rafaellowroclaw 01.01.2025 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Witajcie. W garażu mam już kanał ale niestety jest za króki, postanowiłem więc spróbować go przedłużyć. Czy taki kanał można przedłużyć z silikatów? Chce wykopać "brakujący" kanał. Wyłożyć wszystko co wykopałem folią budowlaną (np. 3 warstwy). Wylać posaadzkę w przedłużonym kanale. Silikaty układać normalnie i co drugi poziom dać pręt zbrojeniowy do wzmocnienia. Na górze jakaś opaska. Czemu akurat silikat? Ponieważ szybciej się z nich buduje i są lżejszcze niż bloczki betonowe oraz mają mała nasiąkliwość. Czy taki pomysł ma sens? Uprzedzająć pytania, nie mam możliwośći zalania tego betonem bo cężko rozrabiać to w workach a nie mam możliwości przywiezienia gotowego betonu oraz wstawienia betoniarki. Garaż w centrum miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.01.2025 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 13 godzin temu, rafaellowroclaw napisał: Czy taki pomysł ma sens? Zdecydowanie NIE. Pozorna oszczędność na ciężarze materiału. Do tego izolacja z foli budowlanej to pseudo-izlacja. Pomysł murownia kanału jest z zasady zły, a murownie z silikatów tylko go pogarsza. Masz tam mega sucho to może kilka lat to będzie funkcjonowało masz tam wodę to szybko tego możesz żałować. Skoro to garaż to dojazd nawet do centrum jest, betonu nie musisz kupować na "gruszki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts