Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM INTELIGENTNY

Recommended Posts

Witam na forum!

Jestem właśnie na etapie początkowym budowy domu (stan zerowy - z murami startuje na wiosne).

Też się zapaliłem na inteligentny domek... Ale przeglądając różne systemy w inecie (X10, EIB, Echelon) mogę jedno powiedzieć - są one piekelnie drogie (kompletny system to koszt rzędu 30-50 tys. złotych). Więc postanowiłem zrobić większość myself....... Jak na razie skonstruowałem moduł telefoniczny (dzwoni, odbiera, dekoduje polecenie w dtmf-ie). Jako magistralę informacyjną zamierzam zastosować rs-485 w systemie multimaster, medium transmisyjne - skrętka komputerowa. Pewnie zrobię jeden, lub dwa urządzenia sprzęgające system(serca) - jest to jeszcze w fazie projektowej. ta sieć będzie obsługiwać alarm, sterowanie, sieć lan. Oddzielna rzecz, to odpowiednia instalacja elektryczna... i w tym miejscu zaczynają się schodki, które na razie nie wiem jak rozwiążę (albo 1 rozdzielnia, albo każdy moduł wykonawczy oddzielnie sterowany).

Pożyjemy, zobaczymy... zamierzam sie wprowadzić gdzie w połowie przyszłego roku, więc mam jeszcze troszkę czasu....

Grzegorz

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurcze,czy tylko ja konczylem nieodpowiednie szkoly? Kazdy cos sam,...kazdy cos z niczego.Np.Gregorus-tu cos polutuje, tu polozy kable i ma system gotowy.Jesli to jest takie proste, dlaczego to wszystko kosztuje tak drogo.Ja nie jestem gieniusiem elektrycznym ani komputerowym.Znam sie na tym o tyle o ile.Wiec niestety jestem skazany na profesjonalna? firme.A moze Gregorus opracuje caly system, a co do ceny sie dogadamy?? Zrobimy konkurencje dla innych?

A na powaznie-moze kompletny system kosztuje 30 - 50 tys, ale przeciez mozna sobie dobrac komponenty,ktore nas interesuja.Mozna to tez rozlozyc w czasie.Najwazniejsze jest przeciez polozenie przewodow podczas budowy a to nie jest takie drogie.A reszta w swoim czasie.

Młody

Młody i Gregorus - zakładajcie firmę i 10% zniżki dla zarejestrowanych członków forum. Niektóre wielkie firmy powstały przez przypadek i wiarę w cuda. "Wszyscy wiedzieli, że się nie uda. W końcu przyszedł taki jeden co nie wiedział ... i zrobił"

Powodzenia

Firmy to pewnie nie założę...(chociaż kiedyś kto wie). A co do sklecania coś z niczego... traktuję to jako pewnego rodzaju hobby (informatyk z zawodu - elektronik z pasji). Możliwość nabrania doświadczeń, nauczenia sie czegoś nowego, a przy okazji zrobienie systemu, który na pewno nie będzie potrafił tego co profesjonalne, ale na pewno bedzie dostosowany do moich potrzeb.

Jasne, można kupować gotowe komponenty - tylko dać za np. za czujnik ruchu i włącznik urządzenia 900zł to dla mnie małe przegięcie... niestety f-my każą się cenić......

Ale na pewno i ja będę wykorzystywać pewne komponenty firmowe - nie zamierzam się bawić w elektryka i spalić sobie chałupkę....., ale już na przykład takie elementy jak czujki ruchy, odbiorniki podczerwieni, czy elementy integrujące cały system potrafię zrobić....

Gregorus.

Do Młodego...

Dlaczego tak drogo?????

Powodów jest kilka horrendalna cena licencji za wytwarzanie urządzeń danego systemu, drogie elementy składowe, a przede wszystkim pazerność producentów (jeśli znajdą nabywców za 100 dolarów, to dlaczego mają sprzedawać po 10 ??????).

Dam Ci jeden przykład - interfejs standardu RS232 - RS485. Ja taki zrobiłem dosłownie za około 70-80 złotych (izolowany, automatyczny)... F-my robiące ten intefejs (o podobnym schemacie jak mój) liczą sobie około 300zł............. Takie przykłady można znaleźć na każdym kroku....

A co zrobicie z tą inteligencją jak nastąpi czarna godzina np. długie przerwy w dostawie energii elektrycznej (oby nigdy). Co wtedy z całym sterowaniem i automatyką? Mój znajomy ma kamienicę, w której wynajmuje pomieszczenia biurowe i umysł zaprząta mu myśl co będzie jak zaczną się problemy z gazem?, ba wystarczy że nie będzie prądu i kocioł stoi, a to jedyny sposób ogrzewania. Na tyle był przewidujący i wyposażył swój dom w dodatkowy przewód dymowy, do którego w krytycznym momencie podłączy tradycyjnego "ekologicznego" żeliwniaka.

Jak sięgnę pamięcią przez około 10-ciu lat były może ze 3 przerwy w dopływie energii.. Jednak były one na tyle krótkie, że wystarczy ups na cały system.. Zresztą jak nie ma prądu, to odpada całe sterowanie oświetleniem :smile: .., zostaje tylko alarm, otwieranie drzwi i sterowanie ogrzewaniem..

Gregorus.

Budowlaniec - po pierwsze zywkle urzadzenia sterowane elektronicznie maja mozliwosc sterowania recznego. W ten sposob otworzysz brame w garazu. W automatyce jest pojecie stanu bezpiecznego, tj. w chwili zaniku napiecia urzadzenie przechodzi w stan bezpieczny. I tak: piec bez pradu wylaczy sie, bo sterownik nie bedzie dzialal; uchylone okna powinny zamknac sie za pomoca sprezyny, lub sily grawitacji. Urzadzenia alarmowe powinny miec akumulatory automatycznie doladowywane z pojemnoscia wystarczajaca na ladnych pare godzin. Wspomniane okna moga miec silownik zasilany z malego UPS'a, ktory je domknie. Taki UPS powinien wystarczyc przynajmniej na 15 min, na tzw. shutdown. Znacznie wiecej problemow maja duze obiekty, w domku w takim wypadku da sie zyc. To co dzialo sie w Californi ostatniego lata, to byl horror - z budynkow nie mozna sie bylo wydostac, windy w wiezowcach nie dzialaly, zycie bez klimy to koszmar, itp.

Ja mam jeszcze generator pradu, taki rosyjski, ale działa. Dołączę do niego rozrusznik i automatykę i jak mi prąd wyłączą na dłużej jak na 10 min to się odpali i podtrzyma życiowe systemy. Trzeba tylko to zaprojektować instalację elektryczną z odzielnym obwodem dla tych urządzeń.

Wladek.

Niestety, budowlaniec ma rację. Zawodowo zajmuję się automatyką budynkową i wiem, jak cenna jest opcja "automatyka / ręka".

Stosowanie nawet sprawdzonych i markowych produktów nie chroni przed zawieszeniem systemu, padaniem transmisji czy też fałszywymi alarmami.

Zrobienie automatyki w budynku samodzielnie na pewno z początku będzie świetną zabawą i źródłem satysfakcji, jednak obawiam się, iż z czasem traktowanie własnego domu jak królika doświadczalnego może przestać podobać się rodzinie zmęczonej ciągłymi awariami.

Osobiście jestem zdeterminowany co do wyposażenia domu w mniej lub bardziej rozbudowaną "inteligencję", ale koniecznie z możliwością jej wyłączenia. Poszukuję więc:

- rolet z napędem hybrydowym - elektrycznym i ręcznym

- napędu bramy garażowej segmentowej z możliwością ręcznego otwarcia od zewnątrz

- niewielkiego agregatu prądotwórczego z automatycznym startem

Myślę, że w najbliższym 25-leciu może powtórzyć się kryzys energetyczny (wyczerpie się węgiel brunatny i kamienny, Żyrinowski zakręci kurek z gazem), dlatego mam przygotowane obwody tzw. dedykowane do podtrzymania: kocioł c.o. wraz z pompą obiegową, lodówka, centralki tel. i sygn. włam.

Centralka włamki ma dodatkowo swój akumulator. Przy komputerze mam indywidualny UPS ze względu na wyjście RS 232 i oprogramowanie.

Pzdr

Tak, układzik na Maxie 1480 (to ten kompletny z optoizolacją sygnałów i zasilania) - minimalna ilość elementów zewnętrznych (trzeba sobie tylko poradzić z wyłączaniem nadajnika na linii).

P.S.

Do Artmedia (schemacik może ciut później - mam go w domciu a tam jadę dopiero za miesiąc).

Gregorus

Młody: Ponieważ sam w pracy zajmuję się automatyką budynkową, dla siebie szukałem czegoś odrobinę tańszego, a jednocześnie funkcjonalnego. Ceny, które wcześniej podałem dotyczą systemu DUPLINE firmy Norden-Doepke. System ten nie jest kompatybilny z EIB ani LON, które w tej chwili są na topie, jeśli chodzi o zastosowania profesjonalne. Magistrala, którą ułożyłem jest za to uniwersalna, i kiedy ceny nieco spadną, może kupię coś innego.

Niestety firma w której pracuję nie zajmuje się klientami indywidualnymi. Jeśli nikogo nie znajdziesz, skontaktuj się ze mną na priva co do projektu i wykonania.

Ciekawe rozwazania, na etapie kabli proponowałbym zastanowic sie nad sprawa uniwersalnego(nie mylic z haotycznym) prowadzenia przewodów. Myślę że zastosowanie skrętki FTP kat5 zapewni możliwość transmisji wszelkiego rodzaju sygnałów jeszcze przez długie lata. Jednak pociągnięcie oddzielnie kabla do każdego urządzenia da nam tyle że przy rozdzielni nasze rurki najlepiej byłoby robić z rury ściekowej(morze by starczyło).Z drugiej strony ułożenie jednego kabla(magistrali) uniemożliwi zastosowanie go np. do instalacji RTV, sieci komp., telefonów. Na etapie budowy okablowanie powinno zostać tak zaprojektowane aby mogło spełnić obecne i przyszłe zadania. Według mnie minimum to 2xFTP od rozdzielni do każdego punktu RTV(przewidywane umieszczenie telewizora, telefonu, komputera) w przypadku większego budynku proponowałbym rozdzielnie pośrednie piętrowe lub skrzydłowe w celu ograniczenia kabli oraz kabel magistralny(lub 2) również FTP do wszystkich puszek przy wejściu do pomieszczeń. Osprzęt też nie musi być ani drogi ani produkcji własnej. O tym kiedy indziej.

• 4 weeks później...