Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój problem polega na tym, że wymeldowaliśmy sie z danego mieszkania ponad rok temu. Zanim zamieszkaliśmy w naszym domku bylismy zameldowani tymczasowo wynajmując mieszkanie. Nasz dom jest w trakcie odbioru (musimy dostarczyć Inspektoratowi jeszcze pare papierów) a my nie mamy adresu zameldowania - teraz już ani stałego ani tymczasowego.

Jak więc mam sie zameldować z rodziną na stałe? Może ktoś poradzić? czy da sie zameldować bez dokonanego odbioru domu?

Na razie wygląda na to że jesteśmy bezdomni, a ze względu na zmianę dokumentów i to że mąż szuka pracy zalezy nam na czasie.

https://forum.murator.pl/topic/28601-jak-zameldowac-si%C4%99-w-domu-kt%C3%B3ry-dopiero-mam-odda%C4%87/

Mój problem polega na tym, że wymeldowaliśmy sie z danego mieszkania ponad rok temu. Zanim zamieszkaliśmy w naszym domku bylismy zameldowani tymczasowo wynajmując mieszkanie. Nasz dom jest w trakcie odbioru (musimy dostarczyć Inspektoratowi jeszcze pare papierów) a my nie mamy adresu zameldowania - teraz już ani stałego ani tymczasowego.

Jak więc mam sie zameldować z rodziną na stałe? Może ktoś poradzić? czy da sie zameldować bez dokonanego odbioru domu?

Na razie wygląda na to że jesteśmy bezdomni, a ze względu na zmianę dokumentów i to że mąż szuka pracy zalezy nam na czasie.

Oczywiście, że się da zameldować bez dokonanego odbioru - idziesz do gminy prosisz (chyba 5zł) o nadanie adresu. Z tym dokumentem, dowodem osobistym, książeczką wojskową, odpisem aktu ślubu lub urodzenia (do wyboru, co później) idziesz i sie meldujesz. Z punktu widzenia meldunku jest to całkowicie wykonalne i legalne, ale......

Ale nie wolno mieszkać bez odbioru budynku (lub gdy nie był wymagany przed upływem 21 dni do daty zawiadomienia o zakończeniu budowy). Jest to zagrożone karą chyba do 10.000zł.

Ja mieszkałem, papier o odbiorze dostałem dzisiaj.

Arecki

Oczywiście, że się da zameldować bez dokonanego odbioru

Potwierdzam. Co innego zameldować się, co innego mieszkać. Gmina nie żądała ode mnie protokołu odbioru. Zresztą odbiór komisyjny nie jest w tej chwili obowiązkowy, więc nie ma podstaw do takich żądań.