.

Rbit - mi wygląda to tak że właśnie nie płacę za ruch na GPRS. Przynajmniej w reklamówce jest wyraźnie napisane że nie ponoszę żadnych dodatkowych kosztów. Jest to możliwe bo wygląda tak jakby firma miała umowę z Idea. Karta SIM jest własnością firmy (nie moją). I jest wyraźnie powiedziane że karty tej nie mogę wykorzystywać do żadnych innych celów (rozumiem że np. rozmów tel).

Oczywiście pewności nie mam że moja interpretacja jest prawdziwa - nie dostałem jeszcze odpowiedzi z firmy - ale gdyby się okazało że jet tak jak mówisz to oczywiście mnie to przestałoby interesować.

Pozdrawiam

No to zmienia postac rzeczy. Wycofuje sie z dodatkowych kosztów dla operatora.

Kiedyś widzialem takei oferty z tym ze z TP jako upload i stad była moja uwaga.

Wowka - to, że dostaję dużo wyników w wyszukiwarce to przecież jest właśnie problem. Z podanych przez Ciebie dowiedziałem się bardzo mało - o ile w ogóle - natomiast bardzo dziękuję marcin976 za link. Rzeczywiście dużo w temacie można się dowiedzieć.

W skrócie po przeczytaniu wypowiedzi użytkowników wygląda to tak - jeśli masz jakąś alternatywę - z tej oferty nie korzystaj. Transfer na razie niski i pogarsza się (nie wiadomo czy będzie lepiej czy nie - samo zwiększenie ilości abonentów pogorszy sprawę - żeby było lepiej firma musi zainwestować forsę).

Czyli idea (nie chodzi mi o firmę) bardzo słuszna, koszty akceptowalne gdyby gwarantowali jakość usług, w umowie żadnej jakości nie gwarantują (to sam potwierdzam bo umowę przeczytałem), w praktyce też bardzo słaby transfer (tu opieram się na zdaniu użytkowników z forum które czytałem).

Dla mnie wielka szkoda bo na razie nie widzę specjalnej alternatywy a na prawdę założenia jak na Polskę (gdzie z TP na potęgę transferuje się forsę do firmy matki więc nie ma na inwestycje :-( - no ale jeśli sprzedaje sie bankrutowi dojną krowę to nic innego nie należy oczekiwać ) były całkiem niezłe.

Pozdrawiam

Otrzymałem właśnie od firmy odpowiedź na moje pytania. Muszę przyznać że acz nie do końca się zrozumieliśmy - to odzew był bardzo szybki.

Firma stwierdziła że umowy nie odbiegają od umów z innymi operatorami (może jest tak rzeczywiście i nikt nic tak naprawdę nie gwarantuje).

Odnośnie szybkości transmisji - dostałem potwierdzenie że liczba w nazwie pakietu to maksymalna szybkość w kbit/s (czyli GO!256 to szybkość 256 kbit/s) z Internetu. Natomiast podobno szybkość transferu do Internetu maksymalnie wynosi ok. 40 kbit/s. W umowie rzeczywiście nie ma tych danych.

Odnośnie sprzętu potrzebnego w minimalnej konfiguracji wynikałoby że aby mieć możliwość zrezygnowania w każdej chwili z usług trzeba by zakupić przynajmniej w firmie modem GPRS za 718,58 zł brutto (stan na dzisiaj - może ulegnie zmianie).

No cóż - ja chyba na razie poczekam.

Pozdrawiam

warto zawsze sprawdzić czy masz dobry GPRS tam gdzie mieszkasz (zamierzasz mieszkać)

różnie z tym bywa żeby GPRS popchną co nieco potrzebuje kawałka pasma a jeżeli masz słaby zasięg to albo się nie połączysz albo będzie ci rwało transmisję