Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

geodeta mnie zrobił w bambuko :( co zrobić???

Kingaa

Recommended Posts

Zleciłam geodecie wykonanie inwentaryzacji powykonawczej, umówiłam się na cenę. Nie spisałam umowy :oops: bo jest to osoba, która pracuje w tej samej firmie co ja, poza tym tyczyła nam domek, więc jakoś tak... Ponieważ w naszym UM rejesteracja takiej mapki trwa dość długo, po złożeniu jej do urzędu poprosiła mnie o zapłatę. Ponieważ jej robota była wykonana, reszta należała do urzędników, to się naiwna zgodziłam :evil: wczoraj geodetka przyszła do mnie i powiedziała, że przeliczyła sobie koszty i wyszło jej, że po odliczeniu podatku za taką kwotę jej się nie opłaca pracować i muszę jej dopłacić, inaczej tej mapki nie odbierze z urzędu! W dodatku zadzwoniłam do urzędu, żeby się wywiedzieć co i jak i okazało się, że mapka została odebrana ponad miesiąc temu!

Wiem, dałam się zrobić w konia, tylko nie mówcie mi, że jestem naiwna itd. bo już więcej nie trzeba mnie dołować :evil: Pewnie to się nadaje do psychologa, ale ja potrzebuję konkretnej rady - co teraz zrobić? Czy jedyne co mi pozostaje to zapłacić? A nawet już jak zapłacę, to czy geodeta może ponieść jakieś konsekwencje, jak nie mam nic na piśmie? Bo w końcu nie jestem jedyną naiwną na świecie, a po co ktoś inny ma się też tak naciąć? Mi się do tej pory w głowie nie mieści, ze można być do tego stopnia bezczelnym, ale może jestem nie z tego świata :roll:

Hmmm, z tym nowym geodetą to nie jest tak prosto... ona chce 200zł, a to jednak mniej niż za robotę od nowa... a teraz po zakończeniu budowy jak wydatki przestaliśmy liczyć w tysiącach i zaczęliśmy spłacać kredyt, to te parę stów to jest sporo :roll:

A do rozmowy przy świadkach dojdzie na pewno, chociaż nie sądzę, żeby to coś dało :evil: bo wczoraj na moje pytania typu "dlaczego wcześniej nie zrobiła takiej kalkulacji i nie podała mi od razu wyższej ceny" (ja oczywiście wiem - dlatego, że poszukałabym innego geodety...) i "dlaczego jeszcze 2 tygodnie temu spytała, czy nie mogłabym wyłożyć 200zł żeby zapłacić w urzędzie za mapkę, a ona mi odda po wypłacie" (powiedziałam, że nie mam...) - usłyszałam "ja się nie będę przed panią tłumaczyć" i "myślałam, że się dogadamy" :o A na moje stwierdzenie, że czuję się oszukana, dowiedziałam się, że jestem bezczelna i ją obrażam... więc wydaje mi się, że rozmowa przy świadkach też niewiele da...

Zresztą właściwie te 200zł już przeboleję, tylko wkurza mnie przeraźliwie, że ktoś taki sobie w ten sposób poczyna praktycznie bezkarnie :evil:

Tak sobie myślę - może wezmę jakichś dużych kolegów, ubiorę ich w dresiki i z nimi pojadę odebrać od niej mapkę :wink:

Kingaa - wiesz ja się w temacie za bardzo nie oriętuję - jeśli w ogóóle. Ale tak sobie myślę - na logikę. Taka inwentaryzacja powykonawcza to sprowadza się do naniesienia na mapach stanu faktyczego z którego wyrysem jest ta mapka o której mówisz. Skoro odebrała mapke to chyba zmiany naniosła. Więc może po prostu wystarczy wziąć aktualny wyrys ze składnicy map w gminie? Może po prostu zadzwoń do gminy i zapytaj ile kosztuje aktualny wyrys? Powinno być chyba taniej niż 200 zł tylko chwilę potrwa.

Pozdrawiam

Kinga

Ceny (bezumowne) za mapkę powykonawczą wynoszą od 350 - 600zł w zależności od regionu i geodetów. :-? Jeżeli Twoja geodetka mieści się w tych realiach, TRUDNO - płacz i płać. :-? :evil: :o

zapłaciłam jej 800, w tym jest niecałe 200 dla urzędu, czyli jej zostaje 600 :-? a ona chce jeszcze 200 :evil:

Bogus - z tego co wiem, to dla PINB do zgłoszenia zakończenia budowy mapka musi być podbita przez geodetę... ale jeszcze się upewnię - dzięki za pomysł :)

Kingaa - wiesz ja się w temacie za bardzo nie oriętuję - jeśli w ogóóle. Ale tak sobie myślę - na logikę. Taka inwentaryzacja powykonawcza to sprowadza się do naniesienia na mapach stanu faktyczego z którego wyrysem jest ta mapka o której mówisz. Skoro odebrała mapke to chyba zmiany naniosła. Więc może po prostu wystarczy wziąć aktualny wyrys ze składnicy map w gminie? Może po prostu zadzwoń do gminy i zapytaj ile kosztuje aktualny wyrys? Powinno być chyba taniej niż 200 zł tylko chwilę potrwa.

Pozdrawiam

:-? Wybacz, ale to nie Gmina jest dysponentem map, tylko Starostwo, a dokładnie Powiatowy Zarząd Geodezji i Katastru (różnie zresztą nazywany w poszczególnych Starostwach). :-?

Mapa uzyskana z powiatowej geodezji będzie miała nadruk - "mapa do celów opiniodawczych" i obawiam się, że Nadzór nie będzie tego respektował. :-? :evil: :o

Kingaa,

na usta ciśnie się mniej więcej coś takiego; 7*&^%#@$%!!!

Skoro do tej pory zawodowy geodeta do wątku się nie nawinął z dobrą radą, to może warto do takowego zadzwonić.

Swego czasu Kodi polecał swojego kolegę Tadzia (tel. 505-633-293) - może on będzie wiedział, czy masz szanse ominąć nieuczciwą geodetkę lub czy możesz na nią wywrzeć wpływ przez np. coś w rodzaju korporacji zawodowej etc. (skarga, może nie pierwsza już). W każdym razie są szanse, że będzie życzliwie nastawiony.

Ostatecznie:

a. swoboda kształtowania umów (ważne na ile się umówiłyście, a nie ile "się płaci" np. w Polsce, a nawet gdyby - zapłaciłaś dobrze),

b. umowa ustna - to też umowa ważna, choć dobrze jest mieć świadka takiej umowy (lepiej nie w pierwszej linii pokrewieństwa, ale jeśli sama przyznała, że jednostronnie doliczyła później...)

Jeśli chodzi o ostrzeżenie przed jej usługami to chętnie poprę Pagina - ja dopiero mam zacząć, a już mam dosyć różnych naciągaczy, których powinno się jak najszybciej eliminować z rynku. A ten casus to już wyjątkowe świństwo. :evil: Właśnie dlatego, że się znacie. I pamiętaj: NIE JESTEŚ NAIWNA, JESTEŚ NORMALNA!

A publiczne wyjaśnienie sprawy, przy wspólnych znajomych, też powinno coś pomóc. Bałabym się tylko, że taka tupeciara może próbować Cię zawrzeszczeć. Więc może spisz sobie w punktach kolejność Waszych uzgodnień i gdyby nie dopuszczała Cię do głosu - po prostu podaj do przeczytania komuś w randze autorytetu.

zapłaciłam jej 800, w tym jest niecałe 200 dla urzędu, czyli jej zostaje 600 :-? a ona chce jeszcze 200 :evil:

Bogus - z tego co wiem, to dla PINB do zgłoszenia zakończenia budowy mapka musi być podbita przez geodetę... ale jeszcze się upewnię - dzięki za pomysł :)

Nie ma się czego wstydzić.

Z własnego doświadczenia wiem, że najgorsze interesy robi się ze "znajomymi". Niestety.

Nie wiem jak Ty podchodzisz do sprawy ale ja uważam, że "po pierwsze" : Umowa jest umowa

a "po drugie" : te osiem stówek jest to 40% "średniej krajowej" i nie widzę powodu dla którego miałabyś po zawarciu umowy ( i jej wykonaniu) dopłacać jeszcze 10% "średniej krajowej" w wyniku jej (tej wstrętnej baby) niedoszcowania, musiała dopłacać. Skoro wcześniej podała taką kwotę to oznacza, że się jej opłacało.

Druga sprawa: skoro ona jest na tyle beszczelna, że upomina się o dodatkową kasę bez wcześniejszego uzgodnienia to nie widzę powodu dla którego TY masz być dla niej miła i uprzejma i to Tobie ma zależeć na dobrych stosunkach z nią. Powiedz jej, że ma czas do poniedziałku na oddanie Tobie mapki bez dodatkowych kosztów a jeśli tego nie zrobi to będziesz zmuszona poinformować Urząd Skarbowy o osiąganych przez nią nieopodatkowanych dochodach.

Koniec z naciąganiem. Tak, naciąganiem, bo to nie Ty jesteś naiwna tylko ona jest naciągaczka.

Pozdrawiam